Sundhedsplatformen: Flere end 3.000 patienter i risiko for medicinforgiftning

It-systemet Sundhedsplatformen blev sat til at ændre lægernes recepter. Nu er flere tusind patienter i risiko for medicinforgiftning.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Flere end 3.000 patienter, der har været i behandling på hospitaler på Sjælland og i Hovedstaden, er gennem seks uger i august og september blevet udsat for en risiko for at blive forgiftet med for store doser af det smertestillende lægemiddel paracetamol.

Det skriver Politiken.

Forgiftningen kan give leverskader og i større mængder være livstruende. Fire patienter er ifølge avisen blevet indlagt til behandling med modgift som.

quote Det er meget uheldigt, for det kan være farligt, især for patienter, der er i risikogruppen

Kim Dalhoff, professor på Institut for Klinisk medicin og leder af Giftlinjen

Det er sket, fordi Region Sjælland og Region Hovedstaden havde elektroniske patientjournal Sundhedsplatformen til automatisk at ændre recepterne på det smertestillende middel, som længerne havde udskrevet, fremgår det ifølge avisen fra embedsmændene til regionspolitikerne i Region Hovedstaden.

Sundhedsplatform banner
Læs også
Rapport: Sundhedsplatformen kan have kostet en patient livet
Sundhedsplatform banner
Læs også
Rapport: Sundhedsplatformen kan have kostet en patient livet

- Det er meget uheldigt, for det kan være farligt, især for patienter, der er i risikogruppen, fordi de er underernærede eller alkoholikere, siger Kim Dalhoff, professor på Institut for Klinisk medicin og leder af Giftlinjen, til Politiken.

Regioner undersøger sagen nærmere

Eksperter vurderer det som forgiftning, hvos en patient får mere end seks gram paracetamol i døgnet.  

Det var netop Giftlinjen, som opdagede problemet, da man tilbage i september begyndte at få flere henvendelser fra patienter, der gennem nogle uger havde taget otte gram i døgnet. I alt var der ifølge avisen tale om tre patienter i Region Sjælland og en patient i Region Hovedstaden.

quote Jeg ved ikke, hvem der har slået den til og hvorfor, men det finder vi ud af

Leif Panduro Jensen, koncerndirektør i Region Sjælland

Efter nærmere undersøgelser viste det sig, at i alt 3.134 havde fået ændret deres recept automatisk. De pågældende patienter er ifølge avisen blevet orienteret eller underrettet.

Leif Panduro Jensen, koncerndirektør i Region Sjælland, forklarer over for Politiken, at der ikke er patienter, som har taget skade af at have indtaget for meget paracetamol.

- Det er en funktion, der findes i systemet, og der er nogen, der har slået denne funktion til. Men nu er den slået fra, og den er ikke blevet slået til igen, udtaler han til avisen.

09279b20-d184-4644-aa54-2d742155b3d8.jpg
Læs også
Opdatering af Sundhedsplatformen ender i kæmperegning
09279b20-d184-4644-aa54-2d742155b3d8.jpg
Læs også
Opdatering af Sundhedsplatformen ender i kæmperegning

Til spørgsmålet om hvorfor funktionen blev slået til, svarer han:

- Jeg ved ikke, hvem der har slået den til og hvorfor, men det finder vi ud af. Det er helt sikkert i god mening, men det er imod reglerne. En sådan funktion skal forelægges og godkendes af de faglige eksperter.

Både Region Sjælland og Region Hovedstaden er nu ved at undersøge, hvordan problemet kunne opstå.


Nyhedsoverblik