Fisker chokeret over kvoter – hvordan skal jeg nu betale min gæld?

Politikerne gør det svært for fiskerne, når de skruer op og ned for kvoterne, og man ikke kan stole på deres meldinger, siger fisker.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Hans Henrik Lund Theodorsen fra Klintholm Havn er Fisker med stort F.

Så meget, så han i december sidste år søsatte en ny fiskebåd til torskefiskeri. Det gjorde han, fordi politikerne hævede kvoterne for fiskeriet med 70 procent.

Klintholm Havn
Læs også
Fiskeriformand: Stramme kvoter kan give dødsstød til lokale fiskerihavne
Klintholm Havn
Læs også
Fiskeriformand: Stramme kvoter kan give dødsstød til lokale fiskerihavne

Men han er nu i en gevaldig klemme, fordi politikerne først i sommer lukkede for torskefiskeriet – og nu skærer i fiskekvoten med 60 procent i Østersøen.

- Det er en katastrofe. De holdt jo ikke de høje kvoter, men allerede i sommerferien valgte de at stoppe fiskeriet. Så jeg har ingenting tjent det sidste halve år. Og nu skærer de igen i kvoterne, siger han.

Hans Henrik Lund Theodorsen sejler ud fra Klintholm Havn.
Hans Henrik Lund Theodorsen sejler ud fra Klintholm Havn. Foto: Mahmoud Riyad Al-Tamir - TV2 ØST

Taber millioner

Hans Henrik Lund Theodorsen oplyser, at han alene i år kommer til at tabe 1,5 millioner kroner – og tabet kan vokse sig større næste år.

quote Det er så frækt. De ødelægger en hel industri på den her måde. De lukker et helt fiskerisamfund. Det handler jo om min families levebrød

Hans Henrik Lund Theodorsen, fisker, Klintholm Havn

- Det er en ren politik. Det har intet med virkeligheden at gøre. Vi havde fået forhøjet vores torskekvoter. De sagde, at kvoten ville stige til frit fiskeri. De lovede os en forhøjelse de næste to år. Men så finder politikerne pludselig ud af, at de ikke alligevel mener, at vi må fiske. Men jeg har jo købt og betalt for kvoterne, og hvad skal jeg så gøre nu, spørger han.

 Han opfordrer politikerne til at vælge en kurs og fastholde den. Og så i øvrigt kompensere fiskerne og andre, når de vælger at skifte kurs.

- Det gør man i andre lande. Men ikke her. Det er så frækt. De ødelægger en hel industri på den her måde. De lukker et helt fiskerisamfund. Det handler jo om min families levebrød, siger han.

Artiklen fortsætter under billedet.

Det er blandt andet torskefiskeriet, der er omfattet af kvoterne.
Det er blandt andet torskefiskeriet, der er omfattet af kvoterne. Foto: Pixabay

Må gribe ind, når bestanden kollapser

Hos Danmarks Naturfredningsforening er man enige i, at politikerne burde føre en mere konsekvent politik. Men selvfølgelig er man nødt til at reagere, når bestandene er ved at uddø, siger Flemming Kruse, der er næstformand for DN Vordingborg.

- Vi er allerede nu i en akut situation. Der er ikke fisk nok til, at man kan nedbringe fangsterne gradvist. Jeg tror simpelthen, at fiskene forsvinder helt, hvis man trapper ned over fem år, siger han.

Fisker
Læs også
Kæmpefald i fiskekvoter i Østersøen - men mindre end forventet
Fisker
Læs også
Kæmpefald i fiskekvoter i Østersøen - men mindre end forventet

Han understreger, at det er nødvendigt at sikre den rette balance i fiskeriet.

- Vi støtter et bæredygtigt fiskeri. Man skal tage det meget alvorligt, at vi har nogle sunde og stærke fiskebestande. Fiskene kan jo ikke aflæse et politisk kompromis. De kan jo ikke forstå vores gode intentioner. Vi ser det jo ud fra naturens og fiskebestandens synspunkt. Det kan jo ikke hjælpe noget, at man ærgrer sig over, at man ikke kan fange fisk. Man bliver nødt til at sikre, at bestandene overlever, siger han.

FAKTA: Fiskere skal fange færre fisk til næste år

Mandag er EU-landene blevet enige om, hvor meget de danske fiskekvoter skal reduceres til næste år i dele af eller hele Østersøen.

 

Reduceringen i kvoterne er endt lavere, end der oprindeligt var lagt op til fra EU-Kommissionen.

 

Her er et overblik over, hvordan de danske kvoter i den vestlige Østersø ser ud i 2020:

 

  • Torsk: 3806 ton (minus 60 procent, oprindeligt forslag minus 68 procent).
  • Sild: 3150 ton (minus 65 procent, oprindeligt forslag 71 procent).
  • Rødspætte (i hele Østersøen): 6894 ton (minus 32 procent, oprindeligt forslag minus 32 procent).
  • Brisling (i hele Østersøen): 210.147 ton (minus 22 procent, oprindeligt forslag 25 procent).
  • Lystfiskeri efter torsk: I 2020 må der tages fem torsk med hjem per dag, dog kun ud til fire sømilgrænsen i et specifikt område af den vestlige Østersø, det såkaldte område 24 (i 2019 var tallet syv, og det oprindelige forslag lød på to). 
  • I perioden februar-marts må lystfiskere kun tage to torsk med hjem.
  • Lukkeperiode i område 24: I juni og juli er der helt lukket for fiskeri i område 24, dog med undtagelse for de mindste fartøjer, som fisker blandt andet med garn.
  • Lukkeperiode i område 22 og 23, som er to andre specifikke områder af den vestlige Østersø: I februar og marts er der helt lukket for fiskeri, dog med undtagelse for de mindste fartøjer, som fisker blandt andet med garn.
     

Kilde: Miljø- og Fødevareministeriet.


Nyhedsoverblik