Fire Bandidos-rockere løsladt på grund af fejl i teledata

Fire varetægtsfængslede mænd med tilknytning til Bandidos er torsdag formiddag blevet løsladt.  

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Sagen om fejl i håndteringen af teledata får nu tydelige konsekvenser i Holbæk.

Torsdag formiddag skulle fire mænd for retten, hvor de er tiltalt for grov vold i forbindelse med konflikten mellem Bandidos og Vang-gruppen i Holbæk sidste år.

Martin Andersen
Læs også
Teledata-fejl kan udsætte stor sag om hjemmerøverier
Martin Andersen
Læs også
Teledata-fejl kan udsætte stor sag om hjemmerøverier

Men fordi Rigsadvokaten har udsendt en instruks om at stoppe brugen af teledata i straffesager midlertidigt på grund af fejl i teledata, er de fire mænd nu blevet løsladt. Det skriver sn.dk.

Udsat på ubestemt tid

Advokat Anders Rohde, der er forsvarer for en af de fire tiltalte, fortæller, at sagen er blevet udsat på ubestemt tid. 

quote Min klient er naturligvis glad for at være blevet løsladt efter at have siddet varetægtsfængslet i en længere periode

Anders Rohde, advokat.

- Nu slutter sagen ved retten, og den bliver sendt tilbage til anklagemyndigheden. Det vil sige, at de 12 retsdage, der var afsat til denne sag, er aflyst, og så sker der ikke mere før anklagemyndigheden igen sender sagen frem til retten, forklarer han.

- Vi må forvente, at det først bliver, efter der er klarhed om alle de her teleoplysninger, hvad der er op og ned i det, og der er ryddet op i det hele. Det er jo en kæmpe skandale, siger forsvarsadvokaten om sagen om fejl i teledata. 

Forsvarer: Positivt, at klient løslades

Anders Rohde ser til gengæld positivt på beslutningen om, at hans klient skulle løslades. 

- Min klient er naturligvis glad for at være blevet løsladt efter at have siddet varetægtsfængslet i en længere periode, siger han og fortæller, at det var forsvarets ønske at benytte teledata i sagen.

Læs også
Fængslet mand i fangeflugtsag bliver nu løsladt efter fejl i teledata
Læs også
Fængslet mand i fangeflugtsag bliver nu løsladt efter fejl i teledata

- Flere af os forsvarere holdt fast i, at der er nogle teleoplysninger, herunder nogle mastoplysninger, som vi finder der relevant at dokumentere under sagen, siger han. 

- Hvis vi havde accepteret, at der slet ikke kunne dokumenteres teleoplysninger under sagen, så var sagen fortsat i dag, og de tiltalte havde fortsat siddet varetægtsfængslede under sagen, forklarer advokaten.

- Men det ville have betydet, at vi skulle acceptere, at der er noget materiale, som vi finder relevant i sagen, som så ikke skulle komme med. Og det kan vi naturligvis ikke, siger Anders Rohde. 

Konflikten i Holbæk 

Retssagen udspringer af voldelige sammenstød mellem Bandidos og en gruppering fra Vangkvarteret, som stod på i efteråret 2018. 

Den 7. oktober blev tre 18-årige mænd blandt andet overfaldet med økser, hamre og bat. De fire Bandidos-rockere er tiltalt for netop det overfald. Ifølge sn.dk blev det ene offer tildelt gentagne tramp i hovedet, så han blandt andet fik trykket sine briller ind i ansigtet, og han blev hugget én gang i baghovedet og over fingrene med en økse.

Bandidos flytter
Læs også
Få overblikket:
Da bandekonflikten eskalerede i Holbæk
Bandidos flytter
Læs også
Få overblikket:
Da bandekonflikten eskalerede i Holbæk

Og samtidig er to af de tiltalte under anklage for at have overfaldet en 18-årig mand på hans bopæl i Nykøbing Sjælland om natten den 10. oktober sidste år.

Konflikten resulterede i, at der i november blev indført visitationszone i Holbæk, og Bandidos blev bedt om at forlade deres klubhus i Østerstræde. 

En sag, der voksede

Offentligheden hørte første gang om teledatasagen 17. juni. Dengang forklarede Rigspolitiet, at der havde været en it-fejl i programmet, som håndterer teleoplysninger fra teleselskaber.

Som konsekvens af det skal flere end 10.000 straffesager mellem 2012 og 2019 tjekkes igen. Senere kom det frem, at det også var nødvendigt at kigge på sager fra før 2012.

Lene Frank
Læs også
Politidirektør bliver udlånt midt under kritik
Lene Frank
Læs også
Politidirektør bliver udlånt midt under kritik

Mandag meddelte Rigsadvokaten så, at man midlertidigt stopper brug af teledata som bevis for domfældelse i straffesager. Teleoplysninger vil heller ikke kunne bruges som grundlag for varetægtsfængsling af mistænkte.

Det midlertidige stop for brug af teledata gælder i to måneder frem til 18. oktober, og justitsminister Nick Hækkerup (S) har samtidig iværksat en undersøgelse af sagen.

Rigspolitiet og Rigsadvokaten skal aflevere en samlet redegørelse til justitsministeren om sagen inden udgangen af september.


Nyhedsoverblik