Fensmark vil skilles fra Næstved: - Vi føler ikke, vi bliver hørt

Borgerne i Fensmark bliver ikke hørt, og nu har Lokalrådet fået nok. De er trætte af, at Næstved ikke tager dem med på råd. Nu vil de skilles.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Den sydsjællandske by Fensmark med godt 5.000 borgere vil skilles fra Næstved.

Lokalrådet mener, at den lille by bliver overtrumfet af Næstved, der vil bestemme det hele.

- Vi føler ikke, vi bliver hørt, lyder det fra Marie-Luise Rye Nielsen, formand for Fensmark Lokalråd.

- Vi vil gerne sørge for, at Fensmarks borgere får en ordentlig behandling. Derfor har vi meldt ud, at vi gerne vil have en skilsmisse fra Næstved Kommune.

quote Vores ældrepleje er nærmest gået til bunds, synes vi. Før i tiden var vores ældrepleje oppe i øverste gear, og det er den ikke mere

Marie-Luise Rye Nielsen, nuværende formand for Fensmark Lokalråd

Udfordringer i samarbejdet

Formanden for lokalrådet mener, at Fensmark havde et noget højere serviceniveau, inden sammenlægningen med Næstved Kommune. Dengang hørte Fensmark under Holmegaard Kommune.

Der er ifølge den nyvalgte formand flere områder, hvor samarbejdet halter.

- Vores ældrepleje er nærmest gået til bunds, synes vi. Før i tiden var vores ældrepleje oppe i øverste gear, og det er den ikke mere, siger Marie-Luise Rye Nielsen.

loppemarkedfensmark
Læs også
Mindre by vil løsrive sig fra Næstved Kommune
loppemarkedfensmark
Læs også
Mindre by vil løsrive sig fra Næstved Kommune

Men også når det kommer til kommunikation, går det ifølge formanden ned ad bakke.

- Det går ligesom død et eller andet sted, når den kommer ind til Næstved, siger Marie-Louise Rye Nielsen.

Det har den tidligere formand for Fensmark Lokalråd, Peter Jensen, også oplevet. Når man spørger ham, hvad den største udfordring er i forhold til samarbejdet, lyder det:

- Den træghed, der er i administrationen. Man kan sende mails og kontakte dem, og der sker intet. Man får ikke engang noget svar.

Skilsmissen er en overraskelse

Peter Jensen var formand for Fensmark Lokalråd, da det blev oprettet i 2010.

- I vores vedtægter for Lokalrådet, står der, at vi skal inddrages i lokalplaner, i miljø og idræt og kultur, og den har jo kokset, for vi bliver slet ikke inddraget.

quote Vi kan ikke få vores vilje fuldt ud, men vi vil gerne være med til at udarbejdet det, og i det øjeblik vi har været med, har vi også ejerskab i det

Peter Jensen, tidligere formand for Fensmark Lokalråd

Alligevel blev den tidligere formand lidt overrasket, da han hørte dagens nyhed om en skilsmisse.

- Det er lidt overraskende. Vi har drøftet det mere eller mindre internt og joket med det – det har vi gjort i flere år. Men at det lige pludselig kommer med så stor en kraft, at både radio og fjernsyn kommer, kommer bag på mig.

I Peter Jensens tid som formand peger han på, at der har været flere forskellige eksempler på, at borgerne i Fensmark ikke er blevet taget med på råd. Der var blandt andet en lang debat med en pølsevogn i Karrebæksminde, hvor de ikke havde spurgt lokalrådet inden.

- Vi kan ikke få vores vilje fuldt ud, men vi vil gerne være med til at udarbejde det, og i det øjeblik vi har været med, har vi også ejerskab i det, siger Peter Jensen. 

Peter Jensen tror på, at det er muligt for Fensmark at løsrive sig fra Næstved Kommune.
Peter Jensen tror på, at det er muligt for Fensmark at løsrive sig fra Næstved Kommune.

Kommer ikke til at stå alene

I Næstved Kommune er befolkningstallet i dag på knap 83.000, imens der bor godt 5.000 i Fensmark. Men ifølge den nuværende formand for Lokalrådet, Marie-Louise Rye Nielsen, kommer de ikke til at stå alene.

- Vi regner jo heller ikke med, at vi bliver alene. Vi regner med, at nogle byer omkring os gerne vil gå sammen med os.

Hvis der bliver brug for den tidligere formand, så står han klar.

- Om det er realistisk eller ej, vil jeg arbejde for det, for så kan vi måske prøve at få forbedret forholdene. Nu ved jeg tilfældigvis, at der er adskillige i det gamle Suså – de har det på samme måde. Så hvis de vil være med, så er vi lige pludselig en større gruppe.

quote Vi regner jo heller ikke med, at vi bliver alene. Vi regner med, at nogle byer omkring os gerne vil gå sammen med os

Marie-Luise Rye Nielsen, nuværende formand for Fensmark Lokalråd

En skilsmisse kan have lange udsigter

Ifølge den nuværende formand for lokalrådet er udsigten til en skilsmisse ikke lige om hjørnet.

- Juridisk er det realistisk nok, men vi kan regne med, at det taget noget tid. Vi kan måske regne med 10 år, siger Marie-Louise Rye Nielsen.

Det får dog ikke den tidligere formand, Peter Jensen, til at opgive kampen. Han tror stadig på, at projektet om at løsrive sig fra storkommunen kan blive en mulighed i fremtiden.

- Ja, hvorfor ikke? Det tror jeg. Da vi var knap så store, var vi i kontakt med politikerne, og der var embedsmændene ikke flere, end de var en del af os. Nu er de jo blevet samlet, så de ikke har nogen føling med, hvad der sker, lyder det fra Peter Jensen.


Nyhedsoverblik