Femern-modstandere betalte folk for at demonstrere

Unge indsmurt i mudder aktionerede fredag mod Femern-forbindelsen. Men demonstranterne var betalte skuespillere, fortæller tysk avis.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Flere lokale gjorde store øjne fredag, da unge mennesker i badetøj lod sig indsmøre i mudder, hvorefter de dyrkede yoga, slappede af i strandstole og spillede fodbold midt i den nordtyske by Kiel og foran forvaltningsdomstolen i Leipzig.

De unge mennesker var indsmurt i mudder, fordi det ifølge foreningen Beltretter er sådan, man i fremtiden vil se ud efter en badetur i Østersøen, når den 18 kilometer lange tunnel skal bygges. Med sig havde de unge mennesker skilte, der argumenterede imod planerne om Femernforbindelsen.

femern2.jpg
Læs også
Tyske miljøorganisationer vil stoppe Femern-projekt med 600 siders klage
femern2.jpg
Læs også
Tyske miljøorganisationer vil stoppe Femern-projekt med 600 siders klage

Men da det lokale dagblad Lübecker Nachrichten forsøgte at interviewe flere af de de demonstrerende i det centrale Kiel, havde de ikke meget held med at få dem i tale.

Opdatering
Clock30. jul 2019, kl. 10:45
Artiklen er opdateret med en kommentar fra foreningen Beltretter.

Artiklen fortsætter under billedet

Demonstranterne, hvoraf 30 var unge skuespillere, poserer på et torv i Kiel.
Demonstranterne, hvoraf 30 var unge skuespillere, poserer på et torv i Kiel. Foto: 54 Grad / Felix König

Behøver ikke ægte berørte

30 af de "demonstrerende" var nemlig slet ikke aktivister, fortæller avisen, men skuespillere hyret af bureauet Starboxx. For deltagelsen fik skuespillerne en betaling på 60 euro og fik dækket deres transportudgifter, fortæller avisen, der kunne fremvise ordlyden af mails sendt fra bureauet.

quote At købe sig til demonstranter er skandaløst, useriøst og udemokratisk

Hans-Jörn Arp, CDU

- Vi har jo ikke brug for, at det er de ægte berørte, siger Karin Neumann, pressetalsperson for Beltretter, til avisen.

Der er nemlig mange, der faktisk er modstandere af tunnelplanerne, må man forstå, men de havde travlt med at passe deres arbejde og havde derfor ikke tid til at demonstrere, forklarer pressetalspersonen.

kopi_af_design_uden_navn.jpg
Læs også
Kunder vil vælge færgen, selvom Femern-tunnelen bliver hurtigere
kopi_af_design_uden_navn.jpg
Læs også
Kunder vil vælge færgen, selvom Femern-tunnelen bliver hurtigere

Aktionen har fået kritik fra flere parter i Tyskland. Lübecker Nachrichten egen redaktør beskriver aktionen som et selvmål i en kommentar, men også tyske politiere er ude med riven. De beskylder Beltretter for at misbruge retten til at demonstere.

- At købe sig til demonstranter er skandaløst, useriøst og udemokratisk, siger Hans-Jörn Arp fra det kristendemokratiske parti CDU til Lübecker Nachrichten, mens hans socialdemokratiske kollega Martin Habersaat mener, at aktionen efterlader en dårlig eftersmag. Kun miljøpartiet De Grønne finder ifølge avisen demonstrationnen uproblematisk.

Artiklen fortsætter under billedet

Demonstranterne lavede strandaktiviteter, mens de var smurt ind i mudder. Beltretter mener, man vil se sådan ud efter en badetur, når forbindelsen skal bygges.
Demonstranterne lavede strandaktiviteter, mens de var smurt ind i mudder. Beltretter mener, man vil se sådan ud efter en badetur, når forbindelsen skal bygges. Foto: 54 Grad / Felix König

Dansk hovedrysten

På den danske side af Femern er Beltretters aktion ikke noget, der overrasker socialdemokraten Lennart Damsbo-Andersen. Han bor privat på Lolland og er en af de politikere, der har arbejdet meget engageret for den faste forbindelse.

quote Jeg har en fornemmelse af, at der i Tyskland er en opposition, der er en smule febrilsk

Lennart Damsbo Andersen (S)

- Jeg har en fornemmelse af, at der i Tyskland er en opposition, der er en smule febrilsk, grænsende til det paniske, i forhold til at tunnelen nu endeligt ser ud til at komme. Det har de svært ved at forholde sig til, siger Lennart Damsbo-Andersen.

Femern-tunnelen
Læs også
Trods mange indsigelser: Få tyskere har klaget over Femern-forbindelse
Femern-tunnelen
Læs også
Trods mange indsigelser: Få tyskere har klaget over Femern-forbindelse

Hos Stig Rømer Winther er der også hovedrysten. Han er administrerende direktør i fonden Femern Belt Development, som arbejder for at sikre, at Region Sjællands borgere og virksomheder får det størst mulige udbytte af den faste forbindelse. Han er fortørnet over, at Beltretter har betalt skuespillere for at agere demonstranter.

- Det er decideret usmageligt. Det viser bare, hvor langt man vil gå for at prøve at påvirke en folkestemning, siger Stig Winther Rømer.

quote Det er decideret usmageligt. Det viser bare, hvor langt man vil gå

Stig Winther Rømer, Femern Belt Development

Samtidig undrer han sig over den økonomi, foreningen Beltretter har til rådighed. Foreningen har, foruden at betale skuespillere, stået bag flere omfattende kampagner og aktioner.

- Det undrer mig, at en lille forening som Beltretter, som burde leve af medlemsbidrag, har råd til at lave store, dyre kampagner og hyre skuespillere til at fremføre deres synspunkter. Hvem mon betaler, spørger Stig Winther Rømer.

Beltretter: Det var kunst

I en skriftlig kommentar oplyser foreningen Beltretter, at de aktionerende unge ikke skal forstås som demonstranter, og at aktionen slet ikke skal forstås som en demonstration.

- Aktionerne blev annonceret som en kunstnerisk opførelse, skriver Beltretter.

- For at en sådan opførelse skal være god, skal man bruge skuespillere for at skabe gode billeder, forklarer foreningen.

Foreningen afviser, at der skulle være noget problematisk i aktionen og henviser til, at der også fra tunneltilhængernes side bliver reklameret på forskellige vis.


Nyhedsoverblik