Fejl udløser krav om test af speciallæger

Efter fejl på blandt andet Nykøbing Falster Sygehus, bør der være en eksamensordning, der sikrer, at danske læger er kompetente, mener ledende læger.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Efter en stribe sager om fejlbehandlinger på danske sygehuse kræver ledende læger, at speciallæger jævnligt får testet deres viden og kunnen inden for deres felt. Det skriver Berlingske.

Nærmere bestemt bør alle landets speciallæger hvert tredje til femte år gå op til en eksamen, hvor de skal vise, at de har styr på de nyeste behandlingsmetoder og har den nødvendige faglige ballast.

Baggrunden er en række tilfælde, hvor uforholdsmæssigt mange patienter har fået komplikationer og skader. I flere sager har udenlandske læger været indblandet.

- Flertallet af læger er dygtige og holder sig opdaterede. Men der er desværre nogle, der ikke gør det, og det skal vi ikke acceptere, siger professor og klinikchef på Rigshospitalets karkirurgiske klinik Henrik Sillesen til Berlingske.

- Danske patienter skal have en større grad af sikkerhed for, at de får den optimale behandling af læger, som er fagligt opdaterede. Det vil en eksamen og certificering kunne bidrage til, siger han.

Senest har Region Sjælland indstillet en bestemt type operationer på den kirurgiske afdeling på Nykøbing Falster Sygehus. Årsagen er, at der er konstateret dobbelt så mange komplikationer, som det er "fagligt acceptabelt".

Sundhedsminister Sophie Løhde (V) finder det afgørende, at speciallæger vedligeholder deres kompetencer.

Men hun ser hellere, at der er fokus på efteruddannelse end på eksamener.

- Det er altså den enkelte speciallæge og vedkommendes arbejdsgiver, der i fællesskab skal sikre, at lægen har de rette kompetencer, og dermed at behandlingskvaliteten er i orden, siger Sophie Løhde til Berlingske.

En lignende holdning findes hos Lægeforeningen.

Ifølge formanden for foreningens uddannelsesudvalg, Mads Skipper, giver eksamener ikke et troværdigt billede af, hvor kompetente læger er i den daglige praksis.

- Derfor foreslår Lægeforeningen, at speciallæger en gang om året mødes med deres nærmeste ledere. På baggrund af en evaluering vurderer de så, om speciallægen har de fornødne kompetencer til at sikre patientbehandlingen, siger han til Ritzau.

- Og hvis man der finder behov for efteruddannelse, kan man lægge en plan for, hvordan man kompetenceudvikler speciallægen.


Nyhedsoverblik