Far skal i centrum på Holbæk Sygehus - nu er der fødselsforberedelse kun for mænd

På barselsgangen på Holbæk Sygehus sætter de nu fokus på manden. Alt for ofte er den kommende far nemlig kun tilskuer, og hans rolle bliver overset.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Der ånder fred på barselsgangen på Holbæk Sygehus. Men bag flere lukkede døre bliver der sukket dybt og smertefuldt. Veerne hos flere kommende mødre er i gang.

På barselsstue 10 er smerterne overstået. Her ligger nyfødte Kamille og sover en middagslur. Det lille ansigt stikker frem af dynen, der er betrukket med bamser. Glæden og lettelsen over, at alt er gået godt, kan tydeligt læses i ansigterne på far og mor: Kennet Kristensen og Julie Dalum von Pein, der bor i Stenmagle mellem Sorø og Uggerløse.

Artiklen fortsætter under billedet. 

Kennet Kristensen og Julie Dalum von Pein er lige blevet forældre til Kamille. De synes godt om ideen om fødselsforberedelse kun for mænd. 
Kennet Kristensen og Julie Dalum von Pein er lige blevet forældre til Kamille. De synes godt om ideen om fødselsforberedelse kun for mænd.  Foto: Toke Grøndal - TV2 ØST

Gennem Julies graviditet har parret sammen været til flere forskellige undersøgelser på sygehuset - både ultralydsscanninger og almindelige jordemoderkonsultationer.

quote Det kunne have været meget rart, at de lige spurgte: <em>Hvordan har du det egentlig?</em> Det spørgsmål tror jeg slet ikke, at jeg har fået.

Kennet Kristensen, nybagt far, Stenmagle

- Det største fokus har klart ligget på mig som mor, og hvordan jeg havde det, og hvordan barnet havde det. Der har ikke været talt så meget om far-rollen, fortæller Julie Dalum Von Pein.

Kennet Kristensen har været med til alle konsultationer, og indimellem har han oplevet, at han blot var tilskuer.    

- Det kommer meget an på, hvem du kommer ind til. Nogle gange har man bare siddet ovre i et hjørne. Andre gange har jordemoderen gjort lidt ekstra ud af tale til os begge. Men det kunne have været meget rart, at de lige spurgte: Hvordan har du det egentlig? Det spørgsmål tror jeg slet ikke, at jeg har fået.

Artiklen fortsætter under billedet. 

Kamille er netop kommet til verden på barselsgangen på Holbæk Sygehus. 
Kamille er netop kommet til verden på barselsgangen på Holbæk Sygehus.  Foto: Toke Grøndal - TV2 ØST

På barselsgangen har jordemødrene da også selv en oplevelse af, at der er stort fokus på kvinden og barnet, mens manden - den kommende far - ofte bliver overset.

- Kvinden har jo en forberedelsesperiode. Både fysiologisk, mens barnet vokser, og så går hun på barsel, og hun finder ofte andre gravide og går til fødselsforberedelse, og der er tid til det. Faren er derimod på arbejde helt op til fødslen. Så han går direkte fra at være på arbejde til at være far med en fødsel ind imellem. Der er jo en brat opvågning, siger chefjordemoder på Holbæk Sygehus, Heidi Marianne Fischer.

En undersøgelse foretaget af Forum for Mænds Sundhed i 2017 viser, at under halvdelen af alle fædre oplever, at de bliver inddraget, når de er med til læge og jordemoder, mens deres kæreste eller kone venter barn og når sundhedsplejersken kommer på besøg efter fødslen.

Læs mere om undersøgelsen og interview med forskningsleder på Rigshospitalet Svend Aage Madsen her:

Forældreskabet er kernen 

Forum for Mænds Sundhed har i 2017 lavet undersøgelsen Fædre og sundhedsvæsenet. Den handler om mænds forhold til sundhedspersonalet i forbindelse med graviditet, fødsel og faderskab.

 

Der er stillet spørgsmål til over 1000 mænd, der har børn i alderen 0-6 år og udført 40 dyberegående interviews med mænd.

 

Undersøgelsen viser blandt andet:

  • Hos praktiserende læge føler 38 procent sig i høj grad inddraget
  • Hos jordemødrene føler 33 procent sig i høj grad inddraget
  • Hos sundhedsplejersken føler 50 procent sig i høj grad inddraget.  

Under halvdelen af alle fædre oplever altså, at de i høj grad bliver inddraget og talt til, når de er med til læge og jordemoder, mens deres kæreste/kone venter barn, og når sundhedsplejersken kommer på besøg efter fødslen.

 

Forskningsleder på Rigshospitalet, Svend Aage Madsen, har forsket i faderskabet og fødselsdepressioner hos mænd. Han er formand for Forum for Mænds sundhed, der står bag undersøgelsen Fædre og sundhedsvæsenet. Han mener, at det nye tiltag på Holbæk Sygehus om fødselsforberedelse kun for mænd er relevant i allerhøjeste grad og en god service.

 

- Det er svært for personalet at vænne sig til, at det, der i gamle dage var en kvinde-service, nu skal være en familieservice. Der er mange, som forsøger at bestræbe sig på det. Men personalet er oftest kvinder og identificerer sig med kvinderne og har selv født, siger Svend Aage Madsen.

 

- Da fødslerne kom ind på hospitalerne i 1970erne, der begyndte mændene at være til stede og komme med til fødslerne. Så fra da befolkningen besluttede sig for, at fødsler er noget, som parret er sammen, til det offentlige har opdaget det, det har taget lang tid. Det er det, som både mænd og kvinder ønsker, og derfor skal der laves nogle forskellige tiltag, så mændene inddrages mest muligt, mener han. 

 

Svend Aage Madsen håber, at der i de kommende år vil komme flere tiltag, der vil betyde, at forældrene i højere grad vil føle sig inddraget og 100 procent på lige fod. Det vil styrke manden i at blive far. Et af projekterne hedder Far for livet, her bliver sundhedsplejersker i hele Danmark eksempelvis undervist i at huske at involvere manden. 

 

- I det øjeblik, der bliver født et barn, så bliver både faren og moren forældre. Og det ændrer deres liv på et øjeblik, og i de næste 60 år er det fuldt bestemmende for, hvad der sker i deres liv. Forældreskabet er kernen i det. Fødslen er en ting og skal selvfølgelig have opmærksomhed. Men det at blive forældre er den største livsovergang, man kommer ud for, siger han.  

 

Forum for Mænds Sundhed har netop udgivet folderen Forældre sammen til forældrene om, hvordan man kan forberede sig til de nye roller, der uddeles på flere fødeafdelinger. 

 

For at give manden mulighed for at forberede sig på at blive far, tilbyder Holbæk Sygehus nu fødselsforberedelse kun for mænd. En gang om måneden kan interesserede mænd kigge forbi efter fyraften og tale om deres oplevelser.

Artiklen fortsætter under billedet. 

Det er chefjordemoder på Holbæk Sygehus, Heidi Marianne Fischer, der står bag ideen om tilbuddet om fødselsforberedelse kun for mænd.   
Det er chefjordemoder på Holbæk Sygehus, Heidi Marianne Fischer, der står bag ideen om tilbuddet om fødselsforberedelse kun for mænd.    Foto: Toke Grøndal - TV2 ØST

- Mændene til de gravide kvinder, der kommer og skal føde her, de er støttende og på. De er meget omkring hende og meget opbakkende. Men i virkeligheden er det ikke så meget hans tanker, der kommer på banen i det her forløb, fortæller Heidi Marianne Fischer.

Handler også om det psykiske

I den anden ende af barselsgangen er Tina Sørensen i fødsel. Hun har veer og ondt, og hendes mand, Emanuel Sørensen, holder i hånd. Han blev hidkaldt fra sit arbejde og smed alt, hvad han havde i hænderne. Han har også savnet et tilbud med større fokus på, hvordan det at blive far.

- Det handler jo ikke kun om, at der skal være rent og ryddet op derhjemme. Det handler lige så meget om det psykiske. Om hvordan man bedst kan forberede sig og støtte sin partner, siger han.

Artiklen fortsætter under billedet. 

Emanuel Sørensen havde planlagt at deltage i fødselsforberedelse kun for mænd, men så blev han lovligt undskyldt. Han blev nemlig samme dag ringet op på sit arbejde, da hans kone var ved at føde deres søn William.
Emanuel Sørensen havde planlagt at deltage i fødselsforberedelse kun for mænd, men så blev han lovligt undskyldt. Han blev nemlig samme dag ringet op på sit arbejde, da hans kone var ved at føde deres søn William. Foto: Ingrid Østergaard - TV2 ØST

Til at stå for fødselsforberedelsen kun for mænd har sygehuset hyret Rasmus Hedegaard fra Østerbro i København. Han er far til to piger og stifter af Fars Klub. En legestue, hvor alle fædre er velkomne.

Gennem Fars Klub har Rasmus Hedegaard talt med hundredvis af fædre og oplevet, at der mangler tilbud, hvor mændene får plads til at tale om deres tanker omkring graviditet, fødsel og barsel.

Artiklen fortsætter under billedet. 

Gennem Fars Klub har Rasmus Hedegaard talt med hundredvis af fædre om at der mangler tilbud, hvor mændene får plads til at tale om deres tanker omkring graviditet, fødsel og barsel.
Gennem Fars Klub har Rasmus Hedegaard talt med hundredvis af fædre om at der mangler tilbud, hvor mændene får plads til at tale om deres tanker omkring graviditet, fødsel og barsel. Foto: Ingrid Østergaard - TV2 ØST

- Der mangler tilbud, der kun er henvendt til mænd, og det er ikke, fordi jeg mener, at fædrene skal ud i en kamp for at tage mere plads. Parret skal gerne ses som et team, man har været to om at sætte et barn i verden og der skal være to til at få det ud i verden. Men det er meget fokus på moderens rolle og meget lidt fokus på faderens rolle, og det er min oplevelse, at mange fædre føler sig forbigået. Det er en ubehagelig følelse, og det skaber ikke den gode familie, fortæller han.  

Kom aldrig ned i gear

Rasmus Hedegaard har på egen krop mærket, at overgangen til at blive far kan være svær.

- Jeg var overhovedet ikke forberedt. Jeg havde ikke brugt tid på at glæde mig og fantasere, og jeg havde ikke været til fødselsforberedelse, fortæller han.

baby
Læs også
Se om fødselstallet er stigende eller faldende i din kommune
baby
Læs også
Se om fødselstallet er stigende eller faldende i din kommune

Rasmus Hedegaard havde travlt på jobbet, og han havde travlt med at sætte lejligheden i stand, så den var klar til hans datters ankomst:

 - Jeg havde en enormt stresset tid op til fødslen. Og der kom aldrig ro på igen efter fødslen, der var kompliceret. Jeg kom aldrig ned i gear, og så gik jeg bare og gemte på mine følelser, fortæller han.

Artiklen fortsætter under billedet. 

Rasmus Hedegaard er far til to piger. Da han blev far for anden gang stiftede han det sociale fællesskab Fars Klub. Nu tager han ud og holder foredrag, og han står for møderne med fødselsforberedelse kun for mænd i Holbæk. 
Rasmus Hedegaard er far til to piger. Da han blev far for anden gang stiftede han det sociale fællesskab Fars Klub. Nu tager han ud og holder foredrag, og han står for møderne med fødselsforberedelse kun for mænd i Holbæk.  Foto: Peter Kryger - TV2 ØST

Først et halvt år efter, da Rasmus Hedegaard skulle på barsel og passe sin datter alene, fik han med hjælp fra deres sundhedsplejerske konstateret, at han havde en fødselsdepression og fik hjælp via samtaler med en psykolog.

quote Jeg er rigtig, rigtig spændt. Det er så nyt det her, og det er på tide, at der er kommet noget til mændende. For det er jo helt nyt at skulle være far

Nicklas Fleron, kommende far, Jerslev

- Det er jo heldigvis de færreste, der får en fødselsdepression, men det er vigtigt at kende tegnene, hvis det skulle ske, så man kan hjælpe hinanden op, siger han.

Man er ikke alene

Den lille familie på barselsstue 10 er ved at pakke og på vej hjem. Men før de forlader sygehuset, vil Kennet Kristensen med til det første arrangement med fødselsdagsforberedelse kun for mænd.

- Vi fædre har lige så mange tanker, som tøserne har, omkring bleskift, kommer man til at tage for hårdt, hvorfor græder den lille nu. Det er vigtigt at komme ud og snakker med andre og få bekræftet, at man ikke er alene. At andre har de samme tanker, siger han.

Artiklen fortsætter under billedet. 

Nicklas Fleron bliver om kort tid far for første gange. Han er glad for, at der nu er kommet et tilbud, hvor kommende fædre kan mødes.
Nicklas Fleron bliver om kort tid far for første gange. Han er glad for, at der nu er kommet et tilbud, hvor kommende fædre kan mødes. Foto: Ingrid Østergaard - TV2 ØST

Til det første arrangementet dukker endnu et par fædre op. En af dem er Nicklas Fleron, der bliver far til en pige om to uger. Han er kommet lige fra arbejde og bor i Jerslev syd for Kalundborg. 

- Jeg er rigtig, rigtig spændt. Det er så nyt det her, og det er på tide, at der er kommet noget til mændende. For det er jo helt nyt at skulle være far. Det handler om faderen også, og det har jeg manglet. Det er jo en familie, man er ved at lave, og det er forståeligt, at det handler om, hvad der sker inde i maven. Men jeg har savnet, at der også var noget for faren, fortæller han. 

Artiklen fortsætter under billedet. 

Fødselsforberedelse kun for mænd er et tilbud en gang om måneden efter arbejdstid. Næste gang er den 5. november klokken 17, hvor alle fædre er velkomne.
Fødselsforberedelse kun for mænd er et tilbud en gang om måneden efter arbejdstid. Næste gang er den 5. november klokken 17, hvor alle fædre er velkomne. Foto: Frederik Thorup - TV2 ØST

Arrangementet finder sted i jordemoderkonsultationens mødelokale.

Til mødet har jordemødrene sørget for citronmåne og kaffe til de fremmødte. Rasmus Hedegaard fortæller, at første møde skal handle om selve fødslen – set med mandens øjne.  


Nyhedsoverblik