Per fandt stor sølvskat – i dag bliver den udstillet

77-årige Per Kirckhoff fra Slagelse fandt i november en stor sølvskat ved Slagelse Foto: Camilla Laursen - TV ØST

77-årige Per Kirckhoff fra Slagelse fandt i november en stor sølvskat ved Slagelse. Torsdag blev den udstillet i en lokal bank.

- Når man finder sådan noget som det her, så begynder adrenalinen at løbe i blodet. Og så tænker man over, hvad det egentlig er, man har fundet.

Sådan beskriver 77-årige Per Kirckhoff fra Slagelse den fornemmelse, som han havde, da hans metaldetektor en kold dag i november pludselig slog ud, og han i jorden fandt de første mønter af det, der viste sig at være en stor sølvskat.

Alt i alt viste der sig at være 25 kostbare sølvmønter fra 1600-tallet, hvor svenske styrker besatte så godt som hele Danmark, og blandt andet havde lejr på Nordvestsjælland.

00:59

77-årige Per Kirckhoff fra Slagelse fandt i november en stor sølvskat ved Slagelse

Luk video

Ved, hvem der boede der

Fundet af de mange mønter betegnes af museumsfolk som enestående, og det er blot det seneste af Per Kirckhoffs fund.

- Det er dejligt, at jeg fandt sølvskatten. Men jeg har fundet flere vikingesmykker og vikingemønter, som giver os et billede af en historie, der er noget mere ukendt. Sagen er jo, at vi faktisk kender historien om svenskekrigene ret godt, og at krigene her i området er meget veldokumenteret, siger han.

Han har efter at have gjort fundet læst op på historien i området – og han fortæller, at vi faktisk ved rigtig meget om dem, der boede i området, og hvordan de levede.

- Vi ved, hvem der boede på de enkelte gårde, hvor mange børn de fik, og hvor længe de levede. Vi ved også, på hvilke gårde, der blev indkvarteret svenskere i krigen. Så vores viden om denne skat er faktisk rigtig stor, siger han.

Artiklen fortsætter under billedet

En af mønterne fra det store møntfund. Foto: Museum Vestsjælland

Gælder motion og historien – ikke skatte

Per Kirckhoff understreger, at det for ham ikke er vigtigt at finde skatte, eller at vide, hvad der sker med dem, hvis det bliver danekræ.

- De fleste af os, der går med detektor, er seriøse. Vi går jo ikke for at finde guld eller sølv eller Danefæ. Det er historien, som vi gerne vil ind bagved. Og så komme ud at nyde naturen og få noget motion, siger han.

Han startede selv med at gå med en metaldetektor for fem år siden. Inden da ledte han også efter fortiden i naturen – men mest i form af flinteredskaber.

Han ligger dog ikke skjul på, at det er muligheden for at tilføje noget nyt til områdets historie, der er drivkraften for ham.

- Det er det, der giver mig energien til at rende rundt herude to gange om ugen, siger han.

Udstilles torsdag

Mønterne udstilles torsdag eftermiddag den 14. marts fra klokken 15.00 til 18.00 i Sparekassen Sjælland-Fyns filial i Slagelse.

Men det, at skatten vises frem, er i sig selv ikke noget, som Per Kirckhoff går meget op i.

- Lige når man gør et fund, så tænker man: Det er min. Men det ved man jo godt, at det ikke er. Det er en del af vores fælles historie. Men for min skyld må de bagefter gøre ved det, hvad de vil. Om det kommer til at ligge i en skuffe inde ved Nationalmuseet, det er ikke så vigtigt, siger han.

Han opfordrer andre med interesse for naturoplevelser og historien til at gå en tur med en metaldetektor.

- Der gemmer sig rigtig meget i jorden sådan set overalt i Danmark. Man skal bare tage sig tiden til at lede, siger han.

Flere af mønterne fra sølvfundet. Foto: Museum Vestsjælland

Tip os Har du et godt tip?

Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App