Fandt Nilfisk fyldt med pengesedler – nu er ejermand til 300.000 kroner fundet

Henrik Harslund, formand for Spildopmagerne i Kalundborg. Arkivfoto. Foto: TV ØST

I februar fandt frivillige et seksciftret beløb i husholdningsmaskine i en genbrugsbutik. Nu er ejermanden fundet og virksomheden får stor findeløn.

I februar gjorde frivillige store øjne, da de fandt et sekscifret beløb blandt nogle indleverede genbrugsting i genbrugsvirksomheden Spildopmagerne i Kalundborg.  

Dengang hed det sig, at de var fundet i en husholdningsmaskine. Men intet måtte slippe ud om den faktiske genstand og beløbets nøjagtige størrelse. Derfor måtte de frivillige holde tæt.

Beløbet kendte vi godt. Men vi kunne godt holde mund – også stort set internt.

Henrik Harslund, formand, foreningen Spildopmagerne

- Beløbet kendte vi godt. Men vi kunne godt holde mund – også stort set internt. Og når nogle ville begynde at snakke om det, så sagde jeg: Det holder vi for os selv, fortæller Henrik Harslund, som er formand for foreningen Spildopmagerne.

Støvsuger fyldt med pengesedler

Man ville nemlig sikre sig hos politiet, at deres oplysninger om fundet og ejermandens oplysninger matchede.

I dag vil de godt afsløre detaljerne om det mærkværdige fund. Et beløb på 302.000 kroner var gemt i en gammel støvsuger af mærket Nilfisk.

- Det var i store sedler. Jeg kan dårligt huske om der var 100 stykker af dem, men de lå der i hele tal, siger Henrik Harslund.

Det føles på en måde godt, at pengene har fundet deres ejermand.

Henrik Harslund, formand, foreningen Spildopmagerne

Flere henvendte sig tilbage i februar for at gøre krav på pengene. Men nu er den rigtige ejermand fundet. Og det er de frivillige hos Spildomagerne meget tilfredse med.

- Det føles på en måde godt, at pengene har fundet deres ejermand. Men hvor meget han får ud af det, ved vi jo ikke, siger foreningens formand.

Efter pengene dukkede op, indstillede politiet foreningen til en findeløn på 7.000 kroner. Men beløbet har ejermanden – som kommer fra Kalundborg – valgt at forhøje til 20.000 kroner.

De 20.000 kroner skal ikke bruges på noget specielt. De indgår blot i det almindelige regnskab, fortæller Henrik Harslund. De donererer pengene til Spejderne fra FDF.

Penge gemmes utraditionelle steder

Henrik Harslund har selv været frivillig hos Spildopmagerne siden 1984. De har en aftale med Kalundborg Kommune, hvor de får nogle brugte effekter fra en container på Kalundborg Genbrugsplads på Asnæsvej.

Han husker ikke, at de nogensinde har fundet et beløb, der var så stort.  

- Manden kom med tingene fra et dødsbo. De skulle rydde op efter familien eller hvad det var. Så lånte han en masse kasser. Senere kom han med kasserne, og de blev sat ind i garagen. Så var den der støvsuger i blandt, siger han.

Det kommer ikke bag på formanden, at foreningen gør den slags fund. Han kender til mange forskellige måder, mennesker passer på deres penge og værdier i hjemmet.

- Vi har alle sammen forskellige steder at gemme vores penge. Nogle har dem i deres pung, nogle har dem i en bank med og uden adresse, og hvad ved jeg. Nogle gemmer dem i sokkerne, siger han.

Henrik Harslund har tidligere arbejdet med at opmåle tæpper. Og når tæpperne skulle rulles sammen, kun han også se, hvordan folk gemte sine værdier.

- Når jeg rullede dem op, var der adskillige tæpper med sådan nogle lommer i hjørnerne eller midt på. Der ved jeg, at folk har gemt deres værdigenstande, siger han.

Vi besøgte genbrugsvirksomheden, da de havde fundet pengene og efterlyste ejermanden. Se indslaget her:

02:25 Luk video

Tip os Har du et godt tip?

Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App