Per fandt 400 år gammel sølvskat - troede, det var en øldåse

25 kostbare sølvmønter fra 1600-tallet er fundet på en mark ved Slagelse – nu har du mulighed for at se dem.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Vejret var pænt, men det var koldt, husker 77-årige Per Kirckhoff fra Slagelse.

- Og det er klart, at når man går på en pløjemark i slutningen af november, så får man hurtigt mudder langt op over støvlerne.  

quote Det var en høj lyd, så jeg troede, at jeg havde fundet en øldåse

Per Kirckhoff, Slagelse

Pludselig siger metaldetektoren en lyd som en coladåse, der bliver åbnet.

- Det var en høj lyd, så jeg troede, at jeg havde fundet en øldåse. Men da jeg så gravede ned, kunne jeg se, at det var en sølvmønt. Så satte jeg mig ned og tog en kop kaffe og en mad og ringede til museet, fortæller Per Kirckhoff.

Museumsinspektør: Skatten er enestående

Men sølvmønten var ikke alene.

Den dag gravede Per Kirckhoff otte mønter ud fra øverste muldlag og i løbet af de næste dage blev der fundet 25 sølvmønter på marken nær landsbyen Bøstrup syd for Slagelse.

tine_bonde_christensen_nationalmuseet1.jpg
Læs også
Amatørarkæolog finder amulet mod elverfolk på Lolland
tine_bonde_christensen_nationalmuseet1.jpg
Læs også
Amatørarkæolog finder amulet mod elverfolk på Lolland

Museumsinspektør ved Museum Vestsjælland, Hugo Sørensen, mener, at fundet af skatten er enestående, fordi det er første gang, der er fundet en dalerskat fra 1600-tallet på Vestsjælland.

Artiklen fortsætter under billederne

 
  Foto: Museum Vestsjælland
 
  Foto: Museum Vestsjælland

Hver mønt måler 5,5 centiemeter i diameter og vejer 28,75 gram. Én af sølvdalerne er dansk og slået under Frederik den Tredje. Hver enkelt mønt har været yderst værdifuld.

- For én mønt kunne man købe to okser. Mønterne blev slået af konger og hertuger og brugt til handel med Tyskland. På det tidspunkt handlede vi med okser, de blev fedet op og kunne så selv gå til Tyskland, okser var vigtige, og skindet blev brugt til reb, fortæller Hugo Sørensen.

Guldskat Vestsjælland
Læs også
Amatørarkæolog finder guldskat på Vestsjælland – det er det største fund hidtil 
Guldskat Vestsjælland
Læs også
Amatørarkæolog finder guldskat på Vestsjælland – det er det største fund hidtil 

- Vi ved ikke, hvorfor skatten er gravet ned. Men det har nok været fordi, man var bange for, at svenskerne kom, og det var meget almindeligt, at man gravede sine værdier ned, når der var krig, forklarer han.

Leder to gange om ugen

Det er ikke første gang, at Per Kirckhoff har fundet en skat. Han fik smag for sin hobby for fem år siden, og fra høsten er i hus til frosten går i jorden, går han ud to gange om ugen og leder efter skatte.

Artiklen fortsætter under billedet.

 
  Foto: Museum Vestsjælland

Han har tidligere gjort fund fra den tidlige stenalder og vikingetiden, men denne gang er det særligt spændende, synes han.

- Jeg har fået meget at vide om fundet denne gang, fordi der er flere historiske kilder på, hvordan man levede dengang, og hvordan forholdene var for fæstebønderne. Det er spændende, fortæller han.

- Det ville være et skråplan

Og nej, han er aldrig fristet til at beholde en mønt og have den liggende i skuffen og glimte.

- Det ville være et skråplan. Lige så snart jeg finder noget, så er det vores, ikke mit. Jeg nyder min hobby og er efterhånden blevet gode venner med gårdhundene. Der er endda en af dem, der graver for mig, griner han.

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Den sjældne sølvskat skal nu til Nationalmuseet for at blive Danefævurderet, men på torsdag den 14. marts har interesserede borgere mulighed for at se mønterne, når de udstilles i Sparekassen Sjælland-Fyns filial i Slagelse fra 15-18.


Nyhedsoverblik