Fan sørger over klubhus: Vores andet barndomshjem er brændt

Rigtig mange fans besøger lørdag resterne af det udbrændte klubhus i Kohaven i Nykøbing Falster, hvor Nykøbing FC og tidligere B1901 holdt til.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

- Det er et stort stykke af min livshistorie, der forsvandt i nat.

Sådan siger den mangeårige B1901-spiller, støtte og fan John ”Fido” Hansen om det klubhus, der natten til lørdag brændte ned i Kohaven i den nordlige del af Nykøbing Falster.

quote Det var mit andet hjem. Vi var en flok, der brugte al vores tid derude i 50’erne og 60’erne

John "Fido" Hansen, fan, NFC

- Det er altså vemodigt. Jeg kender hver en krog i omklædningsrummene og i cafeteriet. Jeg er kommet derude, siden jeg var helt lille. Jeg har været medlem i mere end 50 år, siger John ”Fido” Hansen.

Klubhuset var hjertet i B1901 frem til fusionen i Nykøbing FC. Hans far var spiller på holdet i klubbens første gyldne æra – og han selv mener at have tilbragt mere tid i klubhuset end i sit barndomshjem.

Artiklen fortsætter under billedet.

Der er sket store skader på klubhuset i Komarken.
Der er sket store skader på klubhuset i Komarken. Foto: Claus Hansen - Folketidende

- Det var mit andet hjem. Vi var en flok, der brugte al vores tid derude i 50’erne og 60’erne. Vi var der, både når vi trænede, og når vi ikke gjorde. Så sad vi og spillede kort. Det var et magisk sted, hvor vi kunne spille fodbold hele tiden, og hvor der altid var kaffe på kanden og sodavand at få, fortæller han.

Han kalder det et unikt fællesskab, som ikke findes mange steder i dag, hvor de unge har noget mere travlt end tilfældet var i hans ungdom.

NFC Brændt
Læs også
Historisk klubhus brændt ned i nat: Politi har teori om hvorfor
NFC Brændt
Læs også
Historisk klubhus brændt ned i nat: Politi har teori om hvorfor

Fans strømmer forbi

Indsatsleder Bo Andersen fra Lolland-Falster Brandvæsen har været på brandtomten, fra branden blev meldt tidlig lørdag morgen, kort før klokken 06.00.

quote Der har været mange herude med tårer i øjnene. Det her er et ikonisk sted med historisk perspektiv

Bo Andersen, indsatsleder, Lolland-Falster Brandvæsen

Han fortæller om en helt særlig indsats, hvor det igennem hele morgenen er strømmet til med chokerede og sørgende fans.

- Der har været mange herude med tårer i øjnene. Det her er et ikonisk sted med historisk perspektiv. Der er meget historie, der er gået tabt. Det kan man godt mærke, siger indsatslederen.  

Han understreger, at folk har været en stor hjælp for brandvæsnet.

- Folk har været utrolig rolige, hjælpsomme og forstående. Og det har gjort en stor forskel i vores arbejde, siger Bo Andersen.

Artiklen fortsætter under kortet.

Klubhuset ligger i den nordøstlige del af Nykøbing Falster.
Klubhuset ligger i den nordøstlige del af Nykøbing Falster. Foto: Open Street Map © OpenStreetMap contributors

Ikoniske minder er væk

Klubhuset i Kohaven er opført i 1953, 52 år efter klubben blev grundlagt. Det er bygget i træ og er flere gange blevet bygget om og udvidet siden. Det blev indviet i oktober 1953, og næsten samtidig begyndte John ”Fido” Hansen at træne i klubben.

Han fortæller, hvordan hele cafeteriet var fyldt med opklæbede billeder og avisartikler fra klubbens storhedstid, hvor klubbens hold spillede med de bedste i Danmark.

- Det er gamle minder. Billeder af mesterhold og gamle trænere. Og fra vores triumfer og legendariske øjeblikke, som for eksempel da vi spillede mod russerne. Det er jo nok væk nu det hele, siger han.

Græder kun med det ene øje

John ”Fido” understreger dog, at det var lykkeligt, at der ikke er sket personskade ved branden.

- I gamle dage var der tit et ungdomshold, der overnattede i klubben, når der var turneringer eller kampe med hold langvejsfra. Det var der gudskelov ikke i nat – og derfor græder vi også kun med det ene øje. Havde der været et ungdomshold i bygningen under branden, så havde det været ragnarok, siger han.

John "Fido" Hansen peger på, at klubbens U14-hold mandag skulle spille på banerne med klubhuset. Han tænker, at kampen bliver aflyst eller flyttet.

Men han håber også, at der igen kommer klubhus ved Kohaven.

- Jeg ved jo ikke, hvordan klubben står forsikringsmæssigt, og hvordan prioriteterne er. Men vi har altså byens bedste fodboldbaner herude, så jeg håber, at vi får i hvert fald omklædningsrum herude igen, siger han.


Nyhedsoverblik