Falden gardehusars mindeplads navngivet i Fuglebjerg: Aldrig glemt altid husket

Den faldne soldat fra Fuglebjerg, Andreas Søgaard Brohus, har fået en mindeplads i Fuglebjerg. En gestus som gardehusarerne håber vil danne præcedens.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

I Fuglebjerg ved Næstved er der nu for altid et minde om det, som længe har været virkelighed for de danske udsendte soldater, veteraner og deres pårørende.

For pladsen foran Fuglebjerg Hallen blev tirsdag navngivet efter den faldne gardehusar, Andreas Søgaard Brohus, som kom fra Fuglebjerg. 

quote Jeg var med under den natlige rampe-ceremoni i Camp Bastion hvor vi i projektørlysenes skær måtte tage endelig afsked med vores faldne kammerater 

Oberst Jens Ole Rossen-Jørgensen, chef for Gardehusarregimentet

Og det var en bevæget tale, som chefen for Gardehusarregimentet, oberst Jens Ole Rossen-Jørgensen holdt ved indvielsen. For obersten var med på Hold 7 i Afghanistan, hvor Andreas Søgaard Brohus og to andre soldater mistede livet.

- Jeg var med under den natlige rampe-ceremoni i Camp Bastion hvor vi i projektørlysenes skær måtte tage endelig afsked med vores faldne kammerater og sende tre dannebrogsklædte kister afsted på deres sidste rejse, fortalte oberst Jens Ole Rossen-Jørgensen i sin tale.

Et minde i hverdagen

Det var i november, at Næstved Kommunes Byråd enstemmigt besluttede at opkalde en plads efter den faldne soldat. Der var ingen tvivl om, at pladsen skulle være foran Fuglebjerg Hallen. Det er det område, hvor Andreas Søgaard Brohus kom fra.

Artiklen fortsætter under billedet

Den faldne soldat, Andreas Søgaard Brohus, har fået en mindeplads foran Fuglebjerg Hallen.
Den faldne soldat, Andreas Søgaard Brohus, har fået en mindeplads foran Fuglebjerg Hallen. Foto: Jens Wollesen - Sjællandske Medier

- Vi opkalder pladsen efter Andreas for at hædre ham, og for at skabe et minde om ham i hverdagen. Derfor er det heller ikke et minde i form af en tavle eller en sten, men i form af et vejnavn. For som vejnavn, pladsnavn vil Andreas Søgaard Brohus’ navn nemlig blive brugt i daglig tale, og blive brugt i hverdagen, sagde Søren Revsbæk (V) formand for Teknisk Udvalg i Næstved Kommune.

Det er et vigtigt bidrag, lød det fra obersten i talen:

- Det er et meget vigtigt og synligt bidrag til at sikre, at de meget store ofre, som er ydet af danske soldater og deres familier gennem tiden, aldrig må blive glemt, sagde oberst Jens Ole Rossen-Jørgensen i sin tale.

Andreas Søgaard Brohus
Læs også
Politikere vil opkalde plads efter falden soldat
Andreas Søgaard Brohus
Læs også
Politikere vil opkalde plads efter falden soldat

For hos Gardehusarregimentet i Slagelse betyder sådan en navngiven plads meget. Især fordi det kan være med til at styrke befolkningens opbakning, forklarer presseofficer major Allan Just.

- Vi gør rigtig meget ud af at respektere, ære og mindes faldne soldater, når et nyt hold vender hjem fra international tjeneste. Vores motto er "aldrig glemt - altid husket", og der er den her plads en yderligere stor anerkendelse og respekt, som offentligheden også bliver en del af, siger Allan Just til TV ØST.

Flere pårørende og kammerater fra det udsendte Hold 7 i Afghanistan var mødt op til navngivningen af mindepladsen.
Flere pårørende og kammerater fra det udsendte Hold 7 i Afghanistan var mødt op til navngivningen af mindepladsen. Foto: Jens Wollesen - Sjællandske Medier

Håber kan inspirere

Det er første gang, at en soldat får en plads opkaldt efter sig i Danmark, og noget, som man hos Gardehusarregimentet, håber vil give inspiration til lignende initiativer.

- Det er en kæmpe anerkendelse og respekt for os, og vi håber, det vil kunne danne præcedens for andre kommuner i Danmark, siger presseofficer, major Allan Just.

Fuglebjerghallen
Læs også
Plads opkaldes efter dræbt soldat: ”Jeg mindes ikke, at det er sket før”
Fuglebjerghallen
Læs også
Plads opkaldes efter dræbt soldat: ”Jeg mindes ikke, at det er sket før”

Andreas Søgaard Brohus' forældre har ikke ønsket at medvirke i et interview. Men Hanne Søgaard, Andreas' mor, har denne kommentar til TV ØST:

- Det er en flot gestus af Næstved Kommune. 

Nedenfor kan du se oberst Jens Ole Rossen-Jørgensens tale, som han holdt tirsdag ved navngivningen af Andreas Søgaard Brohus' Plads foran Fuglebjerg Hallen. 

Videoen er fra Gardehusarregimentets Facebook-side.

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

 


Nyhedsoverblik