Færre søger ind på videregående uddannelser

Der var fredag klokken 12 frist til at søge ind på en videregående uddannelse via kvote 1.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

I alt 88.754 har i år søgt om optagelse på en videregående uddannelse.

Det oplyser Uddannelses- og Forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) på Twitter.

Det samlede antal ansøgere til de videregående uddannelser var til sammenligning 89.700 i 2018, hvilket var to procent færre end året før.

De 88.754 dækker både over ansøgninger i kvote 1- og kvote 2-systemet. Fristen for kvote 2-ansøgninger var allerede 15. marts, mens kvote 1-systemet var åbent indtil fredag klokken 12.

Tilfreds minister

Trods det lavere antal ansøgere på de videregående uddannelser, er ministeren tilfreds.

- Stærkt at så mange har lyst til at uddanne sig. Det handler om vores fremtid, skriver Ane Halsboe-Jørgensen på Twitter.

quote Det bør give anledning til selvransagelse hos alle dem, der har været med til at tegne et billede af, at vi overuddanner os

Lars Qvistgaard, formand for Akademikerne

At den faldende tendens skulle fortsætte i år har virket sandsynligt, efter at Uddannelses- og Forskningsministeriet i foråret meldte ud, at kvote 2-ansøgningerne også var færre sammenlignet med sidste år.

Således havde 53.403 personer inden 15. marts søgt ind på en videregående uddannelse, hvilket svarer til et fald på to procent i forhold til 2018.

Dog kan noget af forklaringen måske findes i, at der de seneste år har været tale om lidt mindre ungdomsårgange.

Akademikere kalder på selvransagelse

Hos Akademikerne, der er en paraplyorganisation for flere faglige organisationer for akademikere, er man dog langtfra begejstret over det faldende ansøgertal.

- Det er nu 3. år i streg, at vi oplever et fald i søgningen til de videregående uddannelser.

- Det bør give anledning til selvransagelse hos alle dem, der har været med til at tegne et billede af, at vi overuddanner os, og at visse uddannelser endda er en direkte dårlig idé, udtaler Lars Qvistgaard, formand for Akademikerne i en pressemeddelelse.

Færre pædagoger

En af de uddannelser, der oplever færre ansøgere, er pædagoguddannelsen. I 2018 var der 6.379 ansøgere til den populære uddanelse. Heraf blev lige under 5.000 optaget. Men i år er ansøgertallet faldet til 5.956. Det er en markant forskel fra rekordåret 20154, hvor 7.798 søgte ind på pædagoguddannelsen.

At færre vælger pædagogvejen, kan vise sig at blive et problem, mener Danmarks Evalueringsinstitutut, som arbejder med at udvikle landets uddannelser. Alt peger nemlig på, at der bliver stor mangel på pædagoger i fremtiden.

- Lige nu er der jo en politisk ambition om, at vi skal sikre mere uddannet personale i dagtilbuddene, særligt hvis der bliver indført minimumsnormeringer. Både den demografiske udvikling i landet og udviklingen i ansøgertallet til pædagoguddannelsen viser dog, at det kan gå hen og blive en vanskelig opgave, siger Mathias Tolstrup Wester, konsulent i Danmarks Evalueringsinstitut i en pressemeddelelse.


Nyhedsoverblik