Fængsling nærmer sig et år i sag om iransk attentatplan

00:27

Politiet foretog grundige ransagninger i Ringsted 28. september sidste år, da man frygtede et iransk attentat.

En iransk efterretningstjeneste planlagde ifølge PET et attentat på eksiliranere i Ringsted. En 39-årig er fængslet, men fortsat ikke sigtet.

Det trækker ud med efterforskningen i en sag om et formodet iransk attentatforsøg i Ringsted.

Efter 11 måneders varetægtsfængsling er der endnu ikke udfærdiget et anklageskrift mod en mand, som sigtes for at have hjulpet en iransk efterretningstjeneste.

En dommer i Københavns Byret har torsdag forlænget fængslingen af den 39-årige norsk-iranske mand. Han har fået yderligere fire uger, oplyser mandens forsvarer, advokat Michael Juul Eriksen.

Sigtelsen drejer sig om, at manden skal have hjulpet med at forberede et drabsforsøg, som var rettet mod eksiliranere, der boede i Ringsted. Desuden skal han have bistået en fremmed efterretningstjeneste.

Den fængslede nægter sig skyldig. Han blev anholdt i Göteborg 21. oktober sidste år.

Artiklen fortsætter under billedet

Målet for det frygtede angreb var gruppe ASMLA, som TV2 ØST besøgte sidste år.

Attentater i flere lande

Ofrene skulle tilhøre bevægelsen ASMLA, Arab Struggle Movement for the Liberation of Ahwaz. ASMLA kæmper for araberes selvstændighed i den sydvestlige del af Iran.

Tidligere i år har Jyllands-Posten oplyst, at sagen har fået endnu en dimension. I Sverige er en person blevet sigtet for spionage mod flygtninge. Han skal have kontaktet personer fra ASMLA.

Styret i Teheran i Iran beskylder bevægelsen for at stå bag et blodigt angreb på den iranske revolutionsgarde i Ahwaz.

Og Iran har udstrakt opgøret mod ASMLA til europæisk jord, mener flere lande. Der har været attentater eller forsøg på det i Tyskland, Belgien, Holland, Frankrig, Storbritannien og altså også Danmark.

I januar i år førte Danmarks ambassadør i Teheran an i landenes fælles protest på grund af handlingerne.

Frygtede mordpatrulje

Chefen for PET, Finn Borch Andersen, har i en officiel udtalelse ikke været specifik med hensyn til, hvilken iransk efterretningstjeneste som mistænkes for at have planlagt drab i Ringsted.

PET afviste forleden at besvare et spørgsmål fra Ritzau om, hvorvidt der er tale om direktoratet for intern sikkerhed under Irans efterretnings- og sikkerhedsministerium. Denne enhed optræder på EU's netop reviderede terrorliste.

I Ringsted var eksiliranerne under skærpet overvågning. 28. september slog PET alarm. Man frygtede, at en mordpatrulje befandt sig i nærheden.

Det åbne politi gik i aktion rundt om på Sjælland. Betjente spærrede veje og havne, og flere tusinde mennesker blev berørt. Indgrebet betød blandt andet, at der ved Storebæltsbroen opstod en kø, der var cirka 30 kilometer lang, har Vejdirektoratet tidligere oplyst.

Fakta: ASMLA

 • Forkortelsen ASMLA står for Arab Struggle Movement for the Liberation of Ahvas.
   
 • Organisationen kæmper for, at en selvstændig arabisk stat i det sydvestlige Iran rundt om byen Ahwaz løsrives og bliver sin egen stat.
   
 • Lederen af organisationen er Ahmad Mola Nissi.
   
 • ASMLA er oprettet i 1999 af Ahmad Mola Nissi og Habib Ahvazi, aktivist fra regionen Khuzestan.
   
 • Organisationen betragtes af Iran som en terrororganisation.
   
 • Den dansk-iranske talsmand for ASMLA bor i Ringsted.
   
 • 22. september 2019 angreb bevæbnede gerningsmænd en militærparade i Ahvaz. Paraden blev afholdt af Irans Revolutionsgarde. 25 blev dræbt og 70 såret. Iran hævder, at ASMLA stod bag angrebet.
   
 • Iran hævdede efter angrebet, at Danmark husede personer, der havde forbindelser til angrebet.
   
 • Politiets Efterretningstjeneste (PET) iværksatte 28. september en usædvanlige politiaktion, der lammede trafikken i store dele af Danmark.
   
 • 30. september løfter PET sløret for, at aktionen skyldtes, at en iransk efterretningstjeneste havde planer om et attentat i Danmark.
   
 • I den forbindelse er en norsk statsborger med iranske rødder 21. oktober blevet anholdt. Han er sigtet for at have sat "iransk efterretningstjeneste i stand til at virke i Danmark".
   
 • Den anholdte er også sigtet for have taget del i forberedelserne til attentatet.

  Kilder: PET, Ritzau og DR

Tip os Har du et godt tip?

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App