Facebook-gruppe vil have muslimer til stemmeboksene: - Yalla, stem! Eller bliv stemt hjem

Ramzia Al fra Slagelse har oprettet Facebook-gruppen Muslimer til stemmeboksene i 2019. Her opfordrer hun muslimer til at stemme til folketingsvalget.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Yalla, stem! Eller bliv stemt hjem. 

Sådan lyder det uofficielle slogan for Facebook-gruppen Muslimer til stemmeboksene i 2019, som i løbet af maj måned dukkede op til overfladen. 

quote Vi prøver ikke at præge nogen til at stemme i en bestemt retning, men at oplyse og give viden. Vores opgave er at støtte folk i at stemme

Ramzia Al, stifter af Facebook-gruppen Muslimer til Stemmeboksene i 2019

- Der er generelt en lav stemmeprocent blandt muslimer og indvandrere. Det skal der gøres noget ved. Derfor besluttede jeg en søndag morgen at oprette gruppen Muslimer til stemmeboksene i 2019, siger Ramzia Al, stifter af gruppen, til TV2 ØST. 

Ramzia Al, der til dagligt er socialrådgiver og lærer, blev hurtigt bakket op af familie og venner, som også er med til at administrere Facebook-gruppen og sprede budskabet om at stemme ved folketingsvalget. Gruppen har nu 25.000 medlemmer.

Et ærgerligt paradigmeskifte i debatten 

For Ramzia Al blev gruppen blandt andet oprettet på baggrund af debatten omkring muslimer og indvandrere i Danmark. 

- Jeg synes, det er ærgerligt, at der er et paradigmeskifte fra at ville integrere indvandrere til et ønske om at få dem ud af landet, siger Ramzia Al. 

Læs også
Trængsel ved stemmeboksene - de første vælgere har afgivet deres stemme
Læs også
Trængsel ved stemmeboksene - de første vælgere har afgivet deres stemme

Det er derfor vigtigt for Ramzia Al, at flere muslimer gør brug af deres stemme for at få indflydelse på, hvad der sker i samfundet, og hvilken retning de ønsker for Danmark. 

- Vi prøver ikke at præge nogen til at stemme i en bestemt retning, men at oplyse og give viden. Vores opgave er at støtte folk i at stemme, siger Ramzia Al. 

- Der er blandt andet nogen, som har boet her i mange år, som ikke ved, hvordan det foregår, når man stemmer til et valg. De skal hjælpes i gang, fortsætter hun.

Forsker: Det gør en forskel 

Gruppen kan gøre en forskel og få flere til at stemme. Sådan lyder budskabet fra minoritetsforsker Line Paulsen Galal fra Roskilde Universitet. 

quote Der er blandt andet nogen, som har boet her i mange år, som ikke ved, hvordan det foregår, når man stemmer til et valg. De skal hjælpes i gang

Ramzia Al, stifter af Facebook-gruppen Muslimer til Stemmeboksene i 2019

Den lave stemmeprocent blandt indvandrere og efterkommere, som man har set førhen, kan ifølge forskeren skyldes, den kultur man kommer fra, og hvor længe man har været i Danmark. 

 - Hvis man ikke er født i Danmark, kan man have oplevet en noget anden politisk kultur i sit hjemland, som måske kan indebære en vis mistillid til det politiske system, siger Line Paulsen Galal til TV 2. 

Der er lukket ned for politiske indslag på valgdagen 

Onsdag er der i gruppen lukket ned for politiske indslag, men der må stadig gerne deles opslag, hvor man melder ud, når man har stemt eller tilkendegiver, hvis man i 11. time ikke kan finde ud af, hvor krydset skal sættes. 

Valget er i gang
Læs også
Tidlig åbning giver høj stemmeprocent fra morgenstunden
Valget er i gang
Læs også
Tidlig åbning giver høj stemmeprocent fra morgenstunden

I gruppen har man op til valgdagen kunnet stemme om, hvilke partier man ønskede at høre fra i en liveudsendelse i Facebook-gruppen. Det er sket på demokratisk vis, men der har været et ønske fra gruppens stiftere om at høre fra partier fra begge fløje. 

Ramzia Al er optimistisk omkring stemmeprocenten blandt indvandrere og efterkommer efter folketingsvalget. 

- Jeg er ikke i tvivl om, at stemmeprocenten nok skal gå op ad. Vi har allerede fået mange tilbagemeldinger, hvor folk takker os initiativtagere for at oprette gruppen. 

Sådan her så det ud, da valget blev skudt i gang flere steder i regionen.

Nyhedsoverblik