Få overblikket: Her plager bakterier badevandet

Der er stadig mulighed for at få en dukkert. Men efter fund af bakterier anbefaler flere kommuner nu, at man holder sig væk fra nogle badesteder.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Der er rigtig mange dejlige badesteder her i området. Og med temperaturer over 30 grader er det fristende at kunne blive afkølet indimellem. Men man skal kigge sig godt for. For flere steder fraråder kommunen nu, at man hopper i bølgen blå.

- Vi har lige nu på Kalvehave Strand, hvor vi fraråder badning. Der er enterokokker i vandet, og derfor fraråder vi det. Det er ikke et forbud, men det er en god idé at lade være, siger Rasmus Scharling, naturmedarbejder, Vordingborg Kommune.

quote Vi fraråder, at man går i vandet ved de fire strande

Lisbeth Jepsen, geolog, Odsherred Kommune

Fra først i maj til sidst i august tager kommunerne prøver af vandet på en lang række badesteder. Vandet bliver testet for colibakterier og for enterokokker. Hvis værdierne bliver for høje, fraråder kommunerne, at man går i vandet.

Varmeste badevand ved Hestehovedet Strand
Læs også
Sætter advarselsskilte op: Odsherred Kommune fraråder badning på flere strande
Varmeste badevand ved Hestehovedet Strand
Læs også
Sætter advarselsskilte op: Odsherred Kommune fraråder badning på flere strande

Odsherred Kommune har meldte mandag ud, at der var så høje værdier af e.coli-bakterier ved fire strande, at man fraråder badning. De fire strande er: Skærbyvej, Nordstrandsvej, Stranden ved Lynghusvej og Telegrafvej, der tidligere hed Rørvig Nordstrand.

- Vi fraråder, at man går i vandet ved de fire strande, sagde Lisbeth Jepsen, der er geolog i Odsherred Kommune.

I dag, tirsdag, blev de fire strande dog frikendt igen, uden at kommunen ved, hvorfor forekomsten af e.coli-bakterier var for høj.

Guldborgsund og Kalundborg

Et enkelt sted ud af de 20, der bliver taget prøver fra i Guldborgsund Kommune, bliver badning frarådet. Ved Tårs Skovby er der fundet for mange colibakterier i vandet.

quote Vi har taget to prøver og begge prøver viser, at der er for mange colibakterier i vandet

Mads Christensen, miljømedarbejder, Kalundborg Kommune.

Det samme gælder i Kalundborg Kommune. Her bliver der taget prøver fra 36 forskellige badesteder, og et enkelt sted fraråder kommunen, at man hopper i vandet.

- Vi fraråder badning på Bjerge Os Brovejen ved Ornum – vi har taget to prøver, og begge prøver viser, at der er for mange colibakterier i vandet, siger Mads Christensen, miljømedarbejder i Kalundborg Kommune.

I Faxe Kommune blev der ved Feddet Strand fundet et højt niveau af e.coli-bakterier, og derfor frarådede kommunen nu, at man badede i vandet. Det har de dog ophævet igen efter nye analyser.

Algerne kommer

Når det har været varmt i vejret i længere tid, kommer der ofte alger i vandet. Og det er årsagen til et andet sted, hvor Vordingborg Kommune fraråder, at man bader.

- Vi fraråder også badning på Vintersbølle Strand. Vi tager ikke prøver der, men nogle borgere har været derude og fortalt os, at det ikke ser godt ud. Så vi har sat et skilt op på stranden, hvor vi fraråder, at man bader, forklarer Rasmus Scharling.

Alger er også årsagen til, at man i Ringsted fraråder at bade to steder. Ved Gyrstinge Sø og Haraldsted Lillesø er der sat skilte op, hvor der står at ”Badning frarådes”. Der er alger i vandet, og kommunen er bange for, det kan være blågrønalger. På hjemmesiden står der blandt andet:

”Alger giver ikke i sig selv anledning til problemer, når de forekommer i mindre mængde, men ved badning i vand med masseopblomstring af blågrønalger kan de være giftige. Hos dyr og mennesker kan disse giftstoffer medføre eksem, kvalme og opkast.”

Algeråd

Hvis vandet ser ulækkert ud, så lad være at bad. Tang, ”fedtemøg” og alger vil typisk samle sig ved kyster med pålandsvind, hvor det varme overfladevand blæser ind ude fra havet. Prøv at køre til et sted med fralandsvind. Her vil det ofte være det køligere, men også et mere klart bundvand der dominerer.

Hvis du går ud i vandet til knæene og ikke kan se dine fødder, så er der for mange alger og du skal ikke bade i vandet. Vent en time eller to – det kan skifte meget hurtigt, eller kør til en anden kyst.

Hvis du har mistanke om at der er alger i vandet, så sørg for at børn ikke leger i vandkanten og at hunden ikke drikker af vandet.

Skum langs vandkanten og på stranden kan være dannet af døde alger. Hold børn og hunde væk fra skummet.

Fortsat lækkert vand

I resten af kommunerne er der indtil videre ikke fundet for mange af hverken e.coli-bakterier eller enterokokker.

Lolland Kommune skrev blandt andet i et opslag på Facebook i weekenden, at:

"Dags dato ser alt godt ud. Ingen badestrande i Lolland Kommune er berørt af et badeforbud - så god fornøjelse."

Alle 12 kommuner her i området lægger deres analyse resultater op på deres hjemmeside. Her vil man løbende kunne følge med i, om der kommer andre steder, hvor det frarådes at bade.

Colibakterier og enterokokker

Escherichia coli 
De fleste bakterier af arten Escherichia coli (colibakterier) er naturligt forekommende bakterier i menneskers og dyrs tarme og forårsager dermed ikke sygdom. Visse grupper af E. coli forårsager dog forskellige former for infektion. Samlet set er E. coli blandt de mest almindelige årsager til bakterielle infektioner.

Intestinale enterokokker
Disse bakterier kommer fra tarmen hos mennesker og varmblodede dyr, men de overlever generelt længere tid i saltvand end E. coli.
E. coli og intestinale enterokokker er såkaldte indikatorbakterier. De er sjældent selv sygdomsfremkaldende, men når de findes i vandet, er det et tegn på forurening med afføring (fra dyr eller mennesker). Der er således risiko for, at der er andre sygdomsfremkaldende bakterier eller vira i vandet, f.eks. salmonella eller campylobacter (der kan give diarré).
Artiklen er ændret
Clock31. jul 2018, kl. 10:02
Tidligere fremgik det, at Odsherred Kommune frarådede badning på fire strande. Dagen efter blev badevandet dog frikendt igen, og derfor er artiklen rettet til.
Clock31. jul 2018, kl. 15:05
Opdateret med Faxe Kommune, hvor der er fundet e.coli-bakterier ved Feddet Strand.
Clock01. aug 2018, kl. 19:14
Opdateret efter det igen er okay at bade ved Feddet Strand i Faxe Kommune.

 


Nyhedsoverblik