Få overblikket: Da bandekonflikten eskalerede i Holbæk

Bandidos har nu flyttet sine sidste ting fra rockerborgen i Østerstræde i Holbæk. Få et overblik over bandekonflikten i Holbæk her.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Fredag den 5. oktober

Klokken 20.30 rykker politiet ud til uroligheder i forbindelse med en fest i Bandidos' klubhus på Østerstræde i Holbæk. Ifølge politiet er nogle personer røget i håndgemæng.

Samme aften omkring klokken 20.40 hører beboere i byen høje brag, som politiet forklarer med, at der er blevet fyret kanonslag af til Bandidos-festen. Der var, ifølge politiet, ingen tilskadekomne eller anledning til at anholde nogen fredag aften.

En sølvgrå Audi, der holdt parkeret i Østre Skolegade, blev smadret. Bilen fik knust ruder, revet sidespejle af og havde store huller i siderne. Ifølge politiet kan hærværket have en forbindelse til urolighederne samme aften.

Vidner beskrev overfor politiet, hvordan de så personer komme løbende i Holbæks gader med køller i hånden. Politiet oplyste i den forbindelse til TV ØST, at de indsamlede informationerne og bruger dem i efterforskningen. 

Lørdag den 6. oktober

Politiet patruljerede i området omkring Holbæk, hvor der igen var aktivitet omkring Bandidos' klubhus. Der var dog ifølge politiet ikke anledning til anholdelser lørdag aften.

Bandidos flytter
Læs også
Nu flytter Bandidos det sidste flyttelæs fra omstridt rockerborg
Bandidos flytter
Læs også
Nu flytter Bandidos det sidste flyttelæs fra omstridt rockerborg

Søndag den 7. oktober

Klokken 17.47 fik politiet en melding om et slagsmål i Vangkvarteret i Holbæk. Her overfaldte maskerede gerningsmænd bevæbnet med køller, økser, knive og en hammer, tre unge mænd på 18 år i boligområdet Havevang. Politiet oplyste til TV ØST, at weekendens øvrige uroligheder i Holbæk indgår i efterforskningen.

Klokken 18.45 fik tatovørbutikken Exclusive Ink i Studiestræde ifølge Nordvestnyt smadret vinduerne. Ejeren afviste dog overfor avisen at have forbindelse til nogen konflikt.

Mandag den 8. oktober

Politiet opretter en mobil politistation i Vangkvarteret efter weekendens uroligheder.

Tirsdag den 9. oktober

Politiet patruljerede præventivt i Holbæk og talte med flere borgere i området. Her fik politiet et tip, der ledte dem til en 31-årig mand, som de anholdte for at være i besiddelse af en nødhammer, som politiet mistænkte ham for at ville bruge som slagvåben. Politiet fandt desuden slagvåben gemt i det offentlige rum på baggrund af tip fra borgere.

Onsdag den 10. oktober

Klokken 00.50 blev en 18-årig mand udsat for grov vold i sit hjem i Nykøbing Sjælland af en række maskerede personer. Efter overfaldet havde vidner set en sølvgrå personbil køre fra området. Efterforskning i sagen førte politiet på sporet af en mistænkt, som ifølge politiets oplysninger kunne være at finde i Bandidos rockerborgen i Østerstræde i Holbæk.

Samme nat, klokken 02.45, blev 13 personer anholdt. De 13 personer er mistænkt for at have begået vold eller tilskyndet til at begå vold, oplyste politiet. Blandt de anholdte er den ene person, som politiet håbede at finde i Bandidos' klubhus.

Klubhuset på Østerstræde blev forseglet og sat under politibevogtning. Bygningen blev senere onsdag ransaget af politiet.

Artiklen fortsætter under billederne.

 
  Foto: Ida Valsted - TV ØST
 
  Foto: Ida Valsted - TV ØST

Senere samme dag blev tre mænd i alderen 20, 24 og 26 år er varetægtsfængslet frem til den 30. oktober. De er alle sigtet for at overfalde en 18-årig mand fra Nykøbing Sjælland og blandt andet tildele ham slag med en totenschlæger, der er en form for slagvåben.

Søndag den 14. oktober

De mange uroligheder omkring Bandidos i Holbæk fik søndag kommunalbestyrelsen i Holbæk Kommune til at sende et samlingsforbud i høring. Det er første skridt imod at gå klubhuset i Østerstræde lukket.

Holbæk Kommune vil forsøge at udnytte en bestemmelse i loven om forbud mod anvendelse af bestemte ejendomme som samlingssted for en gruppe. Den giver en kommune mulighed for at nedlægge forbud mod, at en ejendom anvendes som samlingssted for blandt andre rockere eller bander, hvis det skaber utryghed for de omkringboende.

Hos Holbæk Kommune har man tidligere forsøgt at lukke stedet, men det var på daværende tidspunkt ikke muligt ifølge loven.

Sent søndag aften klokken 22.17 forsøgte ukendte gerningsmænd at tænde ild ved rockergruppen Bandidos’ hus på Østerstræde ved at kaste molotovcocktails mod huset.

- Der er nogen, der har efterladt noget brandbart materiale, som er gået ud over en bil og måske også et plankeværk op mod huset. Der er lidt sodsværtning hist og pist ved klubhuset, sagde Martin Bjerregaard fra Midt- og Vestsjællands Politi til TV ØST.

Det lykkedes dog beboerne i huset selv at slukke ilden i den pågældende bil med en pulverslukker.

Artiklen fortsætter under indslaget.

Søndag aften kastede flere mørkklædte mænd  molotovcocktails mod Bandidos klubhus i Holbæk. Nu har naboerne fået nok

Mandag den 15. oktober

Flere beboere fra Vangkvarteret i Holbæk mødte mandag aften op for at blive en del af frivilligkorpset Natteravnene. De vil have tryghed i området.

Tirsdag den 16. oktober

Flere personer blev tirsdag anholdt, fordi politiet klokken 16.25 havde fået flere anmeldelser om, at flere personer blev jagtet af en gruppe på tre-fire personer ved Ahlgade og Lindevej. Personerne skulle angiveligt have været i besiddelse af både pistol og kniv.

Klokken 16.50 fik politiet en anmeldelse om, at der var skudt med våben mod biler ved Dampmøllevej og Godsbanegården. Her fandt politiet biler med knuste ruder, men ingen tegn på skud.

Godt ti minutter senere fik politiet oplysninger om, at der var spottet en person med en pistollignende genstand i Vestergade. Ved hjælp af overvågningsbilleder kunne politiet identificere en mand fra Holbæk. I manden lejlighed var i alt fire mænd - inklusive ham selv, som alle blev anholdt for overtrædelse af våbenlovgivningen.

Omkring en halv time senere standsede politiet en personbil på Valdemar Sejrsvej. Her sad en 31-årig mand fra Gørlev, som havde en økse i bilens kabine. Han var i forvejen kendt af politiet for at have relationer til urolighederne i Holbæk, og derfor blev han anholdt og sigtet for overtrædelse af våbenlovgivningen.

Alle fem anholdte er stadig i politiets varetægt.

Onsdag den 17. oktober

Politiet opretter to visitationszone i Holbæk. De nye visitationszoner oprettes i indre by samt Vangkvarteret i Holbæk og er gældende fra dags dato til og med 31. oktober 2018.

Politiinspektør  Michael Flemming Rasmussen
Læs også
Samlingsforbud i Bandidos’ klubhus: Politiet håber, det er løsningen
Politiinspektør  Michael Flemming Rasmussen
Læs også
Samlingsforbud i Bandidos’ klubhus: Politiet håber, det er løsningen

Baggrunden er, at politiet i den seneste tid har registreret flere voldelige sammenstød, hvor blandt andet knive og våben er blevet brugt.

Politiet har desuden observeret personer, der optræder på en måde, som giver politiet grundt til at frygte, at der kan være optræk til endnu flere sammenstød.

Artiklen fortsætter under indslaget.

Den seneste tid har en konflikt mellem rockergruppen Bandidos og en gruppering fra beboelseskvarteret Agervangen ført til uroligheder, overfald og brandattentater i byen. Tirsdag var den gal igen, hvor fem personer blev anholdt for besiddelse af våben. Og det har nu fået politiet til at opette to visitationszoner i byen.

Mandag den 22. oktober

Holbæk Kommune udsteder nu et forsamlingsforbud på ejendommen Østerstræde 4 i Holbæk, der er tilholdssted for rockergruppen Bandidos.

Artiklen fortsætter under indslaget.

Holbæk kommune har efter flere ugers uroligheder nu udstedt et såkaldt forsamlingsforbud, det betyder at Bandidos ikke længere må bruge klubhuset i Østerstræde i Holbæk

Tirsdag den 23. oktober

En 19-årig mand blev skudt ned på åben gade i Ladegårdsparken Vest 103 i Holbæk. Manden blev ramt i skulderen.

Politiet mener, at skyderiet, der fandt sted den tirsdag aften, blev begået af gerningsmænd til fods. Midt- og Vestsjællands Politi efterlyste to mørkklædte, etnisk danske mænd på mellem 30 og 40 år.

Ladegårdsparken
Læs også
Utrygge beboere efter skyderi i Holbæk: - Det er uhyggeligt
Ladegårdsparken
Læs også
Utrygge beboere efter skyderi i Holbæk: - Det er uhyggeligt

Natten til torsdag den 25. oktober

Politiet fik en anmeldelse om et højt brag fra rockerborgen i Østrestræde. Ved nærmere undersøgelser fandt politiet ud af, at der var tale om en detoneret håndgranat, som var blevet kastet mod rockerborgen.

Brag ved rockerborg Holbæk
Læs også
Håndgranat kastet mod rockerborg i Holbæk
Brag ved rockerborg Holbæk
Læs også
Håndgranat kastet mod rockerborg i Holbæk

Håndgranaten gav materielle skader, men ingen personer kom noget til.

Artiklen fortsætter under indslaget.

I nat kastede ukendte gerningsmænd en håndgranat mod Bandidos' klubhus i Holbæk. Som en konsekvens har politiet udvidet visitationszonen i byen, ligesom det nu er forbudt for personer at opholde sig i huset i Østerstræde.

Torsdag den 25. oktober

Politiet udvider visitationszonen, så den dækker et større område af Holbæk. Samtidig udstedte politiet også et egentligt opholdsforbud på Bandidos’ rockerborg i Østerstræde i Holbæk. Opholdsforbuddet gjaldt frem til 8. november.

Tirsdag den 30. oktober

Seks mænd fik forlænget deres varetægtsfængsling.

De seks er blevet anholdt tre og tre i konflikten mellem Bandidos og en gruppering i Vangkvarteret i Holbæk.

Tre af mændene er sigtet for vold mod en 18-årig mand i Nykøbing, og en af dem er sigtet for drabsforsøg på en 18-årig mand i Havevang.

Sigtelserne mod de tre øvrige handler om ulovlig våbenbesiddelse.

Torsdag den 8. november

Politiet vælger at forlænge visitationszonen i Holbæk frem til den 22. november, da politiet vurderede, at der stadig verserede en voldelig konflikt mellem Bandidos og personer med tilknytning til Vang-kvarteret i Holbæk. 

Samtidig forlængede politiet også opholdsforbuddet på Bandidos’ rockerborg i Østerstræde i Holbæk.

 
 

Lørdag den 17. november

Bandidos fik dispensation til at bryde opholdsforbuddet på Østerstræde, så de kunne fraflytte rockerborgen. Politiet ved ikke, hvor de flytter hen eller hvorfor de har valgt at tømme klubhuset helt.

Artiklen fortsætter under indslaget.

Rockergruppen Bandidos er i gang med at flytte fra sit klubhus i Holbæk. Rockerne har i dag og i morgen fået dispensation fra et opholdsforbud, så de kan flytte deres ting ud af klubhuset.

Søndag den 18. november

Rockerne fortsatte deres flytning fra klubhuset i Østerstræde, men efterlod et sidste flyttelæs.

Lørdag den 24. november

Rockerne henter deres sidste flyttelæs på Østerstræde i Holbæk under opsyn af politiet. Politiet fortæller, at de håber, at flytningen kan være med til at skabe mere ro i byen i fremtiden.

Det siger sig selv, at vi hverken kan eller vil finde os i den helt uacceptable adfærd, som de to grupperinger har udvist. Sammen med kommunen har vi derfor lagt et massivt tryk i Holbæk for at få stoppet den konflikt, som har gjort rigtig mange Holbæk-borgere bekymrede, udtaler politidirektør Svend Larsen, Midt- og Vestsjællands Politi.

- Fraflytningen ser vi som en konsekvens af det pres, som vi har lagt sammen med kommunen, og som har gjort det umuligt for rockergruppens medlemmer at opholde og forsamle sig i klubhuset. Fraflytningen betyder naturligvis ikke i sig selv, at konflikten stopper, men forhåbentlig kan den hjælpe til at genskabe roen i Holbæk. Men Midt- og Vestsjællands Politi vil have et ekstra fokus på Holbæk, indtil vi kan se, at der reelt er faldet ro på. Det betyder, at det gældende opholdsforbud fortsætter, indtil det udløber torsdag.

Lastbilen blev fyldt med rockernes sidste ejendele fra klubhuset.
Lastbilen blev fyldt med rockernes sidste ejendele fra klubhuset. Foto: Line Strand - TV ØST
Politiet holdt opsyn, mens rockerne pakkede det sidste sammen i klubhuset.
Politiet holdt opsyn, mens rockerne pakkede det sidste sammen i klubhuset. Foto: Line Strand - TV ØST

Nyhedsoverblik