Hverdage er nu engang den slags dage, der er flest af – også på et plejecenter. Men på plejecentret i Grevinge var hverdag i dag erstattet med feststemning, takket være en flok unge kokke, tjenere og ernæringsassistenter.
De unge kræsede om beboerne med en usædvanligt lækker tre-retters menu – og selvom de ældre også får varm, frisklavet mad til hverdag, var der store forventninger til, hvad de unge elever fra EUC Nordvestsjælland ville servere.
Det ser dejligt ud, og det smager godt.
Selvom man kan komme ud for meget anderledes gastronomi, når unge kokke rører i gryderne, var det dog ikke noget, der gjorde beboerne bange.
- Nej, ikke bange. Men det er spændende, lød det fra en forventningsfuld Musse Mikkelsen.
Artiklen fortsætter under billedet
Spørger man Theis Petersen, faglærer på EUC Nordvestsjælland, var der da heller ikke noget at være bange for. Der blev bare kælet lidt mere for mad-detaljerne i dag end normalt - og de vildeste ideer lod kokkene blive hjemme på skolen.
- Det er mad som vor mor lavede den – med et lille twist, siger Theis Petersen.
Artiklen fortsætter under billedet
Ideen med at invitere de unge gastronomi-glade elever er udsprunget af et frivillighedsprojekt, der prøves af i Odsherred.
(...) jeg synes det er fantastisk, at vi kan mødes unge og gamle. Det er så herligt.
- Det kom egentlig i stand, fordi vi talte om, at vores beboere aldrig kom ud på en fin restaurant. Og så kom snakken ind på, at vi jo havde EUC her i nabolaget, husker Dorthe Friis, frivilligkoordinator i Odsherred kommune.
Plejecentrets leder, Lisbet Pedersen, var hurtigt med på idéen om at lade de unge elever byde på et festmåltid.
- Jeg syntes, det er en super dejlig dag. Jeg glæder mig over, at vi har fået det her samarbejde i gang. Og jeg synes det er fantastisk, at vi kan mødes unge og gamle. Det er så herligt, fortæller den glade plejehjemsleder.
Artiklen fortsætter under billedet
Klokken lidt over 12 begyndte middagen – og stjernerne begyndte allerede at drysse ned, da forretten kom på gaflerne
- Det ser dejligt ud, og det smager godt, lød det fra en begejstret Musse Mikkelsen.
Hun fik lov at sætte tænderne i forretten - laks på spinatbund med creme fraiche-skum – som også begejstrede andre beboere.
- Det er en dejlig let ret, lød dommen fra Inge Larsen.
Artiklen fortsætter under billedet
Hovedretten høstede også stjerner fra de ældre. Den bestod af gammeldags oksesteg serveret med grillede løg, baconskilt sauce og broccolisalat – og det var noget, der fik smilet frem hos de ældre.
- Det er meget flot, siger Inge Larsen fra Grevinge.
Det måtte der godt være mere af?
- Ja, det gjorde ikke noget,