EU trækkes ind i sag om omstridte millionlån til lokale museer

30 kulturinstitutioner troede, de fik en milliongave fra Arbejdsmarkedets Feriefond, men det var et lån. Nu skal EU se på sagen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Regeringen udskyder fristen for, hvornår 30 kulturinstitutioner i Danmark skal begynde at betale nogle meget omstridte lån tilbage til Arbejdsmarkedets Feriefond.

Det gør de, fordi EU-Kommissionen skal være med til at finde en løsning for de museer, der har svært ved at betale pengene tilbage. Løsningen skal nemlig overholde EU’s regler for statsstøtte.

quote Jeg kan desværre konstatere, at denne sag har vist sig at være yderst kompleks

Troels Lund Poulsen (V), beskæftigelsesminister

- Jeg kan desværre konstatere, at denne sag har vist sig at være yderst kompleks. Det skyldes blandt andet EU-reglerne om statsstøtte, og det har betydet, at sagen desværre har strakt sig over en langt længere periode, end vi først forventede, siger beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) i en pressemeddelelse.

Troede penge var en donation

Striden så dagens lys i april 2017, da Arbejdsmarkedet Feriefond pludselig bad 30 museer og kulturinstitutioner om at betale de mange millioner kroner, som museerne havde lånt i årtier, tilbage. Det gjorde de, fordi et politisk flertal i 2014 besluttede at overføre 280 millioner kroner fra fonden til statskassen, og så fik fonden brug for de penge, de havde lånt ud.

middelaldercenter_-_dennis_christensen3.jpg
Læs også
Kæmpe regning: Middelalder-centret skal betale lån tilbage
middelaldercenter_-_dennis_christensen3.jpg
Læs også
Kæmpe regning: Middelalder-centret skal betale lån tilbage

Problemet var bare, at kulturinstitutionerne alle havde opfattet de store millionbeløb som donationer og ikke som lån. 

Andelslandsbyen Nyvang i Holbæk, Middelaldercentret i Nykøbing Falster og Danmarks Borgcenter i Vordingborg har blandt andet lånt mere end mere end 72 millioner kroner fra Arbejdsmarkedets Feriefond. Og det har efterladt kulturinstitutionerne med en gevaldig hovedpine.

- For mange kulturinstitutioner, der har fået penge fra Arbejdsmarkedets Feriefond, vil en tilbagebetaling betyde, at de må dreje nøglen om. Det er så alvorligt, sagde bestyrelsesformand Keld Grinder-Hansen fra Andelslandsbyen Nyvang til TV ØST i begyndelsen af december.

quote Indtil vi har fundet den, sætter vi lånene på pause. Det vil sige, at ingen institutioner skal begynde at betale lån tilbage, mens vi forhandler med Kommissionen

Troels Lund Poulsen (V), beskæftigelsesminister

Aftalepartier mødes i det nye år

Hovedpinen er blevet forlænget af flere omgange. For et halvt år siden lovede Troels Lund Poulsen nemlig, at han ville finde en løsning på problemet lige efter påske. I maj udtalte han til Berlingske, at det var hans ambition, at der ville være en løsning inden sommerferien. 

Nu skal sagen så drøftes med EU-Kommissionen, og imens er fristen for at begynde at betale lånene tilbage er udskudt til 1. juli 2018 for at hjælpe museerne.

Keld Grinder-Hansen
Læs også
Lokale museer i økonomisk knibe: Det grænser til en svinestreg
Keld Grinder-Hansen
Læs også
Lokale museer i økonomisk knibe: Det grænser til en svinestreg

 - Jeg har stor forståelse for, at de involverede institutioner og museer ønsker at få afklaret deres økonomiske situation.  Derfor er jeg glad for, at vi nu – om end senere end forventet – er klar til at drøfte mulighederne med Kommissionen, så vi kan finde en løsning, siger beskæftigelsesministeren. 

- Indtil vi har fundet den, sætter vi lånene på pause. Det vil sige, at ingen institutioner skal begynde at betale lån tilbage, mens vi forhandler med Kommissionen.

Regeringen regner dog med allerede i begyndelsen af det nye år at mødes med aftalepartierne Socialdemokratiet, Radikale Venstre og SF for at indgå en aftale om ”en endelig model for tilbagebetaling af lån”, som Beskæftigelsesministeriet skriver i pressemeddelelsen.

Peter Vemming
Læs også
Manglende politisk handling kan ende med at tvinge museer til at lukke
Peter Vemming
Læs også
Manglende politisk handling kan ende med at tvinge museer til at lukke

Her vil de arbejde for at komme alle parter til gode, så museerne og kulturinstitutionerne ikke må dreje nøglen om, men Arbejdsmarkedets Feriefond samtidig får en del af pengene tilbage. Pengene skal bruges på ferieaktiviteter for udsatte familier og børn. 


Nyhedsoverblik