Er du mere på telefonen end på barnet? Få gode råd til at styre dit digitale forbrug

Forældre bør tænke over deres mobilforbrug, mener Medierådet, som her giver gode råd til, hvordan du styrer dit digitale forbrug.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Smartphonen fylder meget i både børn og voksnes hverdag.

Børn er bekymrede over, at deres forældre er for optaget af deres mobiltelefoner og glemmer at være opmærksomme.

Ifølge Medierådet bør man som forældre være sin digitale rollemodel bevidst.

- Forældre er bekymrede for, om børnene bruger medierne for meget. Men det er måske ligeså meget forældrene, der skal styre deres behov, siger formand Anne Mette Thorhauge.

Bør få børns samtykke til at dele billeder

Et af de områder, hvor forældrene typisk bruger deres telefon fuldstændig uovervejet, er, når de deler billeder af deres små poder på de sociale medier:

- Hvis unge skal respektere grænser og undlade at dele billeder af hinanden uden samtykke, skal forældrene også. De er nødt til at italesætte det og spørge deres børn, om det er okay at dele billeder af dem, siger Anne Mette Thorhauge, formand for Medierådet for Børn og Unge.

quote Hvis unge skal respektere grænser og undlade at dele billeder af hinanden uden samtykke, skal forældrene også

Anne Mette Thorhauge, formand for Medierådet for Børn og Unge

Forældrene bør ifølge Medierådet have en dialog med deres børn om de billeder, de ønsker at dele af dem. Er børnene så små, at de ikke kan kommunikere om det, bør man som forældre være endnu mere opmærksom.

- De billeder, man lægger ud af små børn, er en del af deres online historie. Forældre bør overveje, hvilke grænser det vil være passende at trække på børnenes vegne.

Generelt bør forældre tænke over, hvordan de bruger deres mobiltelefon i hverdagen, mener Medierådet. For børn gør typisk det samme som mor og far.

- Hvis vi vil have, at børnene skal kunne lægge telefonen væk og være nærværende, er vi også nødt til at kunne praktisere det gode eksempel.

Sådan bliver du mindre afhængig af din smartphone

  • Tænk over dit forbrug.
    Gør dig nogle overvejelser om, hvor meget din telefon forstyrrer dig. Du kan indstille din telefon, så den ikke forstyrrer dig så meget.
     
  • Opstil regler.
    Du kan stille nogle regler op for dig selv i hverdagen. Ligesom at skulle cykle på arbejde, kan du opstille en regel om digital lukketid. Det kunne eksempelvis være at indføre en regel om, at fra en time før sengetid og til efter, man har spist morgenmad, er der ikke nogen i familien, der er på telefonen.
     
  • Tag ikke telefonen med i seng.
    Du kan indføre en regel om, at ingen har telefonen ved siden af sengen.
     
  • Domæneforbud.
    Der findes et program på computeren, der kan hindre dig i at gå ind på bestemte domænenavne, så som Facebook.
     
  • Brug FORSTYR-IKKE-funktionen.
    Du kan indstille din telefon til ”forstyr ikke”, så der ikke er nogen, der kan kontakte dig, og så der ikke er forstyrrelser på din telefon i et bestemt tidsrum.
     
  • Tænd for fly-funktion.
    Du kan også tænde for fly-mode på din telefon, så det kræver en aktiv handling at gå ind og slå det fra.
     
  • Fjern farver fra skærmen og skru ned for lyset.
    Når du fjerner farver og skruer ned for lyset på din skærm, bliver det samtidig mindre interessant at tjekke den hele tiden.
     
  • Slå ligegyldige notifikationer fra.
    Push-beskeder, lyde og vibrationer stresser hjernen og får din smartphone til at kalde på dig.
     
  • Fjern alle apps, der stjæler din opmærksomhed.
    Små opdateringer fra eksempelvis Facebook fungerer som mikrobelønninger i hjernen og er med til at træne os til at tjekke mobilen igen og igen. Ved at fjerne disse apps får du et mere afslappet forhold til din smartphone.

    Kilde: Formandden for Medierådet for Børn og Unge, bogen 'Sluk – kunsten at overleve i en digital verden’ af læge Imran Rashid.

Nyhedsoverblik