EP-valg slår rekord - men i vores landsdel halter stemmeprocenten efter

Der var mange forbi stemmeboksene - men i TV2 ØSTs område var færre forbi stemmeboksen. Foto: Katja Højbjerg - TV2 ØST

Selvom valgdeltagelsen ved EP-valget slår rekord, er stemmeprocenten lavere end landsgennemsnittet i samtlige kredse i regionen.

Den danske valgdeltagelse ved europaparlamentsvalget slår rekord.

I alt har 66 procent af de stemmeberettigede sat deres kryds. Det svarer til to ud af tre vælgere. Det står klart, efter at alle stemmerne er talt op, men her i regionen halter vi efter, idet stemmeprocenten lyder på 61,54 procent blandt de stemmeberettigede i de 12 kommuner i TV2 ØSTs dækningsområde. Faktisk er stemmeprocenten i samtlige kredse lavere end landsgennemsnittet.

Det viser tal fra it-virksomheden KMD, som står for den officielle optælling.

De regionale tal viser, at Ringstedkredsen er den, hvor stemmeprocenten er højest med 64,53 procent, mens det står sløjest til i Lollandkredsen, hvor tallet er helt nede på 54,86 procent.

Artiklen fortsætter under grafikken

Før i år var den højeste danske valgdeltagelse ved et valg til EU-Parlamentet 59,5 procent. Det var i 2009. Ved seneste EU-parlamentsvalg, som var i 2014, stemte 56,3 procent af de stemmeberettigede, skriver Ritzau.

2.797.761 har stemt

2.797.761 vælgere har i år afgivet deres stemme. Samme resultat fremgår af Danmarks Statistik, som har flere decimaler med. Her fremgår det, at stemmeprocenten helt præcist lander på 66,02 procent, skriver Ritzau.

Allerede klokken 19 på valgdagen viste stikprøver, at rekorden ville blive slået. I den forbindelse sagde valgforsker og professor Kasper Møller Hansen fra Institut for Statskundskab ved Københavns Universitet, at det overraskede ham.

- Jeg er dybt imponeret og faktisk også overrasket over de her tal. Det er imponerende at se, at danskerne har givet deres tid og opmærksomhed til EP-valget, lød det fra professoren til Ritzau.

00:45

Der var travlt med optællingen i Kalundborg, da stemmestederne lukkede kl. 20.

Luk video

Tip os Har du et godt tip?

Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App