Endeligt farvel: Nu giver biskoppen kåben videre

I morgen afgøres bispevalget 2017 om pladsen som biskop i Lolland-Falsters Stift. Steen Skovsgaards tid i bispegården lakker derfor mod enden.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Efter tolv års tro bispetjeneste er det nu blevet tid til at give kåben videre.

Selvom Steen Skovsgaards æra først officielt slutter til september med bispevielsen af den nye biskop, så er han allerede så småt ved at pakke bispegården sammen og flytte mod Aarhus, hvor han skal skrive en ph.d. efter sommerferien.

- Malerne skal have en chance for at få gjort huset klart til den nye biskop. Og hun skal også have en chance for selv at bestemme, hvilken farve hun vil have på væggene, siger Steen Skovsgaard, biskop i Lollands-Falsters Stift.

’Hej mor. Jeg er blevet biskop’

Da biskoppen blev valgt for 12 år siden, ville en journalist fra Folketidende gerne lave interview med den nye biskop. Men det måtte vente - den nye biskop havde lige noget, han skulle lige ordne.

- Jeg skal lige ringe til min mor, for jeg havde lovet, at hun var den første, der skulle have at vide, om jeg var blevet valgt som biskop eller ej. Det synes journalisten var meget sjovt, så han lavede en artikel med overskriften: 'Hej mor, jeg er blevet den nye biskop', siger biskop Steen Skovsgaard.

quote Hej mor, jeg er blevet den nye biskop

Steen Skovsgaard, Biskop

Bispevalget blev også starten på en helt ny tilværelse for præsten fra Aarhus og hans hustru, som pludselig skulle flytte mod sydøst.  

- Det var en surrealistisk, meget spændene og en meget stor opgave jeg stod overfor. Men også en opgave, som jeg gik ind til med meget ydmyghed. Der er jo ikke en arbejdsbeskrivelse eller funktionsbeskrivelse for en biskop, siger Steen Skovsgaard.

Minder på alle hylder

Minderne i den historiske bispegård afslører dog, at Steen Skovsgård fik styr på jobbet, og den lune biskop har ikke været bange for at kaste sig ud i massere af sjov.

- Jeg ved med til en gøglergudstjeneste i Døllefjelde. Pludselig under det festlige postludium blev jeg budt op til dans af en kvindelig gøgler. Og inden jeg nåede at tænke mig om, så dansede vi. Men der står jo i Biblen, at vi skal synge og danse for Herren - så jeg tænkte, at det var okay, siger biskop Steen Skovsgaard.

quote Det blev til, at jeg spåede, at dommerdag var nær

Steen Skovsgaard, biskop

Dommedagsbispen

Et andet minde fra Steen Skovsgaards tid som biskop er historien om dommedags-profetierne. Biskoppen udtalte i samfundsdebatten, at klimaforandringerne kunne være et tegn på Herrens genkomst. Det blev til historien om en kontroversiel dommedagsbiskop.

- Ja, medierne fortolker jo, som de vil, og det blev til, at jeg spåede, at dommerdag var nær. Men sådan var det jo ikke. Som kristne venter vi jo på Herrens genkomst, og det kan ske i morgen eller om mange år. Jesus nævner selv, at naturbegivenheder og folk, der rejser sig mod folk, land mod land, går forud for dommedag. Jeg synes, det er spændende, og det er også derfor, at jeg har valgt at skrive en ph.d. om Jesu genkomst, siger Steen Skovsgaard.

Vil holde ferie i gammelt stift

Biskoppen indrømmer, at han er dårlig til at sige farvel. Han lader derfor deres lille båd blive liggende i den nærliggende havn.

- Vi kommer til at holde ferie her og besøge øerne og kirkerne igen og igen. Jeg siger tak. Virkelig af hjertet tak. For de her tolv år som jeg personligt har været meget meget glad for, siger biskop Steen Skovsgaard.


Nyhedsoverblik