Endeligt bekræftet: Der er fundet fugleinfluenza på Møn

Det var fugleinfluenza, der slog en gruppe troldænder på Møn ihjel. Alle udstillinger og andre fjerkræsamlinger er forbudt med øjeblikkelig varsel.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Den gruppe troldænder, der for nylig blev fundet ved Stege på Møn, er døde af fugleinfluenza af typen H5N8.

Det slår Fødevarestyrelsen fast over for TV ØST.

- Vi har fundet den alvorlige fugleinfluenza, som man også har fundet i Nordtyskland, Polen, sandsynligvis i Holland og mange andre steder i Europa. Hvis den smitter i en fjerkræsbesætning, så kan der opstå meget høj dødelighed i besætningen, i værste fald op til 90 procent dødelighed, fortæller Stig Mellergaard, souschef i Fødevarestyrelsens afdeling for dyresundhed.

Smitter ikke mennesker

Foruden troldænderne på Møn er der også fundet fugleinfluenza i en enkelt troldand fundet på Christiania i København, ligesom Fødevarestyrelsen heller ikke udelukker, at den kan være andre steder i landet. Dog er sygdommen ikke fundet i nogen fjerkræbesætninger endnu.

Sygdommen smitter normalt ikke til mennesker, og derfor kan du roligt spise dit morgenæg eller nyde andestegen til Mortens Aften i aften.

- Det er ikke set nogle steder, at den her type fugleinfluenza har ramt mennesker. Så vi skal kun være bekymrede for fjerkræ.

Hold dine fugle indendørs

Fundet af sygdommen betyder dog, at alle udstillinger og andre samlinger af fugle og fjerkræ er forbudt med øjeblikkelig varsel. Sygdommen er nemlig stærkt smitsom mellem fugle, og den kan betyde stor dødelighed, hvis den spreder sig til for eksempel en hønsefarm.

- Den ser meget smitsom ud. Det er noget, der florerer i vildfuglebestanden, og dermed vil det også være meget alvorligt, hvis den rammer tamfuglebestanden.

Fødevarestyrelsen anbefaler, at fjerkræsejere holder deres fugle inden for og følger de anbefalinger for smittebeskyttelse, der altid gælder - fugleinfluenza eller ej.

En af anbefalingerne er, at man vander og fodrer sine fugle indendørs eller under fast tag, så foderet og vandet ikke kommer i kontakt med vilde fugle. 

Om fugleinfluenza

  • ​Fugleinfluenza smitter normalt ikke til mennesker. I sjældne tilfælde er der dog påvist sygdom hos mennesker, der har haft tæt kontakt til fugle. Læs mere om risikoen for smitte til mennesker på Statens Serum Instituts side om fugleinfluenza.
     
  • Hvis du har rørt ved en død fugl, bør du for en sikkerheds skyld vaske hænderne grundigt med vand og sæbe.
     
  • Den type fugleinfluenza, der nu er fundet, er af den højpatogene type H5N8. Det vil sige, at den medfører høj dødelighed blandt de fugle, der bliver ramt.

Kilde: Fødevarestyrelsen 

 


Nyhedsoverblik