En mystisk klang breder sig i skoven: Billedhugger og komponist bygger nyt instrument

00:34

Her kan du få en forsmag på, hvordan det nye instrument lyder.

I det gamle Gjorslev Savværk på Stevns lyder der sære, klingende lyde for tiden. En billedhugger og en musiker er gået sammen om et særligt projekt.

Hvad får man, hvis man sætter en billedhugger, der elsker musik, sammen med en musiker, der elsker skulpturer?

Svar: Et helt særligt instrument, der i øjeblikket får skoven ved det gamle Gjorslev Savværk nær Magleby på Stevns til at genlyde med mystisk musik.

Komponist Birgit Løkke og billedhugger Bo Karberg er sammen i gang med at udvikle et instrument, der kan skabe lyde lige efter deres hoveder.

Det er fuldstændig vildt at høre, hvor smukt det faktisk klinger

Birgit Løkke, komponist

- Vi forsøger at lave et nyudviklet instrument til Boesdal Kalkpyramide for at prøve at samle den stemning og den akustiske virkelighed, der er inde i det kæmpe rum, siger Bo Karberg.

Laver teaterkoncert for tredje år i træk

Det er ikke første gang, de to er gået sammen for at skabe nye lyde. En ny klang. I Boesdal Kalkbrud har de i to sæsoner opsat Reumert-nominerede teaterkoncerter, og planen er at gentage succesen – men altså på en ny måde.

- Udover at kunne spille på instrumentet som et slagtøjsinstrument, som det var i sin oprindelige udgave, så bliver det nu også en elektro-akustisk instrument, som kan klinge ved at spille på et klavertur. Det kan få hele instrumentet til at spille som et stort orgel, siger Bo Karberg.

Artiklen fortsætter under billederne.

  Foto: Bue Bukh - TV ØST

De to kunstnere har tidligere opsat Reumert-nominerede teaterkoncerter i Boesdal Kalkbrud. Foto: Bue Bukh - TV ØST

Instrumentet fungerer ved, at der er sat elektromagneter på store metalrør, som vibrerer efter forprogrammerede svingningstal. Så lige så snart man rammer den rigtige frekvens, så begynder røret at klinge.

- Det er fuldstændig vildt at høre, hvor smukt det faktisk klinger, siger Birgit Løkke.

Samler på lyde

De to arbejder i øjeblikket på at stemme det nye instrument helt til. Det sker blandt andet ved, at Bo Karberg saver små stykker af metalrørene.

- På den måde nærmer man sig den tone, man gerne vil lave, siger han.

Men de små metaldele fra rørene går ikke til spilde. De indeholder deres egen lyd.

- Jeg samler alle de overskydende hertz i en spand, for de har jo en klang i sig selv. En fin rislelyd med muligheder. Jeg samler på lyde, og det har jeg altid gjort. Det her lyder faktisk godt, når der er mange af dem, og de slår mod hinanden, siger Birgit Løkke.

Man kan høre resultatet af billedhuggeren og komponistens anstrengelser, når der til august afholdes teaterkoncert i Boesdal Kalkbrud.

Tip os Har du et godt tip?

Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App