En af landets magtfulde mænd takker af: - Det handler om at være respekteret

Han er direktør for flere end 500 mand, og via bestyrelsesposter forvalter han milliarder af kroner. Nu takker en af Danmarks mest magtfulde mænd af.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Klokken er 5.45, og alt er helt stille i Ringsteds gader.

Julebelysning lyser op, men ellers er der ikke mange livstegn fra byens borgere. Administrerende direktør og chefredaktør Torben Dalby Larsen har vejen helt for sig selv, mens han kører fra hjemmet og ind på kontoret, der ligger i Ringsted bymidte.

- Det er da kun et spørgsmål om vane, svarer han, når man spørger, om det ikke er lige lovligt tidligt at starte dagen.

I 33 år har direktøren og chefredaktøren begyndt sine 12-timers arbejdsdage på det her tidspunkt. Men nu er det slut. Det er den sidste rigtige arbejdsdag for en mand, som hele sit voksne liv har dedikeret mindst halvdelen af døgnets timer til sit job.

quote Folk gider ikke se og høre på den samme mand igen og igen. Derfor er det ikke afgørende for mig at være kendt

Torben Dalby Larsen, afgående direktør og chefredaktør, Sjællandske Medier

Når man har det, han selv kalder for et kalenderliv, så er stilheden, inden alle andre vågner, og telefonen begynder at kime, værdifuld.

- Den første time om morgenstunden, der er det rart at kunne forberede dagen, og det er rart, at ledere og medarbejdere kan ringe til mig hjemmefra, hvis de har noget at vende, inden de møder ind.

Købmanden af Sjællandske

Da Torben Dalby Larsen begyndte som chefredaktør for 33 år siden, var han chef for tre små dagblade i henholdsvis Ringsted, Roskilde og Køge.

Torben Dalby Larsen
Læs også
Sjællands avisboss stopper efter 50 år i branchen
Torben Dalby Larsen
Læs også
Sjællands avisboss stopper efter 50 år i branchen

I den tid, han har stået i spidsen for koncernen, har den uddannede journalist ageret som en dygtig købmand, der har udviddet forretningen ved at opkøbe mindre bladhuse og gøre dem rentable.

Nu står han spidsen for en koncern, der tæller fire dagblade samt 34 ugeaviser og to radiostationer.

Artiklen fortsætter under billedet..

Her ses en ung Torben Dalby Larsen på Frederiksborg Amtsavis i 1992.
Her ses en ung Torben Dalby Larsen på Frederiksborg Amtsavis i 1992. Foto: Foto fra Frederiksborg Amtsavis

En stille mastodont i dansk erhvervsliv

I de forgange 33 år har Torben Dalby Larsen ikke kun kunnet kalde sig for ansvarshavende chefredaktør og administrerende direktør for Sjællandske Medier. Han har også indtil for nylig været formand for Dansk Arbejdsgiverforening.

quote Derimod handler det om at være respekteret, og at være en del af de hold, hvor der er indflydelse at hente

Torben Dalby Larsen, afgående direktør og chefredaktør, Sjællandske Medier

Han er fortsat bestyrelsesformand for PFA Pension og bestyrelsesmedlem i ATP, der blandt andet er hovedaktionær i Københavns Lufthavn. Og så har han i 12 år siddet som bestyrelsesmedlem i Danmark Radio. Selvom han sidder i bestyrelser, der forvalter milliarder af kroner, er han ikke en mand, der er kendt i den brede offentlighed.

- Man kan køre to linjer. Den ene er kendislinjen, hvor man bevidst dyrker det ydre hele tiden. Alt, hvad jeg har set af den slags gennem tiderne, fortæller mig, at det kun varer en stund, og derefter opstår der træthed. Folk gider ikke se og høre på den samme mand igen og igen. Derfor er det ikke afgørende for mig at være kendt. Derimod handler det om at være respekteret, og at være en del af de hold, hvor der er indflydelse at hente, siger Torben Dalby Larsen.

Artiklen fortsætter under billedet..

Torben Dalby Larsen på vej i bilen til sin sidste arbejdsdag.
Torben Dalby Larsen på vej i bilen til sin sidste arbejdsdag. Foto: Bue Bukh - TV ØST

Beskedne bygninger

Torben Dalby Larsen er nået frem til Sjællandske Mediers beskedne hovedkontor i Søgade.

070510AD_avis_overskud_nordvest.jpg
Læs også
Sjællandske får ny chefredaktør og direktør
070510AD_avis_overskud_nordvest.jpg
Læs også
Sjællandske får ny chefredaktør og direktør

Udefra er der ikke meget, der vidner om, at man er kommet frem til en virksomhed med flere end 500 ansatte, og det er helt bevidst, at man ikke har valgt at bygge et stort og prangende domicil:

- Vores styrke er, at vi er spredt ud over hele Sjælland. Vi vil være tæt på de borgere, vi skriver til og om, siger han, mens han låser sig ind i pakkeriet, hvor han som det første tjekker op på rapporterne fra trykkeriet, der slår fast, at nattens produktion er forløbet, som den skal.

En mand med stærke politiske forbindelser

Torben Dalby Larsen er af partiet Venstre udpeget til at sidde i Danmarks Radios bestyrelse. Her har han i 12 år været med til at bestemme, hvordan Statsradiofonien bruger og forvalter deres milliardstore budget.

DR’s afgående bestyrelsesformand Michael Christiansen har nydt godt af Torben Dalby Larsens tætte politiske kontakter, fortæller han.

- Torben har i kraft af sit partimæssige forhold til partiet Venstre en særlig indsigt i Statsministerens parti, og det er en indsigt, der har været uvurderlig for mig, fortæller Michael Christiansen.

quote Vores styrke er, at vi er spredt ud over hele Sjælland. Vi vil være tæt på de borgere, vi skriver til og om

Torben Dalby Larsen, afgående direktør og chefredaktør, Sjællandske Medier

På hjørnekontoret i DR er der også kun respekt at spore, når man beder om at få en vurdering af alle de opkøb, Sjællandske Medier har fortaget med Torben Dalby Larsen i spidsen. For selvom færre sjællændere vil betale for at få en avis leveret med posten, så giver selskabet overskud.

Artiklen fortsætter under billedet..

Torben Dalby Larsen ser til de nye aviser i trykkeriet hos Sjællandske Mediers hovedkontor i Ringsted.
Torben Dalby Larsen ser til de nye aviser i trykkeriet hos Sjællandske Mediers hovedkontor i Ringsted. Foto: Bue Bukh - TV ØST

Et sidste godmorgen til gammelt hus

Lige nu er Torben Dalby Larsen den eneste mand i huset, og det er ham, der fra morgenstunden tager fat i de eksterne kunder, hvis der har været problemer med nattens produktioner.

Fra trykkeriet kommer der udover husets egne udgivelser hver nat friske print af Kristeligt Dagblad og Information, og trykkeriet i Ringsted er bare det ene af Sjællandske Mediers tre topmoderne trykkerier, som leverer diverse tryksager og reklamer til deres kunder.

Med nattens friske aviser under armen bevæger den afgående direktør og chefredaktør sig igennem husets stadig mørke gange. Undervejs tænder han lys, så huset er klar til at tage imod, når medarbejderne møder ind.

Men inden de kommer, så skal han have skrevet sin sidste informationsmail, hvor han tager sin afsked, og samtidig kører det nye chefhold i stilling.


Nyhedsoverblik