Elevtallet mere end halveret på ZBC-gymnasier

En del af forklaringen findes i de nye omstridte optagelsesprøver til gymnasierne, mener vicedirektør.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Da de nye elever på de erhvervsrettede gymnasier på ZBC i Ringsted begyndte i sidste uge, dukkede der væsentlig færre elever op, end der plejer at gøre efter sommerferien.

Blot 58 elever dukkede op, og det er mere end en halvering i forhold til sidste år, hvor 121 elever startede på HHX og HTX på Zealand Business College i Ringsted.

- Jeg tror, det skyldes optagelseskravene og den forvirring, der har været omkring optagelseskravene. Det er vi rigtig kede af, siger Jan Bagge, der er vicedirektør på ZBC.

Optagelsesprøve er skyld i optagetallet

Den dalende tendens afspejles generelt på alle ZBC’s erhvervsrettede gymnasier. Her er antallet af elever samlet set faldet fra 774 elever sidste år til 607 elever i år.

quote Jeg tror, det skyldes optagelseskravene og den forvirring, der har været omkring optagelseskravene

Jan Bagge, Vicedirektør, ZBC

Ifølge ZBC kan en del af forklaringen findes i de nye omstridte optagelsesprøver til gymnasierne. For som noget nyt i år, har elever, der enten er uegnet fra folkeskolen, elever fra efterskoler, sabbatår og lignende, skullet til en række optagelsesprøver for at blive optaget på gymnasiet. Men det er formentlig ikke optagelsesprøven alene, der er årsagen til det drastiske fald.

- Så må vi som uddannelsesinstitution analysere på, om vi kunne have været tydeligere i billedet med de linjer, vi har, siger Jan Bagge og henviser til linjer som game, iværksætteri og design, som typisk er de linjer, de unge vælger på ZBC i Ringsted.

Artiklen fortsætter under billedet.

Jan Bagge, Vicedirektør, ZBC Ringsted
Jan Bagge, Vicedirektør, ZBC Ringsted Foto: Lasse Skovgaard - TV2 ØST

Mindre udvalg

Eleverne mener også, der kan være andre forklaringer på det dalende elevtal.

quote De store skoler får et bedre og bedre ry, imens de små skoler ikke bliver opreklameret

Sebastian Jønsson, HHX-elev, ZBC i Ringsted

- Generelt tror jeg, de store skoler får et bedre og bedre ry, imens de små skoler ikke bliver opreklameret nok, siger Sebastian Jønsson, der er elev på HHX på ZBC i Ringsted.

Artiklen fortsætter under billedet.

 
  Foto: Lasse Skovgaard - TV2 ØST

Et lille gymnasium som ZBC i Ringsted og et lavt elevtal giver desuden et mindre udvalg af studieretninger i modsætning til de større gymnasier.

quote Det har man bare ikke mulighed for at vælge her

Julie Mortensen, HHX-elev, ZBC i Ringsted

- For eksempel har vi på vores årgang ingen sproglig klasse, hvor der er mange i eksempelvis Roskilde, der gerne vil have de internationale linjer, og det har man bare ikke mulighed for at vælge her, siger Julie Mortensen, der ligeledes er elev på HHX på ZBC i Ringsted.

Artiklen fortsætter under billedet.

 
  Foto: Lasse Skovgaard - TV2 ØST

Selvom både Sebastian Jønsson og Julie Mortensen godt kan forstå, hvorfor andre unge søger mod større byer og vælger gymnasier med et bredere udvalg af studieretninger, ser de også fordele ved at gå på et lille gymnasium som ZBC i Ringsted.

- Det er især fællesskabet og sammenholdet. Man er meget tæt med parallelklassen og lærerne, siger Sebastian Jønsson.

Erhvervsuddannelser oplever også fald

Også på erhvervsuddannelserne på ZBC i Ringsted har man oplevet et fald i optagetallet. Her er der i år optaget 90 elever, og det er 12 personer mindre end sidste år.

quote Vi kan aldrig være tilfredse med et fald

Glenny Hansen, Uddannelsesdirektør, ZBC

Dog er det ikke et fald, der bekymrer uddannelsesdirektør Glenny Hansen, eftersom der de seneste år har været en øget tilgang til erhvervsuddannelserne på ZBC i Ringsted.

- Vi kan aldrig være tilfredse med et fald, men som udgangspunkt er vi glade for det antal elever. Vi mener, det er en rimelig markedsandel i forhold til elever i Ringsted, der har valgt vores erhvervsuddannelse, siger Glenny Hansen og påpeger, at der i år desuden er en demografisk udfordring, idet der i år er færre elever på ungdomsårgangen i forhold til sidste år.

 
  Foto: Lasse Skovgaard

Nyhedsoverblik