To ud af tre skoler har dårligt indeklima

Dårlig luft og klasselokaler, der er for varme. Indeklimaet er et stort problem for mange skoler, og det går ud over lærere og elever.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Tung luft og dårlig udluftning er hverdagen for mange elever på regionens skoler.

Faktisk er Region Sjælland den region, hvor det står værst til med skolernes indeklima. Det viser den seneste regionale undersøgelse, som Danmarks Tekniske Universitet har været med til at lave i 2014.

Resultaterne viste, at i 64 procent af klasselokalerne var CO2- niveauet for højt i forhold til Arbejdstilsynets anbefalinger.

DTU har også lavet flere nationale undersøgelser, og hver gang er resultatet det samme. 

quote Der er alt for lidt ventilation.

Geo Clausen, professor i indeklima på DTU

- De sidste ti år har vi været ude i et par tusinde klasseværelser, eller foretaget målinger i et par tusinde klasseværelser, og det viser altså et billede af, at det ikke ser for godt ud i de danske folkeskoler. Der er tale om, at der er alt for lidt ventilation, siger Geo Clausen, der er professor i indeklima på DTU.

Store konsekvenser for eleverne

Det helt store problem i klasselokalerne er dårlig luftkvalitet, og det skyldes i høj grad en for stor mængde CO2 i luften. CO2 kommer, når vi mennesker ånder, og får vi ikke luftet nok ud, vil affaldsstofferne hobe sig op. Og det er ikke noget, man skal spøge med, mener Geo Clausen. Et dårligt indeklima kan nemlig have store konsekvenser.

- Der er flere undersøgelser, der dokumenterer, at for det første får børnene det dårligt. De bliver trætte, uoplagte, irritable og får hovedpine. Det betyder også, at deres indlæring går ned. De lærer simpelthen mindre i løbet af en skoledag, siger Geo Clausen. 

Der er dog et en meget simpel løsning på problemet. Det handler om ventilation.

- Det er ikke raketvidenskab, der skal til. Vi skal have installeret noget ventilation i de her skoler, siger Geo Clausen.

Dårligt indeklima i Nysted

quote Det var rigtig mange elever, der svarede, at de fik ondt i hovedet op ad dagen og blev trætte.

Brian Brodersen, skoleleder på Nysted Skole

En af de skoler, der oplever problemer med dårligt indeklima netop nu, er Nysted Skole i Guldborgsund Kommune. Gennem flere år har skolen døjet med for høje temperaturer og et for højt CO2-niveau. Det viser en rapport, som Guldborgsund Kommune lavede sidste år efter både lærere og elever gjorde opmærksom på problemet i flere undersøgelser.

Asbest.jpg
Læs også
Asbest og skimmel: Vordingborg-skole skal renoveres for syv millioner kroner
Asbest.jpg
Læs også
Asbest og skimmel: Vordingborg-skole skal renoveres for syv millioner kroner

- Det var rigtig mange elever, der svarede, at de fik ondt i hovedet op ad dagen og blev trætte. Da det viste sig i arbejdspladsvurderingerne, at de ansatte havde lignende vurderinger, så tog vi fat i HR-afdelingen i kommunen, og spurgte om de ikke kunne komme ud og se på CO2-niveaet, siger Brian Brodersen, der er skoleleder på Nysted Skole.

Resultaterne viste hurtigt, at indeklimaet ikke var acceptabelt. Derfor har skolen testet solfilm på flere vinduer, men det er dog ikke helt nok til at forbedre indeklimaet.

- Ønskelisten er, at vi kan få noget ventilation, der kan virke uagtet, hvordan det er udenfor. I øjeblikket har vi naturlig ventilation, hvor vinduer automatisk åbner og lukker, men det er lidt vejrbestemt, om det er en god ide eller ej, siger Brian Brodersen.

Hjælpen er dog heldigvis på vej til Nysted Skole, så indeklimaproblemerne kan blive løst. Byrådet har netop bevilget 3,3 millioner kroner til et nyt ventilationssystem og solfilter til vinduerne.


Nyhedsoverblik