Elever chokeret over konkurs: - Jeg har det elendigt

Produktionsskolen NV-Pro Campus med flere adresser på Sjælland er mandag erklæret konkurs. To ledere er bortvist, og elever og lærere er sendt hjem.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

- Jeg var meget chokeret, da jeg fik at vide, skolen var gået konkurs. Jeg havde ikke forventet, at det skulle komme så hurtigt.

Sådan siger Nina Wirelli, der er elev på Produktionsskolen NV-Pro Campus, som mandag klokken 13.00 blev erklæret konkurs. Skolen, der har afdelinger i Holbæk, Tølløse, Svinninge, Asnæs og Nykøbing Sjælland, indgav selv en konkursbegæring til skifteretten.

quote Jeg føler, jeg bliver nødt til at få mig et arbejde lige nu

Nina Wirelli, elev på Produktionsskolen NV-Pro Campus

Ifølge Nina Wirelli havde eleverne på produktionsskolen tidligere fået at vide, at skolen kæmpede med økonomiske problemer.

- Men vi fik at vide, at det var blevet ordnet, og så har vi ikke tænkt mere over det. Men det, som vi alle fik at vide i dag, er totalt uventet. Det havde ingen af os regnet med. Jeg troede ikke, det var virkeligt, siger hun.

Konkursen kommer, da skolen ikke har penge til at køre driften videre. Elever og lærere på skolens fem afdelinger er indtil videre sendt hjem.

Planen var, at skolens aktiviteter til august skulle afløses af ny FGU-uddannelse.

FGU er en uddannelse, der forbereder dig på at gå i gang med en ungdomsuddannelse eller på at komme i job. På grund af den dårlige økonomi har skolens bestyrelse valgt at indgive en kurkursbegæring allerede nu.

Forventer at søge arbejde

Da nyheden efterhånden gik op for Nina Wirelli, kontaktede hun straks sine skolekammerater.

- Jeg ringede rundt til alle mine veninder og venner, der gik på skolen, eller har noget med skolen at gøre, og sagde, at skolen er gået konkurs, fortæller hun.

Nina Wirelli fortæller, at nyheden om konkursen har skabt meget uro blandt eleverne.

- Os der er i gang med en uddannelse ved ikke, hvad vi nu skal, fordi der er ikke andre steder, hvor vi kan tage det (uddannelsen red.), siger hun.

Besked fra Produktionsskolen NV-Pro Campus.
Besked fra Produktionsskolen NV-Pro Campus. Foto: Jesper Truelsen - TV2 ØST

Hvad betyder konkursen for dig?

- Jeg føler, jeg bliver nødt til at få mig et arbejde lige nu, fordi jeg er ret sikker på, at der ikke bliver nemt at komme ind på en skole lige nu. Jeg har fået at vide, at EV Pro vil prøve at få os elever i gang på en skole, der er noget med vores uddannelse at gøre. Men jeg ved ikke, om det er muligt, siger Nina Wirelli og fortsætter:

- Jeg har det elendigt. Jeg kommer til at savne alle mine veninder og venner og lærerne – for dem holder man også rigtig meget af, når man hele tiden er sammen med dem. Så det gør rigtig ondt på mig, at det her skulle ske.

Har oparbejdet en gæld til SKAT

Skolens økonomiske udfordringer er blandt andet kommet, fordi den siden 2018 har oparbejdet en gæld til SKAT, da der i en periode ikke er blevet udbetalt A-skat og AM-bidrag.

Dermed er skolens skattekonto blevet brugt som økonomisk buffer for at dække over den dårlige økonomi.

quote Vi må nok konstatere, at det ikke har været en forsvarlig måde, det har været gjort på

Karsten Holt, advokat og kurator, Advodan

Ifølge en pressemeddelelse var det en overrasket bestyrelse, der på et ekstraordinært møde den 10. april kunne konkludere, at regnskabet for 2018 og budgettet for 2019 ikke var retvisende.

Skolens bestyrelse oplyser, at den løbende budgetopfølgning og likviditetsbudget har været så misvisende, at bestyrelsen ikke har haft mulighed for at reagere rettidigt på skolens aktuelle økonomiske situation.

- Vi må nok konstatere, at det ikke har været en forsvarlig måde, det har været gjort på. Men det er for tidligt at konkludere noget endeligt, men det er sådan noget, der skal undersøges som led i konkursforhandlingen, siger Karsten Holt fra advokatfirmaet Advodan, der er kurator på konkursboet til TV2 ØST.

Bestyrelsen skriver også i pressemeddelelsen, at den er blevet opmærksom på forhold, som har indvirkning på skolens likviditet.

Produktionsskolen NV-Pro Campus.
Produktionsskolen NV-Pro Campus. Foto: Jesper Truelsen - TV2 ØST

Det handler blandt andet om udgifter til Anneberg Vandrehjem/Anneberg Efterskole, manglende betaling af husleje og forbrug på Værftet i Holbæk i perioden 2015-17 og 2019 samt en manglende indbetaling af pension til medarbejderne for februar måned 2019.

Disse forhold har fået bestyrelsen til at bortvise to af skolens ledende medarbejdere.

Elever og lærere sendt hjem

Skolens kurator oplyser til TV2 ØST, at skolens omkring 35 lærere er sendt hjem uden løn, og at undervisningen på skolens fem afdelinger ikke vil fortsætte tirsdag morgen.

Kuratoren arbejder lige nu for at finde en løsning, hvor skolens elever kan blive overført til andre skoler, så de kan færdiggøre deres uddannelse.

- Først og fremmest skal vi have sendt medarbejderne ordentligt hjem. Ligesom en hver anden konkurs skal vi have registreret og vurderet aktiver på de adresser, som skolen har. Når støvet så har lagt sig, skal vi begynde at kigge ned i sådan nogle ting som fejl i bogføring og indberetning og se, om der er nogen, der har et ansvar, siger kurator Karsten Holt.


Nyhedsoverblik