Elever afvist fra gymnasium: Reglerne er for snævre og generelle

Nye regler om optagelse på gymnasiet rammer 39 unge fra Stevns og Faxe. Formand for Uddannelsesudvalget i Region Sjælland vil have dem ændret.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Fra i år bliver unge, der søger ind på gymnasier, fordelt ud fra afstanden mellem deres bopæl og gymnasiet. Den nye regel har den konsekvens, at 39 elever fra Stevns Kommune og Faxe Kommune er blevet afvist af Køge Gymnasium, hvilket ellers er det mest naturlige valg for eleverne.

Det er de elever, der bor tættest på gymnasiet i Køge, der bliver optaget. Derfor er 20 elever fra den del af Stevns, som ligger tættest på Køge, optaget. Men gymnasierne har et loft over, hvor mange de kan optage, og derfor står 39 elever fra Stevns og Faxe altså med en afvisning fra gymnasiet.

quote Det går i sidste ende ud over eleverne fra Stevns og Faxe, der ikke har et gymnasium i baghaven

Jan Hendeliowitz (A), formand, Udvalget for Erhverv, uddannelse og beskæftigelse, Region Sjælland

- De regler, der gælder nu, er for snævre og for generelle. På grund af reglerne ser vi, at elever, der for eksempel bor i Solrød, bliver optaget på Køge Gymnasium, selv om de har et rimeligt udbud af gymnasier, der ligger tættere på dem i deres kommune. Det går så i sidste ende ud over eleverne fra Stevns og Faxe, der ikke har et gymnasium i baghaven, siger Jan Hendeliowitz (A), der er formand for Udvalget for Erhverv, uddannelse og beskæftigelse i Region Sjælland

- Vi må respektere elevernes valg

Tidligere har gymnasierne ikke haft et loft over, hvor mange de kunne optage. Det betød, at de kunne oprette en ekstra klasse, hvis de fik ekstra mange ansøgere. Reglen er både en fordel og ulempe for vores landsdel, mener Jan Hendeliowitz (A).

- Det er godt for vores lokale gymnasier, der ellers kunne være udsat for, at eleverne heller søger til større byer og mere prestigefyldte gymnasier. Det er bare ikke tilfældet med eleverne fra Stevns og Faxe, fordi det er nemmest at komme til Køge for dem. Vi må respektere elevernes valg, siger han.

prisstigninger_movia.jpg
Læs også
Unge fra Stevns og Faxe i klemme: Får lang rejsevej til gymnasiet
prisstigninger_movia.jpg
Læs også
Unge fra Stevns og Faxe i klemme: Får lang rejsevej til gymnasiet

Derfor håber han nu, at han sammen med det øvrige regionsråd kan presse ministeren.

- Vi bliver nødt til at drøfte det her politisk. Jeg har ikke en løsningsmodel her og nu, for der er mange ting, man skal tage hensyn til, hvis man ændrer reglerne, siger Jan Hendeliowitz (A). 


Nyhedsoverblik