Elektrikere og fodboldtrænere uddannes til at spotte misbrug

I Vordingborg Kommune deltager både tandlæger og fodboldtrænere i uddannelse for at håndtere unge med misbrugsproblemer. De er nemlig helt tæt på dem.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Lige fra professionelle elektrikere til frivillige fodboldtrænere bliver i disse dage uddannet i, hvordan de spotter unge, der kan være på vej ud i et misbrug.

quote Når de kommer til os, er det jo mange gange alt for sent

Lars René Petersen, leder ved Center for Rusmidler i Vordingborg Kommune

Det er Center for Rusmidler i Vordingborg Kommune, der på Vordingborg Rådhus står for undervisningen af 40 personer fra både private virksomheder, det offentlige og fra foreningslivet i kommunen.

MDMA Møde
Læs også
Misbrugsekspert efter MDMA-dødsfald: Der er brug for åbenhed om stoffer
MDMA Møde
Læs også
Misbrugsekspert efter MDMA-dødsfald: Der er brug for åbenhed om stoffer

Deltagerne skal stå stærkere i mødet med de unge i deres miljø fremover, fortæller centerleder, Lars René Petersen.

- De bliver sat i stand til at konfrontere den unge og efterfølgende sætte ind med, hvad der nu skal til, siger han.

Artiklen fortsætter under videoen.

40 personer fra både det offentlige, private virksomheder og fra foreningslivet i Vordingborg Kommune uddanner sig i at håndtere unge med misbrugsproblemer.Der blev blandt andet holdt oplæg af overlæge Peter Skaaning i, hvordan stoffer påvirker unge.

Tættere på de unge

Der findes allerede fagpersoner, der har som speciale at tage sig af unge, som havner i misbrug. For eksempel i Center for Rusmidler. Så hvorfor skal en tandlæge og en fodboldtræner pludselig lære om, hvordan kokain eller hash virker, kunne man fristes til at spørge.

- Det er jo fordi unge mennesker befinder sig sådan nogle steder. Når de kommer til os, er det jo mange gange alt for sent, hvor de allerede har udviklet et misbrug eller et problematisk forhold til rusmidler, forklarer lederen af Center for Rusmidler.

Leif Due Nielsen
Læs også
Narkohunde finder ofte stoffer på skoler: - Det er et kæmpe problem
Leif Due Nielsen
Læs også
Narkohunde finder ofte stoffer på skoler: - Det er et kæmpe problem

Det er også i håb om fremtidigt at kunne tage problemerne i opløbet, at Rasmus Møller deltager. Han er indehaver af Filtenborg El og har selv haft lærlinge, der har rodet sig ud i et misbrug. Nogle har han været nødsaget til at afskedige.

- Så jeg vil rigtigt gerne have nogle værktøjer til at nå de unge tidligere og forhåbentlig kunne hjælpe dem, så de kan komme ud af deres misbrug og fastholde deres arbejde, siger han.

Artiklen fortsætter under billedet.

Tina Redlich underviser på SOSU Nykøbing Falster, og hun har fået meget brugbar viden til nøgleuddannelsen.
Tina Redlich underviser på SOSU Nykøbing Falster, og hun har fået meget brugbar viden til nøgleuddannelsen. Foto: Katja Højbjerg - TV2 ØST

Deltagerne har blandt andet fået et oplæg af overlægen Peter Skaaning, der har fortalt om rusmidlers fysiske og mentale påvirkning. Og så har en tidligere misbruger fortalt om sin vej ind i og ud af hashen. Alt sammen brugbar viden, som underviser på SOSU Nykøbing Falster, Tina Redlich, kan tage med videre.

quote Det kan være svært at få dem til at erkende, at de er udfordret

Rasmus Møller, indehaver af Filtenborg EL

- Det her med at få en mere konkret viden om de forskellige rusmidler, hvordan de virker på de unge og også hvor let tilgængelige, de rent faktisk er, uddyber hun.

Den svære samtale

At tage fat i en ung, man mistænker for at være på vej ind i et misbrug, kan være en tabupræget samtale, fortæller Lars René Petersen.

- Vi er bange for at ramme forkert, når vi spørger den unge om problemer med at styre øllene i weekenden eller kokainen til festerne. Vi er bange for at miste den gode relation til den unge, forklarer han.

Rasmus Møller genkender fra sine lærlinge, hvordan det er svært at håndtere dialogen med de unge.

- Det kan være svært at få dem til at erkende, at de er udfordret, så vi kan begynde at hjælpe dem, siger han.

Artiklen fortsætter under billedet.

Rasmus Møller har selv oplevet lærlinge i sit elektrikerfirma, der er kommet i misbrugsproblemer
Rasmus Møller har selv oplevet lærlinge i sit elektrikerfirma, der er kommet i misbrugsproblemer Foto: Katja Højbjerg - TV2 ØST

Men i virkeligheden handler det om ikke at være bange for at være direkte over for de unge mennesker, fortæller Lars René Petersen.

- Desværre er det jo mange gange en misforstået hensynsfuldhed, fordi vi hjælper i langt højere grad ved at spørge en gang for meget end at lade være, siger centerleden.

Forløbet kaldes for nøgleuddannelsen, og det er fjerde gang, Vordingborg Kommune uddanner de såkaldte nøglepersoner.


Nyhedsoverblik