Ekspert: - Skills får ikke flere til at søge en erhvervsuddannelse

Konkurrencen er for lokal til, at den har en betydning for, om flere unge vælger et blive bager, elektriker eller kleinsmed, mener forsker.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Når der om en måned bliver afholdt DM i Skills i Næstved, vil der helt sikker være nogle unge mennesker, der bliver imponeret over, hvad man kan lære på en erhvervsuddannelse.

Og det kan være med til at nogle vælger den vej frem for en gymnasiel uddannelse.

Læs også
Næstved satser stort på DM i Skills: Håber flere vil vælge en erhvervsuddannelse
Læs også
Næstved satser stort på DM i Skills: Håber flere vil vælge en erhvervsuddannelse

- For de unge mennesker, der konkret kommer ind og oplever Skills, er der helt sikker noen, der godt kan blive inspireret, fordi det er interessant og spændende og overraskende for mange, hvad de her elever, der konkurrerer, har lært, siger Peter Koudahl, seniorforsker hos VIVE, det nationale forsknings og analysecenter for velfærd.

Forsker: Det er for lokalt

quote Den periode, man har afholdt Skills i Danmark, er antallet af unge, der søger en erhvervsuddannelse, ikke steget – det er tværtimod faldet

Peter Koudahl, seniorforsker hos VIVE, det nationale forsknings og analysecenter for velfærd

Men ifølge seniorforskeren får det ikke flere til at vælge en erhvervsuddannelse, hvis man kigger på hele landet.

- Selv om det er et Danmarksmesterskab, bliver det oplevet som noget meget lokalt. Det bliver ikke transmitteret i landsdækkende fjernsyn, og du kan ikke sidde og heppe som på en fodboldkamp. Det betyder, at selvom det er Danmarksmesterskaber, så vil de fleste unge ikke stifte bekendtskab med det, fordi det foregår i Næstved, siger seniorforskeren og fortsætter:

- Den periode, man har afholdt Skills i Danmark, er antallet af unge, der søger en erhvervsuddannelse, ikke steget – det er tværtimod faldet.

Unge fra 8.C på Kobberbakkeskolen i Næstved om, hvad de har valgt at uddanne sig til.

Fremgang i Jylland

Sidste år blev der afholdt DM i Skills i Herning. Syv jyske kommuner gik sammen om at afholde konkurrencen.

Og her mener man, at netop Skills kan have været med til at gøre en forskel. I de syv værtskommuner er søgningen til erhvervsuddannelserne vokset med 23 procent. Hvad der reelt har gjort udslaget er dog uvist.

quote De ved ikke, hvad der findes, de ved ikke, hvad de kan, de ved ikke hvad de har lyst til

Peter Koudahl, seniorforsker hos VIVE, det nationale forsknings og analysecenter for velfærd

- DM i Skills har bestemt været med til at flytte nogen, der overvejer, om de skal melde sig på en erhvervsuddannelse. Samtidig har vi i de senere år virkelig forsøgt at tale erhvervsuddannelserne op, så det skal nok ses lidt samlet. Jeg tror også, at vores kampagner også har været medvirkende, siger borgmester i Ringkøbing-Skjern Kommune, Hans Østergaard (V), til netmediet Altinget.

Følger ikke politikernes ønske

Ifølge seniorforsker Peter Koudahl er politikernes ønske om at få flere unge til at vælge en erhvervsuddannelse en kompliceret størrelse at arbejde med.

- På trods af mange års reformer og politiske initiativer og ideer, så er gennemsnitsalderen på grundforløbet over 20 år. Så kan man have nok så mange ideer som politiker til, hvordan de unge burde gøre det, men de gør det bare ikke, siger han.

Vinder DM Skills 2018
Læs også
Kokkeelev vandt Skills: - Konkurrencen gjorde mig skarpere
Vinder DM Skills 2018
Læs også
Kokkeelev vandt Skills: - Konkurrencen gjorde mig skarpere

Seniorforskeren har svært ved at se, hvordan det skal lykkes politikerne at få flere unge, der går ud af folkeskolen til at gå direkte i gang med en erhvervsuddannelse.

- Det er et problem, at man beder unge mennesker i 9. eller 10. klasse om at foretage et erhvervskvalificerende valg. De fleste er for unge. De ved ikke, hvad der findes, de ved ikke, hvad de kan, og de ved ikke, hvad de har lyst til. Det at skulle foretage sådan et valg i den alder, er for de fleste en helt umulig opgave, forklarer Peter Koudahl.

Ældre er mere attraktive

Og hos arbejdsgiverne mener han også, at alderen har stor betydning.

- For et arbejdsgiverperspektiv, for den lille håndværksmester, vil det ofte være mere attraktivt at have en ældre elev, der er mere moden. En, der har et kørekort og er lidt mere selvstændig end en på 15-16 år, der kan være lidt forvirret og skal finde sine ben på et voksent arbejdsmarked, siger seniorforskeren.

DM i Skills bliver afholdt i Næstved fra den 4.-6. april.


Nyhedsoverblik