Ekspert om solceller: - De er nødvendige for at undgå klimaforandringer

Flere satser på den klimavenlige omstilling og investerer i solceller. Og det giver rigtig god mening ifølge en professor på området.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Flere og flere steder vælger landmænd og godsejere at udskifte kornproduktionen med en ny og meget populær afgrøde: Solceller.

Det er nemlig blevet betydeligt billigere at anskaffe sig et solcelleanlæg. Prisen på et solcellepanel er faldet med 90 procent på få år, fortæller en af de store virksomheder bag solcelleparker, European Energy.

Solceller og vindmøller på Lerchenborg
Læs også
Godser satser i højere grad på grøn energi
Solceller og vindmøller på Lerchenborg
Læs også
Godser satser i højere grad på grøn energi

Og solceller er en rigtig god måde at indsamle energi på, hvis man spørger en ekspert på området.

Jens Wenzel Andreasen er professor og arbejder til daglig med solceller på Det Tekniske Universitet Energis institut for Energikonvertering og -lagring i Risø uden for Roskilde. Her arbejder man med bæredygtige energiteknologier.

quote Al vores energi kommer fra solen. Selv vindenergien er også et produkt af solens opvarmning af jorden. Når vi laver solceller, så tapper vi direkte ind i den energi, der kommer fra solen

Jens Wenzel Andreasen, professor, DTU Energi

Og han er glad for, at flere etablerer solceller.

- Det synes jeg er rigtig godt, for det er det, vi har brug for i forhold til den omstilling til vedvarende energi, som er nødvendig for at undgå klimaforandringer, siger han.

For ham er store solcelleanlæg vejen frem.

- Al vores energi kommer fra solen. Selv vindenergien er også et produkt af solens opvarmning af jorden. Når vi laver solceller, så tapper vi direkte ind i den energi, der kommer fra solen. Solen udgør en ganske enorm energiressource. I virkeligheden behøver vi kun at bruge ganske lidt af den for at kunne dække verdens energibehov.

Godsejer Christian Danneskiold Lassen vil producere klimavenlig energi.

Store anlæg på vej

Flere godser som Holmegaard og Gavnø har valgt den klimavenlige omstilling. Lige nu er Gavnø ved at søge om at kunne opsætte solcelleanlæg på 200 hektar på Sjælland. De forventer, at deres anlæg vil kunne levere strøm til 45.000 enfamiliehuse.

Imens har Holmegaard også planer om at etablere et solcelleanlæg på 50 hektar. Desuden har Bregentved Gods allerede etableret en solcellepark på 148 hektar. Og så har de flere anlæg på vej.

Og det giver rigtig god mening, at så mange vælger at satse på solenergi ifølge professoren.

Artiklen fortsætter under billedet.

Her på DTU Energi i Risø arbejder man med at finde bæredygtige energiteknologier som for eksempel solceller.
Her på DTU Energi i Risø arbejder man med at finde bæredygtige energiteknologier som for eksempel solceller. Foto: Jan Vinholdt - TV2 ØST

Sol- og vind spiller godt sammen

Jens Wenzel Andreasen mener nemlig, at Danmark er et udmærket land til at opføre solceller.

For selvom der er en stor variation i antallet af solskinstimer hen over året, hvor man især om vinteren savner solen, så er solenergi en vigtig grøn energikilde sammen med vindenergi.

 - Solcellerne komplimenterer vindenergien rigtig godt, som vi har meget af og skal bruge meget af. Og det er faktisk sådan, at når solen ikke skinner, så har vi vind og omvendt. Så på den måde supplerer de hinanden utrolig godt, siger han.

solceller.jpg
Læs også
Nordeuropas største solcellepark skal snart opføres i Haslev
solceller.jpg
Læs også
Nordeuropas største solcellepark skal snart opføres i Haslev

Samtidig slår han fast, at danskerne skal vænne sig til, de sorte skinnende paneler i større grad komme til at dominere blandt raps- og kornmarker i det danske landskab.

- Vi skal vænne os til, at solcellerne bliver meget mere synlige for os alle, og de kommer også til at være tættere på os. Det bliver ikke som røg ud af skorstenen, men som noget man ser og vænner sig til at se i landskabet alle vegne omkring os, siger Jens Wenzel Andreasen.

- Men solceller kræver en del plads. Det er en af udfordringerne.

quote Det er faktisk sådan, at når solen ikke skinner, så har vi vind og omvendt. Så på den måde supplerer de hinanden utrolig godt

Jens Wenzel Andreasen, professor, DTU Energi

Problemer med at lagre solenergi

Udover at solceller kræver en del hektar landbrugsjord, så er der også et andet problem. Det handler nemlig om, hvordan man opbevarer og gemmer solenergi til senere.

- Det er helt klart en udfordring, og noget af løsningen har vi allerede i et vist omfang. Et eksempel er elbilen, som også vinder frem nu, som har et batteri, der kan oplagre noget solenergi. Men det gør langt fra det hele. Men i meget vid udstrækning er vi afhængige af, at man også i højere grad bruger energien, når vi har brug for den, siger Jens Wenzel Andreasen.

Solceller
Læs også
Naturfredningsforening: Solceller skæmmer naturen
Solceller
Læs også
Naturfredningsforening: Solceller skæmmer naturen

Han forklarer, at man for eksempel arbejder med løsninger, hvor man slukker for energiforbruget, når energiproduktionen er lav og omvendt, når energiproduktionen er høj.

Men der er også en anden måde, man prøver at løse problemet med lagring af solenergi.

- Så deler vi energien med vores nabolande og naboregioner. Så sender vi strøm frem og tilbage efterhånden som den nu bliver produceret, der hvor der er vind eller sol.  

Solceller
Læs også
Solcelleparker skyder frem - prisen er styrtdykket
Solceller
Læs også
Solcelleparker skyder frem - prisen er styrtdykket

Nyhedsoverblik