Ekspert om borgmester-exit: Vigtigt at finde ny kandidat hurtigt

Efter Mogens Haugaards exit fra Venstre skal partiet hurtigt finde en ny spidskandidat til det kommende kommunalvalg, vurderer kommunalekspert.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Mandag kom det frem, at Stevns' borgmester, Mogens Haugaard Nielsen, forlader Venstre Stevns efter længere tids uro i partiet. Han fortsætter som løsgænger året ud.

Og det er ikke noget, man ser hver dag, hvis man spørger forskningschef på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, Roger Buch.

- Det sker sjældent. Det er noget, der måske sker en gang for hvert årti, er mit gæt. Samtidig kender vi eksempler, hvor det modsatte gør sig gældende, når et parti dropper deres spidskandidat, siger Roger Buch, der er ekspert i kommunalvalg.

Det gjorde sig for eksempel gældende for Pia Allerslev (V) i Københavns Kommune, der i september sidste år blev droppet som spidskandidat for Venstre. Situationen gentog sig for borgmester i Thisted Kommune, Lene Kjelgaard Jensen (V), som blev vraget af medlemmerne i Venstre i oktober sidste år.

quote Det er noget, der måske sker en gang for hvert årti, er mit gæt

Roger Buch, forskningschef på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Partiet mister vigtig frontfigur

Roger Buch har fulgt den interne strid i Venstre Stevns, som opstod i forbindelse med fredningen af et bælte langs Stevns Klint.

Partiet var for en fredning som et led i, at klinten var blevet anerkendt som FN's verdensarv. Dermed måtte man ikke dyrke marker 25 meter fra klinten.

I dette spørgsmål startede partiet og borgmesteren ud med at være enige. Men pludselig skiftede Mogens Haugaard Nielsen mening, og det har nu i sidste ende ført til hans exit fra partiet.

- Nu har der været turbulens igennem et stykke tid, og Venstre Stevns befinder sig i en dårlig situation. Partiet mister pludselig en frontfigur, og Mogens Haugaard Nielsen bliver en potentiel modstander, for han kan måske oprette en lokal liste, som han stiller op for, siger Roger Buch.

quote  Det er op ad bakke for partiet ude i lokalområderne, så Venstre Stevns må gøre noget ekstra nu

Roger Buch

Partiet skal hurtigt finde ny kandidat

Roger Buch fremhæver, at Venstre generelt er pressede. På landsplan har partiet mistet hver tredje vælger ifølge meningsmålinger, siden sidste kommunalvalg i 2013.

Derfor mener Roger Buch, at Venstre Stevns skal se fremad og hurtigt få fundet en spidskandidat til posten som borgmester.

- Det er ikke nogen hemmelighed, at det generelt går dårligt for Venstre på landsplan. Det er op ad bakke for partiet ude i lokalområderne, så Venstre Stevns må gøre noget ekstra nu. De skal hurtigt tune sig ind på valgkampen og finde en ny spidskandidat, som de kan opstille til valgkampen senere på året, siger Roger Buch.

Ifølge Roger Buch kan Mogens Haugaard Nielsen blive siddende som borgmester, selvom han er løsgænger. Men hvis 90 procent af byrådet ønsker en ny borgmester til posten, kan de vælte ham. 

Det kommende kommunalvalg bliver afholdt 21. november i år. 


Nyhedsoverblik