Eksil-iranere bliver selv efterforsket: Hyldede blodigt angreb i Iran

De udsatte eksil-iranere i Ringsted bliver selv efterforsket for at have billiget terrorangreb i Iran.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

PET oplyste tirsdag, at den omfattende politiaktion, der fandt sted fredag den 28. september, skyldtes, at den iranske efterretningstjeneste planlagde et attentat mod en gruppe iranere bosat i Danmark.

De truede iranere lever i eksil i Ringsted. De tilhører internationale bevægelse ASMLA (Arab Struggle Movement for the Liberation of Ahwaz), der kæmper for at, at et område i Iran bliver selvstændigt.

Men selvom iranerne i øjeblikket bliver beskyttet af dansk politi, så bliver medlemmerne også selv efterforsket for at have billiget et angreb, som kostede 25 personer livet i Iran den 25. september.

quote Midt- og Vestsjællands Politi vil stå for denne efterforskning

Finn Borch Andersen, Chef i PET.

- Midt- og Vestsjællands Politi vil stå for denne efterforskning, fortalte Finn Borch Andersen i forbindelse med efterretningstjenenens pressemøde tirsdag middag.

Midt- og Vestsjælland samarbejder med PET

Fra Ringsted producerer iranerne TV-udsendelser for ASMLA, og politiet formoder, at deres hyldest til det blodige angreb 22. september, er årsag til de iranske attentatplaner.

Efter angrebet, udtalte de iranske myndigheder, at personer fra den danske gruppe af ASMLA skulle være involveret i angrebet. Derfor krævede myndighederne, at personer blev udleveret til Iran. 

Men talsmanden for den iranske gruppe afviste overfor DR Nyheder umiddelbart efter angrebet, at de havde noget med angrebet at gøre.

Iranere i søgelyset

ASMLA-medlemmerne i Danmark er ikke de eneste iranere, der er i den iranske efterretningstjenestes søgelys. Også i udlandet har det iranske præstestyre været efter systemkritiske iranere.

Politiaktion Storebælt
Læs også
PET:
Irans efterretningstjeneste planlagde attentat i Ringsted
Politiaktion Storebælt
Læs også
PET:
Irans efterretningstjeneste planlagde attentat i Ringsted

I Holland bliver en lignende sag i øjeblikket efterforsket. Årsagen dertil er, at et medlem af ASMLA sidste år blev skudt og dræbt. 

Det er i straffelovens paragraf 136, at eksil-iranerne i Ringsted risikerer at blive idømt en straf. Paragraffen omhandler det ulovlige ved at tilskynde til en forbrydelse.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra hverken PET eller Midt- og Veststjællands Politi.


Nyhedsoverblik