Efterskolernes Dag: Flere end hver fjerde vil på efterskole

Søndag er det Efterskolernes Dag i hele landet, og efterskoler er populære. Flere end hver fjerde afgangselev vil på efterskole.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Der var fuldt hus i fællesrummet på Sydøstsjællands Idrætsefterskole i Haslev søndag.

Nysgerrige forældre og kommende elever er på besøg for at finde ud af, om det lige præcis er hér, man har lyst til at bruge et helt skoleår.

En af dem, der er på besøg på Efterskolernes Dag er Rikke Lorentsen fra Kalundborg, der går i 7. klasse.

quote Det tror jeg nok, at det har været sådan engang, at det var elever, der ikke havde lyst til at gå i skole mere. Men sådan har vi det ikke i dag

Anders Qvistgaard, konsitueret forstander af Sydsøstsjællands Idrætsefterskole

- Jeg vil se, om det er denne her efterskole jeg godt vil på, siger hun, mens hun står sammen med sin kusine, der allerede går på efterskolen.

Kusine Line Hansen, der går i 10. klasse på efterskolen viser hende rundt, og for hende er der her kun et par måneder inde i efterskoleopholdet ikke nogen som helst tvivl om, at det bliver et år, hun sent vil glemme.

- Det tror jeg 100 procent. Jeg kan allerede mærke det, siger hun.

Ikke elever der ikke gider

Førhen var der måske nok en opfattelse af, at de elever, der tog et år væk på efterskole, var nogen, der havde udfordringer i skolen.

Det erkender konsitueret forstander af Sydsøstsjællands Idrætsefterskole, Anders Qvistgaard.

Men virkeligheden er en helt anden i dag, hvor der stilles krav til eleverne på efterskolen.

- Det tror jeg nok, at det har været sådan engang, at det var elever, der ikke havde lyst til at gå i skole mere. Men sådan har vi det ikke i dag. De elever vi har her, de er super motiverede. Både rent skolemæssigt men også sportsmæssigt, og det skal man være for at være her, siger Anders Qvistgaard.

Og det er da også blevet mere populært at komme på efterskole. Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at flere end hver fjerde afgangselev i grundskolen går på en efterskole. 27.300 elever gik på efterskole i 2017, og det er det højeste tal siden 2007.

Artiklen fortsætter under billedet.

Til Efterskolernes Dag kan man få et indblik i aktiviteterne på efterskolerne.
Til Efterskolernes Dag kan man få et indblik i aktiviteterne på efterskolerne. Foto: Kasper Larsen - TV2 ØST

De vokser menneskeligt, bogligt og sportsligt

Spørger man Line Hansen, der går i 10. klasse på efterskolen, er der ingen tvivl om, hvorfor man skal tage et år væk hjemmefra.

- Jeg får et år til at modne mig og prøve noget andet end folkeskolen og gymnasiet hvor man skal lave lektier hele tiden, siger Line Hansen.

Det er forstander Anders Qvistgaard enig i.

- De får meget ud af det. De vokser menneskeligt, de vokser bogligt, og de vokser sportsligt. Vi ser nogle unge menensker, som ofte er en smule usikre og som ikke har så gode sociale kompetencer måske, og det ligger nok lidt i tiden, fordi man sidder med sin mobiltelefon hele tiden, siger han og forklarer, hvorfor det virker:

- Her er man en del af et fællesskab, her møder man en masse mennesker, og man er nødt til at agere med de her mennesker, og det lærer de unge mennesker rigtig meget af.

Artiklen fortsætter under billedet. 

Forstander Anders Qvistgaard fortæller, at de allerede til næste år er fyldt op med elever.
Forstander Anders Qvistgaard fortæller, at de allerede til næste år er fyldt op med elever. Foto: Kasper Larsen - TV2 ØST

De besøgende søndag på efterskolen er fra sjette til ottende klasse, ifølge forstanderen. For vil man ind på efterskolen i Haslev, skal man være ude i god tid.

- Vi er i den heldige situation, at vi er meget søgte. Vi er faktisk stort set fyldt op til næste år, lyder det fra forstanderen.

Faktisk er Sydøstsjællands Idrætsefterskole så populær, at den er udvidet med 21 pladser i år. 

Efterskolernes Dag foregår hvert år den sidste søndag i september klokken 13.00 til 17.00, hvor alle efterskoler i hele landet holder åbent hus.

På Sydøstsjællands Efterskole i Haslev er der plads til 150 elever.


Nyhedsoverblik