Efter kritik: Forstander svarer på beskyldninger

Efter hård kritik udtaler forstander på Holmegaardshuset sig til TV ØST. Hun mener, at den behandling, som de tilbyder, er, som den skal være.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Inkompetence og manglende støtte. Det er ifølge Sjællandske nogle af de beskyldninger, der er blevet sendt afsted mod opholdsstedet Holmegaardshuset i Fensmark.

Holmegaardshuset er et opholdssted for børn, unge og familier. Blandt andet udfærdiger stedet såkaldte forældrekompetence-undersøgelser.

Her tager en eller begge forældre ophold sammen med deres barn. Medarbejdere observerer under opholdet relationen og kommer med deres konklusion på, hvad der er bedst for barnet.

Det er især disse forældrekompetence-undersøgelser, som ifølge Sjællandske får tidligere beboeres advokater til at udtale kritik.

De mener nemlig, at rapporterne ikke afspejler virkeligheden, at de er ”bestillingsarbejde”, og en advokat fortæller, at forældre på grund af Holmegaardshuset har fået fjernet børn på uretmæssigt grundlag.

Samtidig beskylder forældrene stedet for ikke at give den støtte, de skal.

Forstander: Behandlingen gennemføres af uddannede behandlere

I et skriftligt svar til TV ØST understreger forstander Gitte Bejder, at alle, der tager ophold på Holmegaardshuset er der frivilligt, hvis de har været udsat for noget, der kan true deres barns sikkerhed eller trivsel.

I forhold til tvangsfjernelser skriver hun:

- Ved en tvangsforanstaltning er det helt åbenlyst, at der kan være meget forskellige opfattelser af situationen mellem myndighederne på den ene side og den eller de personer som er tvangsanbragt og deres pårørende på den anden side. Når myndighederne ”Børne og unge udvalget” eller ”Ankestyrelsen” beslutter en tvangsanbringelse er det i sagens natur mod nogens vilje, deri ordet tvang, men det er altid for at varetage barnets, den unges eller familiens trivsel. Denne beslutning har Holmegaardshuset ingen indflydelse på. 

Om de kritiserede rapporter forklarer hun, at de er uafhængige vurderinger, som afspejler det, som medarbejderne oplever under de pågældende ophold i huset. 

- Mere end halvdelen af alle familier flytter, efter et ophold på Holmegaardshuset, hjem igen med deres børn. Den terapi og familiebehandling som tilbydes er efter systemisk og narrativ behandlingsmetoder, og behandlingen gennemføres af uddannede familieterapeuter/ behandlere, skriver hun.

Hun henviser derudover samtidig til, at Socialtilsynet ved deres sidste besøg har vurderet, at opholdsstedet lever op til bestemmelserne og leverer en høj faglig kvalitet. 


Nyhedsoverblik