Tørken forværres: Åben ild udendørs bliver forbudt i hele Danmark

Fra onsdag er der afbrændingsforbud i alle regionens kommuner.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Sankt Hans-bålene blussede flot over store dele af regionen for halvanden uge siden - mens der mange andre steder i landet måtte findes på andre kreative løsninger.

Men nu tør brandvæsenet ikke trække den længere.

Onsdag bliver der indført afbrændingsforbud i Odsherred, Kalundborg, Sorø, Holbæk, Faxe, Næstved, Ringsted, Slagelse og Vordingborg kommuner. Det betyder, at der nu er afbrændingsforbud i alle kommuner i regionen. Der var i forvejen afbrændingsforbud i Stevns, Guldborgsund og Lolland kommuner.

quote Det er det absolut sidste håndtag, vi trækker i

Lasse E. Hansen, beredskabschef i Vestsjællands Brandvæsen

- Vi mener ikke, vi er sat i verden for at begrænse borgerne. Så det er det absolut sidste håndtag, vi trækker i. Vi er kommet rigtig langt denne sommer også omkring Sankt Hans med at informere og vejlede, men nu spidser tingene til, siger Lasse E. Hansen, beredskabschef i Vestsjællands Brandvæsen.

Tørken i Danmark er faktisk så slem, at afbrændingsforbuddet fra onsdag gælder i samtlige landets 98 kommuner.

Mange naturbrænde

I sidste uge rykkede Vestsjællands Brandvæsenet ud til omkring 15 mindre naturbrænde, der alle sammen var skabt af for eksempel et bål, man troede var slukket, men som så blussede op igen.

Og lige om lidt vil bønderne gerne brænde marker af, når de har høstet. 

video_brand_sankt_hans_bal_gaar_gaalt_michael_johannessen_23-06-2018_21-28_vkkj.jpg
Læs også
Sankthansaften gik helt galt: Tændte ulovligt bål og blev sigtet for trusler
video_brand_sankt_hans_bal_gaar_gaalt_michael_johannessen_23-06-2018_21-28_vkkj.jpg
Læs også
Sankthansaften gik helt galt: Tændte ulovligt bål og blev sigtet for trusler

- Vi er ikke meget for at indføre det her afbrændingsforbud nu. Men vi mener, vi er i en så ekstrem situation nu, hvor vi har haft maksimalt tørkeindeks i flere dag på 10, at vi skal indføre forbuddet. Vi er så langt henne på året nu, at markerne begynder at blive mere tørre og visne. Kornet modner, og snart kommer der frøgræsafbrænding på markerne. Så må vi trække bremsen – det kan vi ikke håndtere, siger Lasse E. Hansen.

Et afbrændingsforbud betyder, at det er forbudt at have åben ild udendørs. Det gælder både grill, bål, markafbrændinger, brug af ukrudtsbrænder og afbrænding af haveaffald.

quote Kornet modner, og snart kommer der frøgræsafbrænding på markerne. Så må vi trække bremsen – det kan vi ikke håndtere

Lasse E. Hansen, beredskabschef, Vestsjællands Brandvæsen

Det er tilladt at tænde en grill, der står på et fast ikke-brændbart underlag. Det vil sige, det fortsat er i orden at tænde havegrillen, hvis den står på for eksempel fliser.

Ingen tvivl om reglerne

Afbrændingsforbuddet bliver også udstedt for, at der ikke skal være nogen tvivl om, hvad der er tilladt.

- Vi har mange turister i området, som måske ikke er vant til at færdes i den natur og gerne vil hygge sig. Så er det rart, at der er klare retningslinjer, forklarer Lasse Hansen.


Nyhedsoverblik