Efter brystkræftskandale på Ringsted Sygehus - afdeling rykker til Roskilde

Et flertal af regionspolitikerne vil flytte udskældt afdeling for brystkræftundersøgelser på Ringsted Sygehus til Roskilde.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

I fremtiden skal kvinderne i regionen tage turen til Roskilde Sygehus, når de skal undersøges for brystkræft. Man vil nemlig flytte afdelingen på Ringsted Sygehus til Roskilde næste år.

Det har et flertal af regionsrådspolitikerne besluttet på et møde i Forretningsudvalget mandag.

Det skriver Sjællandske. 

Enhedslistens Bruno Jerup var den eneste, som stemte imod planerne, mens resten af Forretningsudvalget stemte for. Og regionsrådsformanden i Region Sjælland, Heino Knudsen (S), er meget tilfreds med udvalgets beslutning.

- Det handler om, at vi ved at samle brystundersøgelserne og kirurgien, som vi har valgt at flytte tidligere (til Roskilde, red.), kan skabe et så stærkt, fagligt miljø som overhovedet muligt. Det allervigtigste har været borgerne og patienterne, så vi i fremtiden kan sikre den allerhøjeste kvalitet, siger han. 

brystkræft
Læs også
Få overblikket: De mangelfulde brystundersøgelser på Ringsted Sygehus
brystkræft
Læs også
Få overblikket: De mangelfulde brystundersøgelser på Ringsted Sygehus

De tror samtidig, at man ved at samle afdelingerne i Roskilde, kan gøre det nemmere at rekruttere velduddannet personale.

quote Det allervigtigste har været borgerne og patienterne, så vi i fremtiden kan sikre den allerhøjeste kvalitet

Heino Knudsen (S), regionsrådsformand, Region Sjælland

En skandale på Ringsted Sygehus

Overflytningen sker efter skandalesagen på Ringsted Sygehus. Radiologisk Afdeling er tidligere blevet kritiseret for at have udført mangelfulde brystundersøgelser på hundredvis af kvinder.

Tilbage i maj i år førte det til sigtelser på Region Sjælland og flere ledende medarbejdere for at have brudt straffe- og autorisationsloven.

Planen på den lange bane er at overflytte afdelingen i Ringsted til Roskilde Syghus sammen med brystkirurgi i foråret og sommeren 2020. Det forventes at komme til at koste Region Sjælland omkring 10 millioner kroner i flytteudgifter.

Omkring 2024 flyttes afdelingerne for brystkirurgi og mammaradiologi samt personalet så videre til det nye supersygehus i Køge, Sjællands Universitetshospital, når det engang står færdigt.  

Artiklen fortsætter under videoen.

Birgitte Smedegaard fra Karise er en af de mange kvinder, der i perioden marts 2013 til 2017 har fået udført en mangelfuld brystundersøgelse.

Udover brystafdelingerne vil politikerne også overflytte karkirurgi fra Slagelse Sygehus til Roskilde. Politikerne håber, at det kan højne kvaliteten af behandlingen for patienterne. Samtidig vil det gøre det nemmere at tiltrække karkirurger og andet personale. 

Egentlig ønskede hovedparten af regionsrådpolitikerne i første omgang at vente med flytningen af brystundersøgelserne, så personalet først skulle flytte til Køge, når supersygehuset var færdigt.  

Men det har desværre ikke kunnet lade sig gøre, da byggeriet først lige er begyndt i denne uge.

Er imod dobbeltflytning

Udsigten til, at personalet på brystafdelingen i Ringsted skal igennem en dobbeltflytning, bringer dog ikke ligefrem smilet frem hos Bruno Jerup fra Enhedslisten.

Han mener, flytningen til Roskilde for så at flytte videre til Køge er en dårlig idé.

- Det betyder, at man laver to flytninger. Vi ved fra tidligere erfaringer, at man aldrig helt får personalet med. Vi risikerer, at miste noget af den faglige kompetence og ekspertise ved denne flytning og næste gang, når vi skal videre til Køge. Det er meget ufornuftigt, siger Bruno Jerup.

Vagn Bach
Læs også
Sygehusdirektør fyret efter skandalesag på Ringsted Sygehus
Vagn Bach
Læs også
Sygehusdirektør fyret efter skandalesag på Ringsted Sygehus

Han frygter, at flere flytninger vil skabe et tab i produktionen, tempoet og kvaliteten af behandlingerne, inden personalet finder sig til rette i de nye omgivelser i Roskilde i 2020.

Det vil så gentage sig, når de flytter videre til Sjællands Universitetshospital i Køge i 2024/2025.

Straffer de uskyldige

Desuden mener Bruno Jerup med sine egne ord, at man retter smed for bager. Han mener nemlig, at man straffer personalet uretfærdigt på Ringsted Sygehus ved at fjerne brystundersøgelserne.

quote Man straffer nogen (personalet på Ringsted Sygehus, red.), som i den konkrete sag er uskyldige, for ligesom at kunne gøre noget mod nogen, man ikke kan komme til at røre

Bruno Jerup, Enhedslisten

Det nuværende personale skal ikke stå til ansvar for skandalesagen om de mangelfulde brystundersøgelser, der tidligere på året førte til sigtelser.

Sagen handler kort fortalt om, at Region Sjælland meldte ud i december sidste år, at der var blevet gennemført mangelfulde brystundersøgelser af kvinder i en periode fra marts 2013 til 2017. Og det var et brud på de nationale retningslinjer inden for behandlingen af kvinder i de tilfælde, hvor der var mistanke om brystkræft.

- De meldinger, vi får i dag (om arbejdet på Ringsted, red.) er helt i top efter både danske og internationale standarder, siger Bruno Jerup og tilføjer:

- Man straffer nogen (personalet på Ringsted Sygehus, red.), som i den konkrete sag er uskyldige, for ligesom at kunne gøre noget mod nogen, man ikke kan komme til at røre. 

Læs også
Det største spadestik til fremtidens universitetshospital er taget: - Det er en vigtig milepæl
Læs også
Det største spadestik til fremtidens universitetshospital er taget: - Det er en vigtig milepæl

Regionsrådsformand Heino Knudsen mener nu ikke, at flytningen af brystkræftundersøgelserne fra Ringsted til Roskilde Sygehus skal ses som en konsekvens af de mangelfulde undersøgelser i Ringsted.

- Kvaliteten er i dag i orden (i Ringsted, red.), men det handler om, at vi i fremtiden ikke kommer i en lignende sag, fordi vi også prøver at fremtidssikre behandlingen med den her flytning, siger Heino Knudsen (S).

Indstillingen fra forretningsudvalget skal nu godkendes i regionsrådet, inden en dato for flytningen kan komme på tale.


Nyhedsoverblik