Dyrlæge får afslag på dansk statsborgerskab efter 47 år i landet: - Jeg er helt slået ud

To et halvt år efter ansøgningen om dansk statsborgerskab blev sendt ind, har Dennis Speake fået afslag. På trods af han taler flydende dansk.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Engang for længe siden mødte britiske Dennis Speake en dansk pige i et tog fra Holland mod København. Der opstod hurtigt sød musik og de to besluttede sig for at følges gennem livet. Derfor flyttede Dennis Speake fra England til Danmark i 1972 og senere samme år lød bryllupsklokkerne.

Dennis Speake var netop blevet færdig som dyrlæge i England. Men han valgte at tage en ekstra uddannelse på Den Kongelige Veterinære Højskole i 1972-73. En uddannelse på universitetsniveau.

quote Det virker absurd og uforståeligt. Jeg har slet ikke været mig selv siden

Dennis Speake, pensioneret dyrlæge

Og så gik han ellers i gang med at arbejde. Først som assistent hos en dyrlæge og fra 1979 med egen praksis i Kværkeby ved Ringsted. Han forblev britisk statsborger.

- Jeg kunne have søgt om dansk statsborgerskab efter syv år i Danmark, siger Dennis Speake.

Men det gjorde han ikke. Der var noget i ham, der holdt igen.

- Det er lidt svært at forklare. Jeg vil på sin vis altid være brite, for det har jeg i mine rødder. Den eneste store forskel dengang var, at jeg ikke måtte stemme til folketingsvalg. Det var den pris, jeg måtte betale for det, forklarer han.

Dobbelt statsborgerskab

Men i 2015 kom der en lovændring. Muligheden for dobbelt statsborgerskab blev åbnet.

- Så var det en anden sag. Jeg behøvede ikke opgive mit britiske statsborgerskab, men kunne også få dansk statsborgerskab, siger han og fortsætter:

- Jeg troede i min naivitet, at jeg bare kunne sige ja tak, det vil jeg gerne have.

quote Jeg var sikker på, at al min dokumentation var 100 procent i orden

Dennis Speake, pensioneret dyrlæge

Men det skulle vise sig at være en smule mere besværligt. Han skulle bestå en indfødsretsprøve og sende en ansøgning. Og det fik han ikke gjort med det samme. Men så stemte briterne om Brexit. Og det satte tankerne i gang hos den nu pensionerede dyrlæge.

- Da Brexit kom i juni 2016, blev jeg usikker på fremtiden. Hvad betyder det for sådan en som mig? Så jeg tænkte, at det var en rigtig god idé at få dobbelt statsborgerskab, siger Dennis Speake.

Krav til statsborgerskab

Hvis man vil have dansk statsborgerskab, er der en række krav, der skal være opfyldt. Man skal blandt andet have boet i landet i ni år, have ren straffeattest, bestå en indfødsretsprøve og kunne tale dansk. Alt sammen noget, Dennis Speake mener, han opfylder. Se alle kravene for at få dansk statsborgerskab.

Danskkundskaberne kan man enten bevise, man har, ved at bestå prøven i Dansk 3 eller opfylder et af de andre krav, man kan læse i det såkaldte bilag 3a under cirkulæreskrivelse om naturalisation.

Her står der, at dokumentation for en ansøgers danskkundskaber blandt andet kan være et bevis for en videregående uddannelse på et universitet. 

Bevis for danskkundskaber i forbindelse med ansøgning om dansk statsborgerskab

Ud over bestået Prøve i Dansk 3 anses følgende prøver mv. for fornøden dokumentation for en ansøgers danskkundskaber, jf. aftalens § 24, stk. 1

 

1) Studieprøven bestået med mindst karakteren 6 (efter 13-skalaen) eller 02 (efter 7-trins-skalaen) i samtlige discipliner.

 

2) Folkeskolens 9. eller 10. klasses prøver bestået med et karaktergennemsnit på mindst 6 (efter 13-skalaen) eller 02 (efter 7-trins-skalaen) i danskdisciplinerne bortset fra orden.

 

3) Bevis for almen studentereksamen (stx), merkantil studentereksamen (hhx) eller teknisk studentereksamen (htx), hf-eksamen samt erhvervsfaglig studentereksamen i forbindelse med erhvervsuddannelse (eux).

 

4) Bevis for almen forberedelseseksamen (avu).

 

5) Prøvebevis for bestået enkeltfag i dansk eller dansk som andetsprog med aflagt prøve i mindst en danskdisciplin på et af niveauerne G-A og med et gennemsnit af prøvekarakterer og eventuelle standpunktskarakterer på mindst 6 (efter 13-skalaen) eller 02 (efter 7-trins-skalaen) fra f.eks. en af følgende uddannelser: stx, hhx, htx, 2-årig uddannelse til hf-eksamen, eux, erhvervsuddannelse (eud) eller avu.

 

6) Bestået FVU-læsning trin 4.

 

7) Bevis for bestået International Baccalaureate (IB) med dansk på A- eller B-niveau.

 

8) Bevis for videregående uddannelser på universiteter, professionsskoler (f.eks. handelshøjskoler, sygeplejeskoler og seminarier) mv., medmindre der er tale om et fremmedsproget uddannelsesforløb.

40 ud af 40 rigtige

Dennis Speake besluttede, at sende sin ansøgning om dobbelt statsborgerskab. Han læste op til indfødsretsprøven, tog den og bestod med 40 ud af 40 rigtige. Han sendte papirer ind fra sin tid på Den Kongelige Veterinære Højskole og skrev en ansøgning for at få dobbelt statsborgerskab.

Han fik også et svar tilbage, hvor der stod, at der ville gå mellem 12 og 16 måneder før, hans ansøgning var færdigbehandlet.

- Efter halvandet år, fik jeg en opringning. De kunne ikke rigtig se noget dokumentation for mine danskkundskaber, siger Dennis Speake.

quote Jeg kan ikke forstå, ministeriet kan være så firkantet

Dennis Speake, pensioneret dyrlæge

Så Dennis Speake gik i gang med at samle mere dokumentation for, at han kan tale dansk.

- Så jeg sendte mere dokumentation for, at jeg har den uddannelse, (fra Den Kongelige Veterinære Højskole, red.) udtalelser fra folk, der kender mig plus diverse udklip fra sagen i den lokale avis. Jeg skrev, hvad jeg har lavet i Danmark i alle årene. At jeg er velintegreret, og har skrevet flere fagartikler på dansk. Og jeg talte med hende på dansk, siger Dennis Speake.

Afslag

Den 4. maj 2019 kom så det længe ventede svar fra Udlændinge- og Integrationsministeriet.

Meget kort inde i brevet står der:

Du kan ikke blive dansk statsborger nu.

- Jeg var helt slået ud. Det virker absurd og uforståeligt. Jeg har slet ikke været mig selv siden. Jeg kan ikke forstå, ministeriet kan være så firkantet, siger Dennis Speake.

Uddrag af brevet med afslag om dansk statsborgerskab.
Uddrag af brevet med afslag om dansk statsborgerskab.

Han har efterfølgende talt med en advokat om, hvorvidt han har misforstået, at han med en eksamen fra et universitet, opfylder kravene til danskkundskaber. Advokaten er enig med Dennis Speake i, at det gør han.

- Jeg var sikker på, at al min dokumentation var 100 procent i orden. Og så har jeg ventet to et halvt år på at få at vide, at det accepterer de ikke, sige Dennis Speake og fortsætter:

- Hvis det var sådan, at man skal have Dansk 3, og der ikke var andre muligheder, så kunne jeg have besluttet for tre år siden, at jeg bare måtte bide i det sure æble og tage den prøve. Men nu står jeg her to et halvt år senere. De skriver i deres afslagsbrev, at jeg er velkommen til at søge igen. Men skal jeg så vente to et halvt år igen, siger han.

anita_pedersen_jobcenter.jpg
Læs også
Myndighederne trak hendes statsborgerskab tilbage: Nu er Anita officielt dansker igen
anita_pedersen_jobcenter.jpg
Læs også
Myndighederne trak hendes statsborgerskab tilbage: Nu er Anita officielt dansker igen

Dennis Speake har sendt en klage til Udlændinge- og Integrationsministeriet med en udtalelse fra skolelederen på Veterinærskolen under Københavns Universitet, hvor det bliver bekræftet, at han taler flydende dansk. Den klage venter Dennis Speake nu svar på.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Indfødsretskontoret, der håndterer sagen.

I mange år have Dennis Speake egen dyrlægeklinik i Kværkeby ved Ringsted. Gennem alle årene har han talt med kunderne på dansk.
I mange år have Dennis Speake egen dyrlægeklinik i Kværkeby ved Ringsted. Gennem alle årene har han talt med kunderne på dansk. Foto: Peter Kryger - TV2 ØST

Nyhedsoverblik