Dyrenes Beskyttelse raser over indelukkede elefanter: Der skal findes en løsning nu

Der skal findes en varig løsning for de danske cirkuselefanter, mener Dyrenes Beskyttelse. Det politiske dødvande går ud over de karantæneramte dyr.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

- Det her er ikke god dyrevelfærd. Der her er ikke i orden. Der skal findes en løsning.

Sådan lyder reaktionen fra direktøren for Dyrenes Beskyttelse, Britta Riis.

Meldingen kommer, efter fire danske cirkuselefanter fra Cirkus Arena og det jyske Cirkus Trapez sidste år blev sendt på pension og sat i karantæne, så de var klar til at komme videre til et sted, hvor de kan tilbringe resten af deres liv i fred og ro.

Cirkuselefanter
Læs også
Cirkuselefanter blev forbudt – nu står de og glor i stalden
Cirkuselefanter
Læs også
Cirkuselefanter blev forbudt – nu står de og glor i stalden

Der er imidlertid fortsat ingen politisk afklaring af elefanternes fremtid, og mens der forhandles, så går elefanterne i deres anlæg uden megen adspredelse.

- Der er ingen tvivl om, at den her ventetid ikke er optimal for elefanterne. De står og keder sig, selvom det nu er et år siden, at politikerne besluttede, at der skulle ske noget, siger Britta Riis til TV2 ØST.

quote Der er ingen tvivl om, at den her ventetid ikke er optimal for elefanterne. De står og keder sig, selvom det nu er et år siden, at politikerne besluttede, at der skulle ske noget

Britta Riis, direktør, Dyrenes Beskyttelse

I hårdknude

Sagen om de danske cirkuselefanter har været i hårdknude siden efteråret.

Da besluttede politikerne på Christiansborg at afskaffe de danske cirkuselefanter og afsatte syv millioner kroner til formålet.

Samtidig meldte Knuthenborg Safaripark sig på banen med et bud på, hvordan dyrene kunne få et godt liv som pensionister. Et forslag, som både de to cirkusser og Dyrenes Beskyttelse besluttede at støtte.

Cirkus Arenas elefanter til sundshedstjek
Læs også
Beslutning om overtagelse af elefanter trækker i langdrag
Cirkus Arenas elefanter til sundshedstjek
Læs også
Beslutning om overtagelse af elefanter trækker i langdrag

Faktisk troede parterne så meget på løsningen, at elefanterne fik et omfattende helbredstjek og efterfølgende blev sat i karantæne, så de var klar til en hurtig flytning til Lolland.

- Vi er ikke kommet længere siden. Vi mangler en politisk løsning på, hvad der skal ske, siger Britta Riis.

En strid om penge

Stridens kerne er angiveligt prisen på elefanterne og kompensation for de tab, som virksomhederne får på grund af den politiske beslutning om at stramme reglerne for vilde dyr i cirkusser.

- Jeg vil ikke forholde mig til de forhandlinger, der kører. Men vi har virkelig brug for en politisk afklaring, og elefanterne har brug for at komme videre, siger Britta Riis.

1a222e50-b717-41d7-a111-fd809effcdfd.jpg
Læs også
Sidste cirkuselefant består helbredstjek - snart kan den nyde sit otium i Knuthenborg
1a222e50-b717-41d7-a111-fd809effcdfd.jpg
Læs også
Sidste cirkuselefant består helbredstjek - snart kan den nyde sit otium i Knuthenborg

Hun mener, at de elefanterne og to cirkusser er blevet fanget i den politiske proces, der kører.

- De to cirkusser har taget elefanterne af plakaten af tiltro til, at der kom en politisk afklaring. Det betyder, at de to cirkusser er fanget i den her proces. De skal sørge for personale til at passe elefanterne, samtidig med, at de skal være på landevejen. Det er uholdbart, siger direktøren.

DF: Tid handler også om størrelse

Dansk Folkepartis dyrevelfærdsordfører, Karina Due, vil også gerne have afklaring på tingene hurtigst muligt.

- Jeg vil gerne have, at det her går så hurtigt som overhovedet muligt, for vi har nogle elefanter, der kommer i klemme her. Vi har også nogle cirkusser, der er begyndt på deres forestillinger. Og det koster cirkusserne penge. Så det skønneste for alle parter ville være, at det blev overstået så hurtigt som muligt, siger hun til TV2 ØST.

Artiklen fortsætter under billedet.

Karina Due er dyrevelfærdsordfører for Dansk Folkeparti.
Karina Due er dyrevelfærdsordfører for Dansk Folkeparti. Foto: TV2 ØST

Men det er ikke så ligetil, slår hun fast.

- Det tager tid, fordi det er nogle store dyr, som det ikke er så let at få placeret. Havde det været en guldhamster, så havde det jo været let nok at finde plads til. Men der skal bygges et elefantanlæg, der hvor de nu skal hen, og der er en masse forberedelse, der skal ske, siger Karina Due. 

- Der har også været en række juridiske ring, som vi skulle have styr på - hvordan måtte vi gøre det her. De er afklaret nu, og der er sendt et købstilbud til cirkus. Det venter vi på, at de accepterer. Når de gør det, så kan vi få lavet et udbud, og så kan vi snart få sat skovlen i jorden, kan vi få lavet et elefanthus.


Nyhedsoverblik