Drop-in dåb kommer snart til Næstved: Man kan komme ind direkte fra gaden

Drop-in dåb bliver snart en mulighed i Næstved. Den 10. november vil en hel snes præster stå klar til at døbe folk i Sct. Peders Kirke.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Snart bliver det muligt at gå direkte ind fra gaden og blive døbt i Næstved.

Til november slår Sct Peders Kirke dørene op med otte præster og en række frivillige, der er klar til at tage imod borgere, der gerne vil døbes.

- Du kan tro, det er uformelt. Man kommer ind direkte fra gaden. Så møder man en frivillig, der guider én hen til en præst, og så snakker man lidt. Det kan overstås på under en halv time, siger Karen Marie Bøggild, der er sognepræst i Sct Peders Kirke.

quote Det er et forsøg fra folkekirkens side på at sænke tærsklen for det at blive døbt og blive medlem af Folkekirken

Karen Marie Bøggild, sognepræst i Sct Peders Kirke

Det har spredt sig over hele landet

Det er første gang, at Sct Peders Kirke tager initiativ til en drop-in dåb i Næstved.

- Vi har ladet os inspirere af noget tilsvarende, som de begyndte med på Vesterbro i efteråret. Det har spredt sig til hele landet. Så sent som den 23. oktober havde de drop-in dåb i Roskilde, hvor der kom 21 mennesker, siger Karen Marie Bøggild, der er sognepræst i Sct Peders Kirke.

- Det er et forsøg fra folkekirkens side på at sænke tærsklen for det at blive døbt og blive medlem af Folkekirken, siger hun.

Arrangementet henvender sig primært til voksne. Men ifølge sognepræsten er alle fra 0 til 100 år velkomne.

- Det appellerer til alle, der ikke er spædbørn. Men er der nogle, der kommer med et spædbarn på et år, de ikke lige har nået at få døbt inden for de første seks måneder, det spiller jo ingen rolle for os. Så skal begge forældre bare være med og skrive under på det.

For dem der ikke lige fik det gjort og ikke ønsker den store fest

Da arrangementet i sagens natur er mere uformelt end normalt, er der som regel heller ikke samme stå-hej omkring det. Sognepræst Karen Marie Bøggild har fulgt med i, hvem der troppede op til de arrangementer, der blev afholdt på Vesterbro og i Roskilde.

quote I lang tid har der måske været en holdning til, at man ikke vil lade barnet døbe som lille, for så kan man selv vælge, når man kommer til konfirmationsalderen

Karen Marie Bøggild, sognepræst i Sct Peders Kirke

- Nogle kommer helt alene. Andre har lige et par af de nærmeste familiemedlemmer med. Men det er klart, at det ikke er ligesom til en barnedåb, hvor man har 30 gæster med, siger hun.

- Men når man vælger den løsning, som en drop-in dåb, er det nok også fordi, man ikke vil have den der store fest, og det er noget, man har tænkt på i mange år, men bare ikke lige fået gjort.

ny_gammel_kirke.jpg
Læs også
Rekordmange meldte sig ud af folkekirken i 2016
ny_gammel_kirke.jpg
Læs også
Rekordmange meldte sig ud af folkekirken i 2016

Alle har hver sin historie med sig

De fleste danskere er vokset op i en kristen kultur, og er blevet gift i kirken, men ifølge sognepræsten er det ikke alle, der lige er blevet døbt i folkekirken.

- I lang tid har der måske været en holdning til, at man ikke vil lade barnet døbe som lille, for så kan man selv vælge, når man kommer til konfirmationsalderen. Men så er man i opposition til alting, og så skal man ikke døbes, og så viser det sig sidenhen, at det alligevel er dér ens hjerte lå, siger Karen Marie Bøggild.

quote For nogle er det hurtigt overstået og for andre kan det være store, dramatiske årsager, der ligger til grund

Karen Marie Bøggild, sognepræst i Sct Peders Kirke

Hun mener, at troen inden for Den Danske Folkekirke går i vidt forskellige retninger.

- Vi tager en samtale med folk, når de kommer og prøver at spore os ind på, hvad det handler om. For nogle er det hurtigt overstået og for andre kan det være store, dramatiske årsager, der ligger til grund, og hvor det med at komme ind og blive døbt også er en chance for at få talt med en præst, siger sognepræsten.

- Jeg tror alle har deres egen historie med sig.

Drop-in dåb afholdes i Sct Peders kirke, Næstved, den 10. november klokken 10-13, hvor alle fra Næstved og omegn er velkomne.


Nyhedsoverblik