Dræber storcentre de små butikker? I Næstved er handelsforening ikke bekymret

I modsætning til Holbæk Byforum frygter Næstved Cityforening ikke en udvidelse af storcentret.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Planerne om en markant udvidelse af Holbæk Megacenter skaber stor debat.

På et møde i kommunalbestyrelsen stemte 20 for planerne, mens 10 stemte imod. Samtidig frygter Holbæk Byforum, at opførelsen af et nyt megacenter, der skal huse 30 butikker, vil gå udover handelslivet i Ahlgade.

- Vi er bange for, at det vil svække det nuværende megacenter, fordi der vil blive tomme lokaler, og så får vi måske to halvgode centre i stedet for ét godt, siger Jan Thomassen, formand for Holbæk Byforum.

BIG Holbæk
Læs også
Planer om nyt megacenter skaber splid - frygter det vil gå udover de små butikker
BIG Holbæk
Læs også
Planer om nyt megacenter skaber splid - frygter det vil gå udover de små butikker

Mens man i Holbæk Byforum er kritiske over for planerne om et nyt megacenter, så er man i Næstved Cityforening ikke bekymret for, at en udvidelse af Næstved Storcenter vil have betydning for handelslivet i bymidten.

quote Det er balancen, man politisk skal kunne balancere mellem

Lars Børsting, Direktør, Næstved Cityforening

- I den form som den er nu, er vi ikke bekymret. Så er det et plus for byen. Men det er klart, at det kræver politisk omtanke. Med der mener jeg, at så længe tingene er forskellige, så vil det være en ny oplevelse at komme der som kunde eller turist. Så det er balancen, man politisk skal kunne balancere mellem, siger Lars Børsting, der er direktør i Næstved Cityforening.

Artiklen fortsætter under videoen.

Politikerne i Holbæk Kommune er uenige om, hvorvidt et megacenter vil være godt for byen.

En klar skillelinje

I Næstved Kommune blev det i efteråret sidste år besluttet, at Næstved Storcenter skal udvides. Dengang lagde man en klar linje, der skal adskille storcentret med handelslivet i bymidten. Blandt andet besluttede man i den nye lokalplan at begrænse antallet af mindre butikker i centret for at beskytte de små butikker i selve Næstved by.

På samme måde har politikerne forbudt udeservering ved centret for at sikre, at gade- og byliv med for eksempelvis caféer foregår i bymidten.

quote Den skillelinje har for os været meget vigtig at fortælle

Lars Børsting, der er direktør i Næstved Cityforening

Og det er netop den linje, der gør, at direktøren i Næstved Storcenter ikke frygter for butikkerne i Næstved bys fremtid.

Næstved storcenter - udvidelse
Læs også
Storcenter får grønt lys til at udvide - modstandere frygter butiksdød
Næstved storcenter - udvidelse
Læs også
Storcenter får grønt lys til at udvide - modstandere frygter butiksdød

- Hvis man laver mere af det samme, så får man ikke flere kunder. Hvis man for eksempel laver fire BR-butikker ved siden af hinanden, så får man ikke fire gange så mange børnefamilier. Derfor skal man politisk være skarp på, at når man laver et storcenter, så skal man ikke blande det sammen med en bymidte, som er defineret af små, selvstændige butikker. I storcentret skal man have kædebutikkerne og handlen. Den skillelinje har for os været meget vigtig at fortælle, siger Lars Børsting.

Men har det haft nogen konsekvenser for jeres forretninger i byen, efter det er besluttet, at man skal udvide?

- Det er der ikke nogen, der kan svare på, før det er der. Det er jo drøftelser, man har fra andre steder i landet, men ser man Næstved som én hel by, så er det godt, vi kan blive det stærkeste handelscentrum på Sydsjælland, lyder det.

Det er byggeudviklingsfirmaet NPV A/S, der har ansøgt Holbæk Kommune om at få lov at opføre et nyt megacenter i forlængelse af det nuværende. Her er det planen, at de nye butikker skal fordeles på mere end 43.000 kvadratmeter under navnet BIG Holbæk.


Nyhedsoverblik