Domsafsigelse gav tumult i retten – langvarige fængselsdomme deler vandene

Susanne Bluhm, anklager, var godt tilfreds med dommen. Forsvarer Henrik Stagetorn var overrasket over udfaldet. Foto: Ida Valsted - TV ØST

Fire medlemmer af en herboende kroatisk familie skal op til 15 år i fængsel for en lang række hjemmerøverier. Dommen er anket til landsretten.

Kort efter retsformand Thomas Faarup havde sagt ordene retten er hævet onsdag eftermiddag i Retten i Nykøbing Falster, opstod der kortvarigt tumult i lokalet.

En 23-årig herboende kroat var netop blevet idømt 15 års fængsel for 24 hjemmerøverier begået flere steder i landet, og han var ikke tilfreds med sagens udfald.

Da han fik fingrene i en kuglepen, blev han prompte stoppet af flere betjente, som vristede den fra ham, han stak sin langefinger i vejret og pegede den i retning af anklager Susanne Bluhm og TV ØST’s reporter Jessica Skovmose, før han til sidst under store protester blev fulgt ud af retslokalet af to betjente og med begge arme på ryggen.

Den 23-årige var dog ikke alene om at modtage en særdeles hård straf for hjemmerøverierne. Hans bror på 20 år fik en tilsvarende straf, og brødrenes forældre blev idømt 12 års fængsel for at have været med til at planlægge hjemmerøverierne og for at tage del i udbyttet.

Men hvor familien var tydeligt utilfredse med skyldskendelsen og dommen i dag, så var anklager Susanne Bluhm anderledes tilfreds.

- Retten har langt henad vejen fulgt anklageskriftet og dømt efter det. Det er jeg selvfølgelig vældig godt tilfreds med. Både at man har dømt i alle forhold, men også, at man har fundet, at det var sket i forening, og derfor er alle fire i familien, der bliver dømt, sagde hun til TV ØST efter domsafsigelsen.

SÅDAN LØD DOMMEN:

 • En 37-årig mand er kendt skyldig i tre hjemmerøverier. Det er vennen af familien. Han fik otte års fængsel.
 • En 48-årig mand - faren i familien - er kendt skyldig i 24 hjemmerøverier. Han fik 12 års fængsel.
 • En 23-årig mand - den ældste søn - er kendt skyldig i 24 hjemmerøverier. Han er også kendt skyldig i blandt andet langvarig frihedsberøvelse, vold af særlig farlig karakter og våbenbesiddelse under hjemmerøverierne. Han fik 15 års fængsel.
 • En 20-årig mand - den mellemste søn - er kendt skyldig i 24 hjemmerøverier. Han er også kendt skyldig i blandt andet langvarig frihedsberøvelse, vold af særlig farlig karakter og våbenbesiddelse under hjemmerøverierne. Han fik 15 års fængsel.
 • En 51-årig kvinde - moren i familien - er kendt skyldig i 24 hjemmerøverier. Hun fik 12 års fængsel.
 • En 19-årig mand - den yngste søn - er blevet frikendt i alle tre forhold, han var tiltalt i.
   

Alle de dømte sagen har anket sagen til frifindelse i landsretten.

Se mere

Har anket til landsretten

Den kroatiske familie har boet i Guldborg på Falster siden oktober 2015, og deres kriminelle løbebane begyndte kort tid derefter. Allerede i november begik de indbrud i Øster Ulslev på Lolland, og det første hjemmerøveri blev begået et år senere hos et ældre ægtepar, Margit og Leif Steffensen, i deres daværende hjem i Tingsted på Falster.

Retten har langt henad vejen fulgt anklageskriftet og dømt efter det. Det er jeg selvfølgelig vældig godt tilfreds med

Susanne Bluhm, anklager

Midt om natten brød to mørkklædte mænd ind, de slog Margit Steffensen i ansigtet, og ægteparret blev bagbundet med stribs og kneblet med et tørklæde, så de ikke kunne råbe om hjælp. Først fire timer senere blev parret fundet af hjemmeplejen.

Familien har hele tiden nægtet sig skyldige, og alle de dømte ankede da også sagen til frifindelse i landsretten. De var chokerede over udfaldet.

- Det afgørende for min klient, som har valgt at anke, er selve skyldsspørgsmålet, hvor der både efter min klient og min opfattelse skal ske en efterprøvelse i landsretten, sagde den 20-åriges forsvarer, Rune Wiborg, efter domsafsigelsen.

- Selve udmålingen af straffen er ikke det afgørende for ham. Det var skyldsspørgsmålet, som han var overrasket over.

Rune Wiborgs klient, en 20-årig mand, var overrasket over at blive kendt skyldig i dag. Foto: Ida Valsted - TV ØST

Overraskede over dom

I løbet af retssagen har det været et tema, hvorvidt anklagemyndigheden kunne bevise, at forældrene havde kendt til de mange hjemmerøverier, og om de ligefrem havde været med til at planlægge dem. Men det mente retten de havde, og det kom meget bag på den 51-årige mor i familien, lød det fra hendes forsvarer, Henrik Stagetorn.

Det har taget hårdt på hende det her. Dels er hun syg, og så tænker hun selvfølgelig meget på sin familie

Henrik Stagetorn, forsvarer for moren

- Både min klient og jeg var overraskede over, at hun er dømt i fuldt i omfang. Hun er dømt for at have deltaget både i planlægning og i den efterfølgende andel af udbyttet. Det var vi overraskede over, og da vi så fik strafudmålingen, så var det ret enkelt, at dommen skulle ankes, sagde han.

- Det har taget hårdt på hende det her. Dels er hun syg, og så tænker hun selvfølgelig meget på sin familie. Hun har to mindreårige børn, som kommunen tager sig af i øjeblikket. Så det er alvorligt.

Søn blev frifundet

Foruden de dømte forældre og sønner blev en 37-årig ven af familien dømt for at have begået tre hjemmerøverier i Jelling og Christiansfeld i Jylland. Og sagens yngste familiemedlem, en 19-årig mand, blev pure frikendt. Retten mente ikke, at det var nok bevis, at nogle ofre har beskrevet en meget ung mand som en af gerningsmændene.

- Det er jeg selvfølgelig utrolig tilfreds med, mest af alt på hans vegne. Men også på hans vegne er jeg tilfreds med, at retten har taget udgangspunkt i det, som alle forsvarerne procederede for, nemlig at der skal være det fornødne bevis for, at man kan domfælde. Det har jeg sagt fra start, at det har der ikke været. Og det er også det, man er kommet frem til i skyldskendelsen, så jeg er utrolig tilfreds med resultatet, sagde hans forsvarer, Lonnie Kromann Nielsen, efter skyldsspørgsmålet var blevet afgjort.

Hvordan har han det?

- Det er selvfølgelig en afgørelse, man modtager med blandede følelser i sådan en situation, hvor far og mor og brødre bliver sendt i fængsel. Det er med blandede følelser, sagde Lonnie Kromann Nielsen.

Lonnie Kromann Nielsen var meget tilfreds med, at hendes klient blev frifundet. Foto: Ida Valsted - TV ØST

Anklager Susanne Bluhm vil lade det være op til Statsadvokaten, om frifindelsen af den 19-årige søn skal ankes til landsretten.

Foruden de mange hjemmerøverier blev familien dømt for en stribe indbrud og for langvarig frihedsberøvelse, vold af særlig farlig karakter og våbenbesiddelse i forbindelse med forbrydelserne.

Hjemmerøverierne og indbruddene blev begået over en periode på to år frem til november 2017.

OM SAGEN:

Disse 11 hjemmerøverier begået i TV ØST's sendeområde har været en del af sagen: 
 

 • 9. november 2016 i Tingsted på Falster
 • 1. februar 2017 i Rønnede på Sydsjælland
 • 7. maj 2017 i Præstø på Sydsjælland​​​​​​
 • 29. maj 2017 i Rødby på Lolland
 • 20. juli 2017 i Dianalund på Sydvestsjælland
 • 15. august 2017 i Nykøbing Falster på Falster
 • 21. august 2017 i Stege på Møn
 • 24. august 2017 i Stensved på Sydsjælland
 • 4. september 2017 i Stege på Møn
 • 15. september 2017 i Stubbekøbing på Falster
 • 5. november 2017 i Borre på Møn

Derudover indgik hjemmerøverier i Albertslund, København S, Solrød Strand, Kastrup, Valby, Bagsværd, Herlev, Hørsholm, Kirke Såby og Hvidovre på Sjælland samt i Jelling og Christiansfeld i Sønderjylland i sagskomplekset.

 

I alt var der 26 hjemmerøverier i anklageskriftet.

 

Foruden hjemmerøverierne var anklageskriftet også fyldt med flere indbrud, bedrageri, besiddelse af skydevåben, ulovlig omgang med hittegods og overtrædelse af færdselsloven. Der var 45 forhold i sagen.

 

 

Kilde: Anklagemyndigheden

Tip os Har du et godt tip?

Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App