Døgnhjælp splitter øboere: Vi vil have samme ret som fastlandet

Beboerne på Fejø er uenige om, hvordan man løser problemet med manglende døgnhjælp på øen efter klokken 13.00.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Den idylliske sommerstemning er ved at udvikle sig til en bitter strid mellem flere af øboerne på Fejø.

For et år siden nedlagde Lolland Kommune nemlig døgnplejen til Fejø, Femø og Askøs ældre borgere. Det betyder, at der ikke kommer nogen hjemmepleje efter klokken 13.00.

Derfor har en gruppe beboere på Fejø klaget til Ankestyrelsen over sagen, som de betegner som urimelig forskelsbehandling mellem øen og fastlandet. Men hele sagen har skabt stor uenighed blandt beboerne på Fejø. Formanden for beboerforeningen mener nemlig, at Lolland Kommune har rakt hånden ud.

- Som formand for Ø-kontakt Udvalget og formand for beboerforeningen, har jeg i flere omgange været i kontakt med Borgmester Holger Schou Rasmussen. Og han har ved flere lejligheder tilbudt os, at genindsætte døgnpleje på øen, såfremt vi kan licitere opgaven til nogle af vores egne beboere. Og vi har beboere på Fejø, der godt kan løfte den opgave, siger Jørgen Møller til TV ØST.

Vil have samme ret som fastlandet

I den anden lejr forklarer Christina Brydegaard og hendes gruppe, at de ikke har set eller hørt noget om det konkrete udspil fra borgmesteren, som formanden refererer til.

 - Lige nu afventer vi Ankestyrelsens afgørelse, og vi håber, at det bliver stadfæstet og lovfæstet, at vi har samme ret, som borgerne på fastlandet. Det er vigtigt, at vi får rettens ord, for så har vi på papir, at de ikke kan behandle os sådan. Og så må vi i dialog med kommunen, når afgørelsen er truffet, siger Christina Brydegaard. 

Læs også
Lolland overtræder loven: Øboere får ingen døgnhjælp efter frokost
Læs også
Lolland overtræder loven: Øboere får ingen døgnhjælp efter frokost

Formanden mener dog ikke, at det vil få betydning for Ankestyrelsens dom, hvis man indgår et samarbejde med Lolland Kommune nu.

- Jeg synes ikke længere, at vi kan holde øens beboere som gidsel i en principiel sag. Jeg synes vi efter forårets tragiske forløb med familien Bang, har alt mulig grund til at finde en midlertidig løsning her og nu, siger formand Jørgen Møller.

Et uværdigt farvel

Tidligere på året gik den manglende døgnhjælp på Fejø ud over Sanne og Lene Bangs far. Han var terminal patient, som ønskede at dø hjemme. Men adressen på Fejø udelukkede ham for den pleje, som en terminal patient på fastlandet får.

- Det har simpelthen været så hårdt og vi har ingen hjælp fået, siger Sanne Bang.

Det er blot en af de episoder, der har fået Fejøs borgere til at klage til Ankestyrelsen.

Uoverensstemmelserne er så store i beboerforeningen på Fejø i sagen, at der laves en ekstraordinær generalforsamling til august, hvor der skal vælges ny bestyrelse. 


Nyhedsoverblik