DF kræver strengere straffe til dem, der sælger tyggetobak til børn

Liselott Blixt fra Dansk Folkeparti ser gerne, at der bliver indført strengere straffe for dem, der sælger tyggetobak til børn og unge under 18 år.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Tyggetobak er populært blandt unge i regionen. Det er samtidig let for børn og unge under 18 år at få fingrer i tyggetobakken.

Tandlægeforeningen og Forskningscenter for Forebyggelse og Sundhed mener, at tyggetobakken er så skadelig, at den bør forbydes, ligesom snus blev det i Danmark fra den 1. januar 2016.

quote Vi skal have en strengere lovgivning for dem, der sælger det.

Liselott Blixt, Dansk Folkeparti

Formanden for Folketingets Sundhedsudvalg afviser, at tyggetobak skal gøres ulovligt, men efterspørger strengere straffe til dem, der sælger tyggetobakken til personer under 18 år. TV ØST talte med udvalgsformanden Liselott Blixt fra Dansk Folkeparti.

Hvorfor er tyggetobak lovligt, når snus ikke er det?

- Det med snus var en EU forordning, der blev implementeret. Vi stemte imod i Dansk Folkeparti, fordi vi synes, at det er et sundere alternativ til de mennesker, der gerne vil holde op med at ryge. 

Læs også
Lokale forretninger sælger tyggetobak til børn, selv om det er forbudt
Læs også
Lokale forretninger sælger tyggetobak til børn, selv om det er forbudt

Eksperter fortæller, hvor skadeligt tyggetobak er, og at det bør forbydes. Hvorfor lytter I ikke til det?

- Vi mener, at hvis man indtager noget, der ikke skader andre mennesker, så kan vi ikke se, hvorfor det skal være forbudt. Vi har rigtig mange mennesker, der både bruger snus og skrå og tyggetobak. Og det mener vi er op til den enkelte, om de vil bruge det.

Efterlyser en strengere lovgivning

Unge under 18 år indtager noget, der ødelægger deres tænder og organer. Ser I det som et problem?

- Det, der er et problem, er, at man sælger til børn og unge under 18 år. Det er forbudt i Danmark. Vi skal have en strengere lovgivning for dem, der sælger det. Der skal strengere straffe til. Og måske kan man gøre det på en anden måde. Det skal vi se på, men at forbyde det for mennesker over 18 år, fordi der er nogle unge, der gør det, det kan jeg ikke se rimeligheden i.

De unge skaffer det, selvom det ikke burde være muligt, og det er skadeligt. Hvorfor forbyder man ikke tyggetobak, ligesom man forbyder snus?

- Vi går ikke ind for at forbyde snus, derfor går vi heller ikke ind for at forbyde tyggetobak. Hvis vi skulle lovgive om alt, hvad der skader tænder, så skulle vi også lovgive indenfor slik og sodanvand det vil sige sukkerholdige produkter, som også skader tænderne. Det er ikke holdbart, at man skal forbyde noget til alle, fordi der er nogle unge, der gør noget ulovligt. 

Jacob Jensen
Læs også
Jacob Jensen kritiserer salg af tyggetobak
Jacob Jensen
Læs også
Jacob Jensen kritiserer salg af tyggetobak

Siddestiller du slik og sodavand med tobak?

- Man siger ,at man vil forbyde det, fordi det ødelægger tænder og mundkød. Det er der så meget andet, der gør. Det er ens eget valg, hvad man propper i munden. Vi har en lovgivning, der siger, at man skal være 18 år for at købe det. Der skal være et alternativ til de mennesker, der gerne vil holde op med at ryge.

Liselott Blixt (DF) henviser desuden til den svenske lovgivning, hvor snus har været tilladt længe, og ifølge udvalgsformanden har svenskerne et lavere antal kræfttilfælde og lever i længere tid end danskerne.


Nyhedsoverblik