DF beskylder borgmester og støtteparti for løftebrud i vindmøllesag

Guldborgsunds borgmester og Bo Abildgaard (S) løber fra deres løfte om ikke at ville opføre vindmøller på land, mener René Christensen (DF).

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

René Christensen fra Dansk Folkeparti beskylder borgmester John Brædder (Guldborgsundlisten) og Bo Abildgaard fra Socialdemokratiet for at løbe fra deres løfte om ikke at ville opføre vindmøller på land.

Under kommunalvalget i november sidste år sagde de tre borgmesterkandidater i Guldborgsund Kommune, at store vindmøller hører til på havet.

Men nu kan der alligevel komme vindmøller på land på Falster.

quote Det var helt klart et løftebrud, man har lovet vælgerne noget andet, og det skal man holde fast i

René Christensen (DF), byrådsmedlem i Guldborgsund Kommune.

Direktionen i Guldborgsund Kommune har nemlig indstillet Teknik, Miljø og Ejendomsudvalget til at anbefale Økonomiudvalget, at der tages stilling til at opføre et vindmølleområde ved Vennerslund Gods nær Ønslev.

Borgmester: Lad os få dem ud på havet

I forbindelse med den kommunale valgkamp sidste år spurgte værten i TV ØSTs valgprogram Dit Valg, der blev sendt direkte fra et supermarked i Guldborgsund Kommune, først Bo Abildgaard:

Hvis du bliver borgmester, hvad vil du så gøre for miljøet i Guldborgsund Kommune?

- Guldborgsund Kommune skal være en grøn kommune – det går vi fuldstændig ind for. Jeg kan se, der er nogle folk med vindmøller (programmet blev optaget i et supermarked med publikum, red.) og vi kunne jo tage udgangspunkt i det. Efterhånden er der nogle rigtig store vindmøller, der kan være utrolig høje. Der siger jeg bare, at det er fint med grøn energi, men med hensyn til vindmøller, så ud på havet med de kæmpe vindmøller, svarede borgmesterkandidaten fra Socialdemokratiet.

Dit valg - Guldborgsund
Læs også
Lokalpolitikere sagde nej i valgkampen - nu kan kæmpemøller på land alligevel være på vej
Dit valg - Guldborgsund
Læs også
Lokalpolitikere sagde nej i valgkampen - nu kan kæmpemøller på land alligevel være på vej

Så du vil ikke have vindmøller på land, spurgte værten?

- Overhovedet ikke. Det ødelægger for meget for naboer, svarede Bo Abildgaard

René Christensen, vindmøller – land eller vand? spurgte værten.

- De skal selvfølgelig stå i vandet, lød det fra René Christensen.

John Brædder? spurgte værten.

- Jeg siger også, at de her kæmpevindmøller skal på vand. Lad os få dem ud på havet. 

Se klippet herunder.

 

Frygter vindmøller i baghaven

Borgerne ved Vennerslund troede derfor, de havde vundet kampen, og der ikke ville komme vindmøller op på Falster. Men nu frygter de vindmøller i deres baghave, når politikerne igen tager sagen op.

På økonomiudvalgets møde tidligere i august var vindmølleprojektet på Vennerslund oppe at vende igen. Dansk Folkeparti valgte at sende sagen videre til byrådet, som på et møde torsdag aften skal tage stilling til, om der skal udarbejdes en lokalplan for området, der muliggør opførelse af kæmpevindmøller.

quote De her kæmpevindmøller skal på vand. Lad os få dem ud på havet

John Brædder (Guldborgsundlisten), borgmester i Guldborgsund Kommune

Og nu er der ikke længere den helt samme enstemmighed blandt John Brædder, Bo Abildgaard og René Christensen. Borgmester John Brædder mener nemlig ikke, at han har sagt entydigt nej til kæmpevindmøller på land. Bo Abildgaard mener også, der er tale om to forskellige scenarier:

- Det, jeg sagde til vælgermøderne, i øvrigt det samme som borgmesteren sagde, var, at vi siger nej til kæmpevindmøller på land. Ud på havet med dem. Men det ændrer ikke på, at Vennerslund er udlagt til vindmølleområde, fortæller han til TV ØST.

DF: Et klart løftebrud

De to partier mener, at vindmølleprojektet allerede var i gang, og derfor gælder garantien ikke. Men det er René Christensen ikke enig i. Han kalder det nu for løftebrud.

Du var selv i supermarkedet den aften, hvor ordene blev sagt. Hvordan husker du den episode?

- Jeg husker, at de ord blev sagt mange gange – ikke kun i supermarkedet, men der var det heldigt, at det blev optaget, så vi kan se det i dag. Der var en helt klar forbrødring mellem Socialdemokratiet, Guldborgsundlisten og Dansk Folkeparti, om vi gerne ville være en grøn kommune, men det skulle ikke være med store vindmøller på 150 meter. Det var vi enige om i valgkampen, det sagde vi til vælgerne, og det var det, som de kunne stemme efter, derfor er jeg forundret over, at vi nu pludselig er de eneste, som holder fast i det, siger René Christensen. 

vindmølle
Læs også
Borgerne må tage kampen om vindmøllerne igen: - Det pisser mig lidt af
vindmølle
Læs også
Borgerne må tage kampen om vindmøllerne igen: - Det pisser mig lidt af

Er der tale om et løftebrud fra de to partiers side?

- Der er ingen tvivl om, at der fra Bo Abildgaard, som repræsenterer Socialdemokratiet, er tale om 100 procent løftebrud fra ham. Det kan ikke kaldes andet. John Brædder haler den lidt hjem til sidst og siger, at man skal passe lidt på med at give garantier og så videre og så videre. Men jeg tror, der er mange, som har stemt på Guldborgsundlisten, der mente, at der stod en borgmester meget tydeligt og sagde; vindmøller, som er store, de skal ud på havet, svarer René Christensen

De to politikere fra Socialdemokratiet og Guldborgsundlisten sagde, at de talte om de vindmøller, der kommer i fremtiden, og derfor er det ikke tale om dem, der allerede var på tegnebrættet. Hvad siger du til det?

- Jamen, det er det, der giver politikerlede, og det er rigtig ærgerligt, at det er den måde, som man arbejder på. Man siger noget til vælgerne før valget, og når man så har fået deres stemme, så gør man noget helt andet. Jeg synes, det er ærgerligt. Jeg synes, det skulle stå på mål for deres udtalelser. Og det var ikke kun til arrangementet i supermarkedet, det var til mange møder, svarer han og tilføjer:

Kim Brockenhuus- Schack
Læs også
Godsejer håber på vindmøllepark: - Vi vil videre med projektet nu
Kim Brockenhuus- Schack
Læs også
Godsejer håber på vindmøllepark: - Vi vil videre med projektet nu

- Det var helt klart et løftebrud, man har lovet vælgerne noget andet, og det skal man holde fast i – også efter valget. Men nu må vi se, hvad der sker inde i byrådssalen.

Hverken John Brædder eller Bo Abildgaard har ønsket at udtale sig til TV ØST inden byrådsmødet.


Nyhedsoverblik