- Det er udlændinge der laver alt det grove arbejde på de store byggepladser

Der er ikke mange danskere tilbage på de store byggepladser. Entreprenørfirmaet Holbøll A/S har flere østeuropæere ansat. For de er der for at arbejde.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

- Der er efterhånden ingen danskere, der laver de der store betonopgaver mere.

Sådan lyder det fra Carl-Ole Holbøll, der er direktør i entreprenørfirmaet Holbøll A/S, der udfører opgaver inden for jord, beton, kloak og belægning.

Han har på nuværende tidspunkt 11 udenlandske medarbejdere ansat i virksomheden med i alt 114 ansatte, herunder otte fra Polen og tre fra Tyskland. 

Tal fra Dansk Byggeri viser, at der kommer flere og flere udlændinge, som arbejder på de sjællandske byggepladser. Siden 2012 er der kommet mere end dobbelt så mange.

I 2011 var der 678 fuldtidsbeskæftigede udenlandske medarbejdere i bygge- og anlægsbranchen på Sjælland, hvor der i 2017 er hele 1.732 fuldtidsbeskæftigede.

- De er dygtigere og mere fleksible

Ifølge Dansk Byggeri har mønstret ændret sig. Der kommer færre og færre tyskere hertil for at arbejde i byggeriet. Til gengæld stiger antallet af østeuropæiske medarbejdere stille og roligt, og flere af dem bosætter sig i Danmark. 

quote Det er udlændinge der laver alt det grove arbejde på de store byggepladser

Carl-Ole Holbøll, direktør i entreprenørfirmaet Holbøll A/S

Direktøren for Holbøll A/S er ikke i tvivl om, hvorfor han hyrer østeuropæerne: 

- De er bare dygtigere til de der betonopgaver. De er også mere fleksible. Mange af dem er måske nogle, der arbejder i perioder og er hjemme i perioder. De er der for at arbejde, siger Carl-Ole Holbøll. 

Men ifølge fagforeningen 3F er det et problem, hvis de ikke bliver ansat på samme vilkår, som danske håndværkere.

- Problemet er, hvis de bliver brugt til at trykke lønnnen og trykke arbejdsvilkårene for danske håndværkere, siger Palle Bisgaard, der er næstformand i 3F's Byggegruppe.

Sidste år var der 412 sager med udenlandsk arbejdskraft i 3F, hvor overenskomstens minimumsvilkår blev undergravet.

- Selv der hvor overenskomstens minimumsvilkår bliver overholdt, der har de udenlandske arbejdere ikke de forhandlingsrettigheder, der ligger i overenskomsten. Derfor er deres forhandlingsposition en helt anden end danske håndværkeres. Det er et stort problem for en branche, der er så fleksibel og flytbar, som byggebranchen er, siger Palle Bisgaard fra 3F. 

- Vi ansatte dem, fordi der var mangel på arbejdskraft

Entreprenørfirmaet Holbæll startede med at ansætte de første udenlandske medarbejdere i 2016. 

- I 2006 var det fuldstændig umuligt at opdrive en dansk håndværker. Men så var det, at der blev åbnet op for, at man kunne ansætte folk fra udlandet, siger formand Carl-Ole Holbøll.

Så det gjorde han. FIre af dem, han ansatte tilbage i 2006, er stadig ansat i dag.

- Vi ansatte dem ikke, fordi de var billig arbejdskraft. Vi ansatte dem, fordi der var mangel på arbejdskraft, siger Carl-Ole Holbøll. 

quote De tager ikke pladsen fra en god dansk håndværker. Men de kan godt risikere at tage pladsen for en dårlig, dansk håndværker

Carl-Ole Holbøll, direktør i Holbøll A/S

Så de udlændinge, I ansætter tager ikke en plads for en dansk håndværker?

- De tager ikke pladsen fra en god dansk håndværker. Men de kan godt risikere at tage pladsen for en dårlig, dansk håndværker, siger direktøren.

Alle 11 udlændinge, der i dag er ansat i Holbøll A/S er ifølge direktøren medlem af fagforeningen og ansat i henhold til overenskomsten. De har også dansk sygesikring.

- Så længe man sørger for, at de er medlem af fagforeninger og ansat på overenskomster, er der ingen problemer. De får også samme løn som en dansk håndværker, siger Carl-Ole Hansen.

3F: Vi har rigtig mange historier om, at de ikke bliver behandlet ordentligt

Ifølge fagforeningen 3F er der rigtig, rigtig mange historier om udlændinge, der ikke er ansat på ordentlige vilkår.

- Vi byder udenlandsk arbejdskraft velkommen, hvis det er på lige vilkår. Men vores erfaring er, at det er de ikke, siger Palle Bisgaard, der er næstformand i 3F's byggegruppe.

Han understreger, at han ikke udtaler sig konkret om firmaet Holbøll A/S, som han ikke kender til.

Den seneste undersøgelse om udenlandsk arbejdskraft fra 2016, som 3F og Dansk Byggeri har fået foretaget af FAOs, viser, at der er gennemsnitsløninger på 104 kroner for bygningsarbejdere fra Polen. En stor del af dem får ikke pension eller helligdagsbetaling, og hvis man ligger alle de tal til grund og sammenligner med et dansk lønniveau, så ligger gennemsnitslønnen på 84 kroner i timen.

- Det er vilkår, man hverken kan eller skal konkurrere med, som dansk bygningsarbejder. Det er klart, hvis der er udenlandske medarbejdere, der bliver aflønnet på det niveau og samtidig er klar til at arbejde 50 timer om ugen. Så har man en meget villig og billig arbejdskraft, som er en stor fordel for virksomheden at have ansat, fremfor danske håndværkere, der gerne vil have en ordentlig løn og ordentlige arbejdsvilkår, siger Palle Bisgaard fra 3F.

simon_emil_udligning.jpg
Læs også
Minister: Udenlandsk arbejdskraft kan blive dansk mangelvare
simon_emil_udligning.jpg
Læs også
Minister: Udenlandsk arbejdskraft kan blive dansk mangelvare

- Det er blevet sværere at rekruttere arbejdskraft 

Direktøren for Holbøll A/S understreger, at de udlændinge han har ansat, er ansat på ordenlige vilkår.

Han har ikke haft nogle problemer i forhold til at have udlændinge ansatte på byggepladsen. 

- Det er begrænset. De opgaver, vi har, er større anlægsopgaver, og der har det fungeret fint. De har snakket engelsk, dem vi har haft, og så har der været en formand hele tiden, som har talt engelsk med dem. Mange af dem snakker dansk nu. Men det er det, der har taget længst tid – det er det med at blive integreret blandt kollegaerne, siger formand Carl-Ole Hansen og fortæller, at på de fleste byggepladser, står skiltene på polsk og engelsk.

Det er dog hans oplevelse, at de andre kollegaer har taget godt imod dem, og at de østeuropæiske medarbejdere nu er særdeles respekteret blandt kollegaerne. Én ting har dog gjort det sværere for direktøren at ansætte de udenlandske medarbejdere.

- Det er sværere at rekruttere at arbejdskraft nu, fordi de selv har gang i den nu i både Polen og Tyskland. I forhold til dengang er det blevet sværere nu at få fat i polske medarbejdere. Gevinsten for medarbejderne er blevet mindre, fordi lønningerne måske er ved at udlignes lidt, da lønningerne er på vej op i Tyskland og Polen, siger Carl-Ole Hansen.


Nyhedsoverblik