Det er blevet populært at bruge råmælk til mad

Fløde, is, budding og smør skal smage af mere. Derfor skal man bruge mælk direkte fra koen. Sådan lyder meldingen fra flere prisvindende restauranter

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Mandag besøgte 12 kokke og fødevarespecialister, fra prisvindende restauranter, den lokale Salsbjerggård i Lundby ved Vordingborg.

Formålet med besøget var at sætte fokus på råmælk, og hvordan man kan bruge det

- Der er en stigende efterspørgsel, fordi den rå mælk kan noget som almindelig standardiseret mælk ikke kan. Det kan altså noget med noget smag, som er så fantastisk. Mælken smager hele tiden forskelligt, når den er så rå som muligt, så der er stor interesse for det, siger Povl Lønberg, arrangør og mælkesommelier fra København.

Michelinuddeling 2018
Læs også
Michelin-stjernerne giver ikke gigantisk overskud på kontoen
Michelinuddeling 2018
Læs også
Michelin-stjernerne giver ikke gigantisk overskud på kontoen

Povl Lønberg er bindeleddet mellem restauranterne og landmanden. Det er ham der opkøber den rå mælk, som han sælger videre til de prisvindende restauranter. Det er ham, der har inviteret kokkene og fødevarespecialisterne ud i dag, for at vise dem, hvor deres produkter kommer fra.

En god årgang mælk

Under besøget deltog blandt andet Babette fra Vordingborg og Studio fra København. Sidstnævnte har en Michelin stjerne. De var interesserede i dagen, fordi de gerne vil lave deres egen smør.

- De to engelske kokke fra Studio København ringede til mig, fordi de gerne købe fløde af mig. Så måtte jeg fortælle dem, at jeg ikke sælger fløde men derimod rå mælk. Fløden må de altså selv lave ud af den rå mælk. Det var de ikke klar over, og det er lige præcis det, de står og arbejder med. Og fløden skal så bruges til at lave smør af, siger Povl Lønberg.

aarets_kok_2018.jpg
Læs også
Årets kok er fra Restaurant Babette i Vordingborg
aarets_kok_2018.jpg
Læs også
Årets kok er fra Restaurant Babette i Vordingborg

For Vivi Schou fra Babette i Vordingborg er det vigtigt, at man udfordrer og fornyer sig selv, når ens arbejde handler om smagsoplevelser

- Os der arbejder med smage til dagligt, vi sætter jo ikke spørgsmålstegn ved, at gode vine smager forskelligt. Det er helt essentielt for vores arbejde. Mælk er blevet sådan noget man bare smider i hovedet, og accepterer, at sådan smager det. Men man kan jo faktisk smage forskel på råmælk alt efter hvilken foder køerne har fået. Råmælk kan bruges både som fløde til jordbær og is. Men man kan også bare smage på mælken. Alt det, sammen med fortællingen om gården, synes gæsterne er vidunderligt, siger Vivi Schou, medejer af Babette, Vordingborg.

Økologiske jerseykøer viste sig frem

Med på rundtur var også en kok fra Hotel Saxkjøbing. Han fik blandt andet set lidt nærmere på de økologiske jerseykøer, som producerer råmælken

- Vi laver ikke lige nu noget med råmælk. Men jeg synes det lyder spændene og er taget med på inspirationstur herude i den friske luft. Og så får vi også set, hvor råvarerne kommer fra og oplever kvaliteten ved de gode danske råvarer, siger Anders Theil, kok, Hotel Saxkjøbing, Sakskøbing

Efter dagens besøg er Anders Theil ikke i tvivl om, at der skal eksperimenteres med råmælk hjemme i køkkenet.

- Vi kunne sagtens finde på at implementere det i køkkenet, siger Anders Theil.

Landmand synes det er en spændene efterspørgsel

Landmand Søren Madsen, som ejer de mange jerseykøer, som kokkene mandag kunne se på, synes det er en god ide, at restauranter har mere fokus på at bruge mere råmælk i madlavningen

- Det smager jo af meget mere. Det som kokkene her i dag er meget interesserede i, er råmælkens konsistens. Den er meget mere cremet og indeholder meget mere fedt og har en højere proteinprocent. Den har også en masse antioxidanter, da det jo er den mælk, som koen skal give sin kalv, så den kan overleve. Så det er klart at den mælk smager af mere, siger Søren Madsen, Landmand og ejer af Salsbjerggård, Lundby.

Køer sælges til England
Læs også
Landmand sælger køer på grund af tørken: - Jeg skærer 10 procent af mit levebrød væk
Køer sælges til England
Læs også
Landmand sælger køer på grund af tørken: - Jeg skærer 10 procent af mit levebrød væk

Hver af Søren Madsens økologiske jerseykøer leverer omkring seks og ti liter mælk om dagen, hvoraf kalvene drikker omkring fire liter om dagen. Udover at sælge mælk til prisvindende restauranter, sælger Salsbjerggård også mælk til Arla, som dog omsætter det til den lidt mere traditionelle mælk vi kender fra køledisken.

Mandag besøgte vi Salsbjerggård ved Lundby sammen med de 12 kokke. Se indslaget her:

Hver af Søren Madsens økologiske jerseykøer leverer omkring seks og ti liter mælk om dagen.

Nyhedsoverblik