Varmeste folketingsvalg nogensinde: - Der er ingen undskyldning for ikke at stemme

00:51

Flere af gæsterne på Karrebæksminde Strand nær Næstved har allerede stemt til folketingsvalget onsdag på trods af udsigterne til solskin og det varmeste valg i historien. Video: Thomas Nielsen - TV2 ØST

Kalenderen siger sommer, og vejret er godt, men det er ingen undskyldning for at stemme til folketingsvalget, lyder det på stranden i Næstved.

Solen brager derudaf på valgdagen, og temperaturen overstiger 28 grader i blandt andet Nykøbing Falster. Det betyder, at vi er i gang med det varmeste valg nogensinde i dansk historie.

På stranden i Karresbækminde ved Næstved er der masser af gæsten. Men selvom man måske godt kunne føle sig lidt doven i den lumre sommervarme, er der ingen af dem, TV2 ØST har talt med, som har droppet at stemme på grunde af det gode vejr. Tværtimod.

- Når vejret er så fantastisk, er der ikke nogen undskyldning for ikke at komme ud at stemme, siger Helle Kronstrand, strandgæst fra Næstved. 

Artiklen fortsætter under billedet.

Signe Nielsen fra Næstved var taget ud på Enø Strand for at nyde det gode vejr, efter hun havde stemt. Foto: Thomas Nielsen - TV ØST

Det er en holdning, som bliver delt et andet sted på stranden. 

- Jeg synes, det er en pligt at stemme. Derfor var jeg nede at stemme, inden vi tog på stranden, siger Randi Høgh fra Faxe. 

Artiklen fortsætter efter billedet. 

Folk er taget til stranden i Karresbækminde i Næstved i det varme sommervejr. Foto: Thomas Nielsen - TV2 ØST

Rekorden fra 1861 er slået 

Onsdag klokken 15.00 blev temperaturen målt til 28 grader i Nykøbing Falster. Det betyder, at temperaturrekorden fra et valg 14. juni i 1861 på 27,8 grader er slået. 

Artiklen fortsætter efter billedet. 

På valgdagen havde Randi Bøgh taget familien med på stranden på Enø for at nyde det dejlige vejr. Foto: Thomas Nielsen - TV2 ØST

TV 2 Vejret har været i arkivet og har set på temperaturen på samtlige valg siden grundloven blev indført 5. juni 1849. 12 valg siden dengang er blevet afholdt i sommerhalvåret - og det varme vejr kan faktisk få flere til stemmeurnerne, mener valgekspert Jens Olav Dalgaard fra Department of Business and Politics på Copenhagen Business School.

- Der er lavet en del forskning på det her, der antyder, at det er irriterende at gå ned at stemme, når det regner. Derfor må det lækre solskin over Danmark være godt nyt for valgdeltagelsen, siger Jens Olav Dalgaard til TV 2 Lorry.

- Det kan være én til to procent ekstra, der kommer af sted, siger han.

Hvis man er endt på stranden eller er ude i det danske sommervejr og endnu ikke har fået stemt, har man indtil klokken 20.00 i aften til at nå ned til et valgsted. 

Jørgen Damgaard fra Næstved nød vejret på Enø Strand. Foto: Thomas Nielsen - TV2 ØST

Tip os Har du et godt tip?

Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App