Debatten raser på Facebook: Er aflysning af sidste skoledag på sin plads?

Folk debatterer flittigt, om det var i orden, at rektoren på Slagelse Gymnasium aflyste sidste skoledag, fordi eleverne drak og festede i skoletiden.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Var det i orden, at rektoren på Slagelse Gymnasium tirsdag eftermiddag fik nok af festende og fulde 3.g’ere og som konsekvens aflyste sidste skoledag for 17 klasser og godt 400 elever?

Det er dagen igennem blevet diskuteret flittigt på TV ØST’s Facebook-side. Og størstedelen roser rektor Lotte Büchert for, at hun slog hårdt ned på, at eleverne drak i skoletiden for at fejre, at deres gymnasietid snart er forbi.

- Rektor, du er et forbillede, og det er bare så godt gået af dig. Det er ikke i orden, at de skal sætte dagsordenen og slet ikke i orden, at de skal drikke så meget, skriver Charlotte Olsen blandt andet.

- Man hører lidt for ofte om unge mennesker, som er pressede i gymnasiet og får stress, fordi de skal så meget. Men hvis man har overskud til at ødelægge sin egen sidste skoledag ved at møde beruset i skole – og fortsætte druk på skolen i skoletiden, så har man også overskud til at tage konsekvensen, stemmer Bente Blichfeldt Bundgaard Sten i.

Nogle synes endda, at de unges opførsel var decideret pinlig.

- De har kun ferie og druk på hjernen, utroligt hvordan unge kan være så ligeglade. […] Stærkt arbejde af ledelsen og rektoren. Gid man så dette flere steder i Danmark, for det er da pinligt at se, hvordan eleverne opfører sig, skriver Casper Hviid Borum.

I dag skulle afgangseleverne på gymnasiet ellers have fejret sidste skoledag i aulaen på skolen med udklædning, morgenmad og eksamenslotteri. Men rektor Lotte Büchert aflyste arrangementet, fordi en lang række elever mødte fulde op i skole og dansede på bordene. Arrangementet blev også aflyst for skolens afgangselever på HF – selvom de ikke drak på skolen, men i stedet sad derhjemme og skrev eksamensopgave.

Og netop den kollektive afstraffelse af samtlige gymnasieelever faldt nogen af Facebook-brugerne for brystet.

- Ikke ok at aflyse sidste skoledag. Der var sikker andre, ikke-oprørende elever, som havde glædet sig. Et par stykker skal simpelthen have lov at ødelægge det for alle? Meget mærkelig måde at håndtere tingene på, skriver Line Nørregaard Falcon.

- Den kollektive afstraffelse af alle afgangselever er i mine øjne ikke i orden… de fulde elever skal selvfølgelig sendes hjem, men alle de andre elever burde kunne fejre sidste skoledag, lyder det fra Marianne Midling.

Men Sarah Knutsen, der selv er HF-elev, kan ikke se problemet i den kollektive afstraffelse.

- Er man blevet advaret om konsekvenserne og stadig har planer om at komme fulde i skole, må deres venner sige noget til dem. Ellers går det ud over alle, og det vidste de. At de vælger at gøre det surt for alle, er deres eget valg, skriver hun og henviser til, at rektor havde advaret på forhånd om konsekvenserne, hvis eleverne mødte fulde i skole tirsdag.

Eleverne har selv henvist til, at det i tidligere år har været tradition at fejre sidste skoledag med en stor fest om aftenen på den dag, hvor eleverne havde den sidste undervisning. Men i år var det lavet om til fælles morgenmad dagen efter, og det fik eleverne til at gøre en form for oprør.

Og der er da også flere på Facebook, som mener, at rektor Lotte Büchert har været alt for hård i sin tilgang til den sidste skoledag.

- At have en fest med alle de gode gamle faste traditioner på sidste skoledag, som alle andre 3.g’ere på hyggelig vis har haft årtier tilbage, det kan jeg virkelig ikke se andet end godt i. Det var glæde og sammenhold, når det er bedst. En dag, alle ser frem til, skriver Jeanne Gaardboe blandt andet.

Det er flere enige i. 

- Ro på! De stakkels unger har knoklet i 3 år, og nu kan de se enden på det. Lad dog ungerne hygge sig. Hos vores unger er der tradition for, at der skal drikkes en flaske rom, inden der spises morgenmad på skolen. Kan kun trække på smilebåndet over det, skriver Tanja Birch Larsen.

- Nu er der flere fra gymnasiet, som fortæller, at det har været en tradition at synge og danse, men det har den nye rektor sagt, de ikke måtte, så jeg kan da godt forstå, de gør lidt oprør, skriver Kamilla Boesen.

I den anden grøft er der dog også nogen som Mila Holm her, der synes, at eleverne slap for let:

- De fleste føler det nok som belønning, at de ikke skal mødes næste dag til afslutning... I straf burde de ordne, det de har ødelagt, og rengøre hele skolen, skriver hun.

Og mange mener som Kasper Kjærsgaard:

Her kan du se de unge hoppe på bordene og høre rektor Lotte Büchert aflyse sidste skoledag over højtaleren på gymnasiet: 

 

 


Nyhedsoverblik